Шта су открили ревизори у Влади?

Запошљавање приправника мимо конкурса, ангажовање радника на одређено вријеме дуже од шест мјесеци, али и кршење прописа приликом јавних набавки само су неке од замјерки које су утврдили ревизори приликом контроле пословних књига министарстава у Влади Српске за 2023. годину.

Република Српска 10.04.2024 | 13:57
Шта су открили ревизори у Влади?

Први објављени ревизорски извјештаји министарстава за прошлу годину показују да је, као и ранијих година, настављена пракса кршења Закона о државним службеницима. Због тога је, између осталог, Министарство трговине и туризма добило мишљење с резервом о финансијским извјештајима, те позитивно мишљење о усклађености од Главне службе за ревизију јавног сектора. 

Ревизори су утврдили да је ресор на чијем је челу Денис Шулић кршио Закон о државним службеницима, јер је ангажовао три извршиоца на одређено вријеме због повећаног обима посла на период дужи од шест мјесеци. Такође, запослили су и два приправника без спровођења конкурса, али су кршили и Закон о платама запослених у органима управе РС.

- Министарство је за једног запосленог исплатило додатак на мјесечном нивоу по основу прековременог рада, што није у складу са Законом о платама којим је прописано да за сваки сат прековременог радног времена остварује право на један сат компензујућег радног времена које се прерачунава у слободне дане и сате које запослени треба да искористи - навели су ревизори, који су имали примједбе и на грантове, за које су навели да су потцијењени за 54.100 КМ, за колико су прецијењени остали расходи обрачунског карактера.

Сличну оцјену ревизора добило је и Министарство унутрашњих послова. Ресор којим руководи Синиша Каран добио је мишљење с резервом о финансијским извјештајима, али и о усклађености.

- МУП је због повећаног обима посла ангажовао најмање четири извршиоца по уговору на одређено вријеме дуже од шест мјесеци, чиме је прекршен Закон о државним службеницима - навели су ревизори и додали да су утврђени пропусти и код јавних набавки за услуге одржавања, сервисирања и прања службених возила.

Такође, утврдили су да је донесено 18 рјешења у износу од 31.662 КМ у вези са додјелом помоћи запосленим због болести члана уже породице, али да на ту помоћ нису обрачунати порез и доприноси.

Пречешљане су и пословне књиге министарстава просвјете и културе, управе и локалне самоуправе те пољопривреде, шумарства и водопривреде, која су од Главне службе за ревизију добила позитивно мишљење. Такође, ревизори су утврдили да у ресору просвјете нису правилно попуњавани путни налози за службено путовање у земљи, али су имали и примједбе на јавне набавке.

У ресору управе и локалне самоуправе којим руководи Сенка Јујић утврђено је да запошљавање и попуњавање упражњених радних мјеста није вршено у складу са кадровским планом.

Ревизори су Сави Минићу, који је на челу  ресора пољопривреде, шумарства и водопривреде, препоручили да интензивира активности на успостављању система финансијског управљања и контроле, али и да на порталу јавних набавки објављују годишња обавјештења о додјели уговора закључених на основу оквирног споразума.

Препоруке

Позитивно мишљење Главне службе за ревизију добили су и ресор правде, привреде и предузетништва те енергетике и рударства за финансијске  извјештаје за прошлу годину. Ресору привреде и предузетништва, којим руководи Војин Митровић, препоручено је да расходе осталих личних примања призна у периоду у којем су и настали, али и да корекције позиција ванбилансне активе и пасиве врши по основу насталих пословних догађаја.

(Глас Српске) Фото: БН

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Илија

10.04.2024 14:13

Шта год да су открили они Милораду не смију ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2024 15:38

Милораду немогу ни странци ниста ,,цеца не мафија од њих

Name

Да се зна

10.04.2024 15:50

Како не смију,ко то каже,ко то лаже?!Смију му рећи добар дан а за довиђења већ треба сагласност партије,коалиције и долазећег свесрпског сабора.

Name

Милош

10.04.2024 14:29

Влада , тј власт је опљацкала и унистила властити народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2024 15:37

Народ је зато крив

Name

Горан

10.04.2024 14:55

Сва је срећа па су ревизори потпуно независни од олитике и утицаја, као што и треба да буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

10.04.2024 15:00

Дакле ..... Највише се крше прописи у институцијама које би их требало навише постовати и радити по законима и прописима .....куда то води ....АНАРХИЈИ ....ПОХЛЕПИ И ПРОПАДАЊУ ЈЕЛИ ТАКО???

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

10.04.2024 15:07

И ста сад, мозес то објесити мацку о реп. Заробљено правосудје од мафије . Не знам засто уопсте плацају те ревизоре, јер та њихова мисљења су замазивање оцију народу. Ово је цисто затупљивање друства, престаните са тим немојте народ правити будалама ионако сте га убили у појам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливера

10.04.2024 16:29

А нису јос открили да су дангубили ..Све то иде у фиоку код Додика који обрисе ципеле са тим извјестајима ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Краљевић

10.04.2024 19:51

Џомбићева ревизорска кућа је утврдила да ИРБ ради без грешке. Нисмо ни сумњали, да ће бити сјајан резултат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

11.04.2024 08:22

Утврђено да цвјета цвеће у наше предузеће.