Након филма "Гдје је Сара?" јавило се још 35 родитеља

Драган Толимир, адвокат Бањалучана Александре Благојевић и Милоша Купрешанина, Сариних родитеља, тврди да му се, након емитовања филма "Гдје је Сара?", јавило 35 породица са сличном судбином односно истим питањем - гдје су тачно гробови њихових новорођенчади.

Република Српска 09.04.2024 | 18:27
Након филма "Гдје је Сара?" јавило се још 35 родитеља

Према његовим ријечима, заједничко за све те случајеве је што су бебе рођене у Бањалуци, те да би требало да су сахрањене на гробљу у овом граду, на дијелу гдје се сахрањују новорођенчад.

– Са данашњим даном ријеч је о 35 породица које имају исти проблем – рекао је Толимир за Независне.

Он је потом потврдио да те породице не знају гдје је тачно закопано њихово дијете.

– Они траже да се утврди да ли се у тим гробовима налазе тијела њихове дјеце. Под сличним околностима, није им дозвољено да виде ту дјецу, да их сахране – рекао је Толимир.

Упит у вези са филмом “Гдје је Сара?” Независне су поново послале Окружном јавном тужилаштву Бањалука, гдје кажу што и раније – да су формирали предмет у вези са радњама обављеним након смрти новорођенчета Александре Благојевић и Милоша Купрешанина и новорођенчета Наташе Стијак.

– У поменутом предмету ће се извршити провјере и прикупити потребне информације и обавјештења – рекли су у Окружном јавном тужилаштву Бањалука.

Толимир, с друге стране, каже да формирање предмета не значи да је покренута истрага.

– Према мом мишљењу, то су урадили само да се пред јавношћу оперу, да нешто раде. Какви ће резултати бити, видјећемо. Међутим, ово сада поприма обиљежје нечег врло великог – рекао је Толимир.

Подсјетимо, јавност и даље чека одговоре на бројна питања након што је емитован филм “Гдје је Сара?”, а који је урадио Центар за истраживачко новинарство (ЦИН).

Наиме, на порталу ЦИН објављен потресан документарац о смрти кћеркице Бањалучана Александре Благојевић и Милоша Купрешанина, а у коме су говорили кроз шта су све прошли од тренутка сазнања да је Александра трудна, њеног порођаја, сазнања да је беба преминула, те дугогодишње борбе да сазнају све околности које су услиједиле након тога: сахрана дјетета, ексхумација посмртних остатака итд.

(Српскаинфо) Фото: МИОМИР ЈАКОВЉЕВИЋ/РИНГИЕР

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Гардиста

09.04.2024 18:40

Како није срамота резимску ратну власт да дјецу од 18 год пошаље у рат, а оне који су волу реп могли исцупат,склонили.сад ти дезертери су прва категорија и боље су признати од нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

09.04.2024 20:30

Саосјецам свим срцем и душом са овим родитељима.Нека им Господ подари снаге, да истрају у својој борби тражеци само истину.

Name

Ре Гардиста

09.04.2024 20:01

Власт је увела то. ДА СУ БОГАТИ ПЛАТИЛИ , ДА БУДУ ОСЛОБОЂЕНИ ВОЈНЕ ОБАВЕЗЕ. А ИЗГИНУЛА ЈЕ НАЈВИШЕ ДИЈЕЦЕ СИРОМАШНИХ РОДИТЕЉА. И САДА БИ ОНИ НАРЕДИЛИ ДА СИРОТИЊА БРАНИ ЊИХОВ "ПАТРИОТИЗАМ". УСТВАРИ ЊИХОВО БОГАСТВО. СИРОМАШНИ ИМАЈУ САМО ЖИВОТ. САМО ВУКАН, ЈЕЛЕНА, ПЕТРОВИЋ, ЦРНАДАК, БОСИЋ И СВА ВУКАНОВА СТРАНКА ЋЕ НАС СПАСИТИ. Обичан грађанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

09.04.2024 20:04

Само поштене и стручне људе бирати на ЛОКАЛНИМ И ОПШТИМ ИЗБОРИМА. А ТИ СУ ВУКАНОВА СТРАНКА, ЈЕЛЕНА, ПЕТРОВИЋ, ЦРНАДАК, БОСИЋ И ОНИ ИКО ЊИХ. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

09.04.2024 21:32

Ово са рађањем беба истјерати на чистац,оснујте Удружење за тражење несталих и умрлих новорођенчади,региструјте и рачун код неке од банака за новчане прилоге.Ово су озбиљне ствари и озбиљно се мора радити.У Статут уградити да имате право затражити ангажовање и страних стручњака разних области.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југослав

09.04.2024 23:29

У Србији има Радиша Павловић у Државној Комисији за истраге о несталим бебама. Он је једини пронашао цовјека који је украден као беба на породјају. Може се с њим консултовати око процедуре за организовање комисије на подручју РС/БиХ.

Name

Јелена

10.04.2024 04:48

Пред сами мој породјај у мају 2009 године зове супругов брат да позели срећу и упозорава да не скидам очи са бебе, да будем стално у стању приправности.... наиме,он је у Канади чуо како се у БЛ на Клиничком центру нестају бебе. Шок, невјерица али и неописиви страх. У мом случају хвала Богу све се завршило срећно.Гледала сам исповјест мајки у документарцу и ридала ....неко ће морати да одговара.Непоновило се никада никоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

10.04.2024 06:36

Бирати поштене и стручне људе у Власт. Да једном уредио Б И Х И РС ЗА НОРМАЛАН И СИГУРАН ЖИВОТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоца БЛ

10.04.2024 12:29

Филм је висе него страсан! Несхватљиво да се овако несто десава у 21. вијеку. Да, заиста, БиХ је јадна црна рупетина..

ОДГОВОРИТЕ