Обрт: ДНК трагови не припадају ником од осумњичених

Вјештачење ДНК трагова из тунела и депоа Вишег суда у Подгорици у који је проваљено почетком септембра прошле године не подудара се са биолошким профилима осумњичених Николе Милачића и Ивице Пиперовића.

Регион 09.04.2024 | 14:07
Обрт: ДНК трагови не припадају ником од осумњичених

То указује да они нису особе које су истражитељи означили као копаче и учеснике незапамћеног упада у једну од најобезбјеђенијих институција система, потврдила је адвокатица Маја Турковић "Побједи".

Милачић и Пиперовић ухапшени су 12. октобра прошле године пошто су их неколико сати раније ухапшени Катарина Баћовић и Марјан Вуљај приликом саслушања код тужиоца означили као организаторе крађе ствари из судског депоа.

Месец раније, након разоткривања упада у дјепо Вишег суда, Основно тужилаштво је отворило истрагу против осумњичених копача тунела – четворице српских држављана – Милана и Вељка Марковића, Дејана Јовановића и Владимира Ерића, који је након хапшења у Шведској 20. марта изручен Црној Гори, а на листи осумњичених учесника овог пројекта нашао се и Подгоричанин Предраг Миротић.

Миротић је први ухапшени у истрази случаја "Тунел". Он је, према наводима наредбе о покретању истраге, возио копаче тунела од Забјела до центра града, када су одлазили да праве подземни пролаз до депоа Вишег суда, помагао осумњиченима да несметано бораве у Подгорици и обезбјеђивао им алат којим су обили судску просторију.

Адвокатица Турковић је казала да у досадашњој истрази прокопавања тунела и упада у дјепо Вишег суда у Подгорици, а која је скоро приведена крају, у односу на њеног брањеника Николу Милачића нема апсолутно нити једног доказа који указује да је повезан са овим догађајем.

- У међувремену је готов и налаз вештачења изузетих ДНК трагова са лица места и резултат је такав да нигде нема биолошког профила окривљеног Милачића - казала је она.

Ерић саслушан без адвоката

Адвокатица Турковић наводи да је према информацијама којима располаже последња радња коју је тужилац предузео у овом предмету саслушање окривљеног Владимира Ерића, а којем она није присуствовала.

- Тужилац ме није обавестио да ће Владимир Ерић бити саслушан, што је у супротности с одредбама Закона о кривичном поступку. Упркос томе, свакако располажем информацијом да је овај окривљени изјавио да не познаје Николу Милачића и да први пут чује за његово име и презиме - казала је Турковић.

Имајући све ово у виду, адвокатица Турковић цени да током истраге у овом случају, а која траје неоправдано дуго, није прибављен ниједан доказ који би потврдио било какву повезаност Милачића и потврдио наводе окривљене Катарине Баћовић, која је својом изјавом инкриминисала њеног брањеника.

- Због чега сматрам да у коначном услед недостатка доказа поступак мора бити обустављен против мог брањеника - казала је она.

Истрага овог случаја ни после седам месеци није понудила чврсте доказе нити наговјештај ко стоји иза упада у депо Вишег суда, као ни што је био мотив због којег се кренуло у овај несвакидашњи криминални пројекат.

Тунел је забетониран

Осим тога, тунел кроз који је из стана суседне зграде проваљено у депо Вишег суда забетониран је 9. октобра прошле године на предлог тадашњег премијера Дритана Абазовића, а његовим затрпавањем онемогућена је било каква реконструкција места злочина током даље истраге преноси К1.

Битан детаљ у вези с овим несвакидашњим случајем је и да су се дан након открића тунела који води до депоа Вишег суда премијер Дритан Абазовић, министар унутрашњих послова Филип Аџић и министар правде Марко Ковач са сарадницима појавили на лицу мјеста – у подруму стана у Његошевој улици и потом у депоу – иако увиђај није био завршен.

(Глас Српске)   Фото: Влада ЦГ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МеНАГЕР

09.04.2024 14:39

Ма јел могуце Ко би то могао и помислити

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСКРЕНО

14.04.2024 09:07

КАДА ЈЕ ТИТО РАДИО ПОДЗЕМНЕ ВОЈНЕ ОБЈЕКТЕ И АЈРЕДРОМЕ , РАДНИК ЈЕ МОГАО ДА РАДЕ САМО СЕДАМ ДАНА НА ЈЕДНОМ РАДИЛИСТУ ИЛИ МЈЕСТУ...

ОДГОВОРИТЕ