Познато зашто је Јабланичко језеро добило ову боју

Јабланичко језеро попримило је језиви изглед и изазвало забринутост мјештана и еколога који већ неколико година указују на необичне појаве које из године у годину попримају драматичније размјере, те буде страх еколога од онога што би могло бити у коначници.

Босна и Херцеговина 09.04.2024 | 10:47
Познато зашто је Јабланичко језеро добило ову боју

Драматичне призоре Јабланичкој језера на друштвеним мрежама је подијелило Удружење “Зелени Неретва Коњиц” и упозорило на угрожено стање загађеног Јабланичког језера, што је изазвало бројне реакције.

Из овог удружења наводе како је разлог загађења цвјетање алги изазвано прекомјерним испуштањем фосфата, што је потврдио и шеф Одсјека за биологију на Наставничком факултету Универзитета “Џемал Биједић” Санел Риђановић.

-Ово је проблем који се понавља годинама. Извор цвјетања алги је фосфор који обично се налази у детерџентима, и јасно је да спостоји извор фосфора који од некуда долази и то поспјешује цвјетање алги.

Прије двије године сам упозоравао да се треба наћи примарни извор загађења. Могуће да је проблем канализације у Коњицу или је узрочник нека фабрика, не знам, али је сигурно да се извор мора наћи како посљедице не би биле несагледиве.

Ово је погубно за рибе и за класичну флору, јер фактички те алге апсорбују кисик и аутоматски у тој води нема довољно кисика, тако да ускоро се може очекивати помор риба – рекао је Риђановић за Клиx.

Поред тога како је нагласио, иде и туристичка сезона, кад би по његовим ријечима требало забранити купање, јер како истиче, цвјетање алги између осталог ће створити и велики концентрацију бактерија, што може бити погубно за купаче.

Из Агенција за водно подручје Јадранског мора кажу да су примили информације и фотографије о промјенама на Јабланичком језеру које, како наводе упућују на појаву цвјетања алги као што је то забиљежено и ранијих година.

(Клиx) Фото: Фацебоок/Зелени Неретва Коњиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

АР

09.04.2024 11:58

Нама нетреба рат потроваце нас наса власт Када крецемо са литијумом Треба то поцети сто прије хоцемо и ми да постанемо милионери Тако рудоња о де код нас промовисе А ментор вуциц у србији промовисе исто

ОДГОВОРИТЕ