Вучић у Паризу са Макроном, на столу 14 тема

Предсједник Србије Александар Вучић започео је дводневну посјету Француској током које би требало да разговара са француским предсједником Емануелом Макроном о стратешким правцима унапређења сарадње са овом земљом, Косову и Метохији, али и резолуцији о Сребреници и другим регионалним питањима.

Србија 08.04.2024 | 10:31
Вучић у Паризу са Макроном, на столу 14 тема

Вучићу је по доласку у Париз приређена церемонија свечаног дочека са војним почастима, а потом су интониране химне Србије и Француске.

Испред Палате инвалида Вучића су дочекали војни гувернер Париза генерал Кристоф Абад и Франк Ростер, делегирани министар за спољну трговину, привлачење инвестиција, франкофонију и Французе у иностранству при Министарству за Европу и спољне послове Француске.

Он је, након тога, положио вијенац на спомен-плочу "Вјерност за вјерност", посвећену српским војницима, пренијели су београдски медији.

Предсједнику Србије вечерас ће у 20.00 часова, испред Јелисејске палате, бити приређен свечани дочек, уз највише државне почасти. Предвиђено је да се Вучићи и његов домаћин Макрон обрате медијима, након чега ће услиједити свечана вечера.

Јелисејска палата је уочи овог сусрета најавила да Макрон жели да потврди посвећеност и приврженост европским интеграцијама Србије, као и даљем раду на нормализацији односа Београда и Приштине, што је један од услова за приближавање и чланство у ЕУ, на чему инсистирају и Француска и Њемачка.

Уочи посјете, Вучић је рекао да ће са Макроном разговарати о 14 тема - од одбране, наменске индустрије, нуклеарне енергије, до вештачке интелигенције, пољопривреде, здравства, сточарства, батерија за електричне аутомобиле и других тема.

Он је рекао да је Србија заинтересована за куповину 12 борбених авиона "рафал", о чему ће разговарати такође и са руководством компаније "Дасо".

Предвиђено је да министар финансија Србије Синиша Мали потпише и меморандум о разумијевању са француском електропривредом о енергетској транзицији у Србији.

Вучић ће се састати и са предсједником француског Сената, горњег дома француског парламента, као и са водећим француским привредницима окупљеним у пословној заједници МЕДЕФ.

Француска је један од водећих инвеститора у Србији, гдје има 120 својих компанија и запошљава више од 12.000 радника, а годишња размјена двије земље је око двије милијарде евра. 

(Срна)  Фото: Пинк ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мицко

08.04.2024 12:36

Мени је најјаце кад Вуциц потенцира неко савезниство са њима од прије 100 год. Па мајсторе, би ли задњи рат овде прије 30-ак год, на цијој су страни били ти исти французи. Ваљда је то битно, а не ста је било прије Исуса. Ок, није био Макрон тад на власти, али кад ти долази предсједник земље коју си неправедно бомбардовао, онда се казе ИЗВИНИТЕ и пита се колика је одстета од стране Француске....

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Мицко

08.04.2024 16:45

Ено вец земље чланице НАТО-а писму извињења и скупљају паре за остету!

Name

Ре мицко гицко

08.04.2024 17:28

Да није било Француза српска војска би до данас пландовала на Крфу.

Name

Поп

08.04.2024 13:19

Је ли повео савјетнике Блера и Клинтона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љуља се

08.04.2024 19:32

...лађа француска... Да њих не би, данас би Крф био српски!

ОДГОВОРИТЕ