Новак Ђоковић исписао нове странице историје

Фантастични Новак Ђоковић оборио је још један невероватан рекорд и поново послао Роџера Федерера у историју.

Спорт 08.04.2024 | 10:04
Новак Ђоковић исписао нове странице историје

Наиме, српски ас је постао најстарији играч који је био на врху АТП листе. Ђоковић је то урадио јуче напунивши 36 година и 321 дан, па је на тај начин претекао Швајцарца на самом врху те листе.

Ако погледамо најбоље тенисере у историји, управо је Роџер Федерер једини који може да се мери с Новаком када је у питању дуговечност. Роџер је дуго одолевао Србину као најстарији број један, али сада је Ђоковић власник новог рекорда, а готово је немогуће да ће га неко стићи у догледно време.

Поред Федерера, још само два тенисера су у 36. години била у топ десет. Чувени Американац Џими Конорс је у том тренутку био осми, а највећи Нолетов ривал Рафаел Надал је на свој 36. рођендан био пласиран на четврту позицију.

Легендарни Аустралијанац Рој Емерсон може да се похвали да је држао солидни 12. место, а нико од осталих из елите није бо ни приближно тако дуговечан. Андре Агаси је у 36. години склизнуо на 150. место и његов стрмоглави пад се већ назирао. Иван Лендл, популарни Ледени, одавно је био престао да буде значајан фактор у светском тенису пошто је у 36. години заузимао 667. место.

Слично је и с Бјерном Боргом, који је у тој животној доби био 769. Још гори од њих је највећи несташко у историји тениса Џон Мекинро. Њујорчанин је завршавао каријеру, па је његов ренкинг - 1.214. место, био знак да пензија куца на врата.

Од осталих великана треба истаћи Новаковог идола Пита Сампраса, он је у 36. години већ пет година уживао у другом чарима живота јер је рано завршио професионалну каријеру. Борис Бекер се такође пензионисао раније него што се очекивало, у 32. години.

За разлику од свих њих, Новак Ђоковић је у 36. години први носилац мастерс турнира и биће слободан у првом колу Монте Карла. Српски ас ће у другом колу играти против бољег из дуела Романа Сафјулина и квалификанта.

Ево како тренутно изгледа врх АТП листе:

(Курир) ФОТО: МАРТИН КЕЕП / АФП / ПРОФИМЕДИА

Коментари / 0

Оставите коментар