Џаба докази, истрага против Додика била паушална

Изборне крађе се коначно морају санкционисати – поручио је Бореновић.

Република Српска 07.04.2024 | 13:44
Џаба докази, истрага против Додика била паушална

Након што смо обавјештени да је Тужилаштво БиХ донијело одлуку о неспровођењу истраге против Милорада Додика и других 175 лица против којих смо 2022. године поднијели кривичну пријаву због више увезаних кривичних дијела који се тичу изборне крађе, поднијели смо приговор главном тужиоцу на наведену одлуку и очекујемо даље поступање.

Рекао је ово Бранислав Бореновић, предсједник ПДП, истичући да се у образложењу одлуке јасно види да је поступајући тужилац по пријави приступио паушално и без детаљне истраге.

"Поднијели смо стотине доказа, а одлука садржи углавном цитирање наших доказних материјала, а тек један краћи дио само образложење. Наводи се да су испитана тек два свједока, и то предсједници бирачких одбора са подручја Зворника, који су имали више него јасан лични интерес да кажу да није било никаквих нерегуларности. Такође, у обавјештењу нема резултата анализе доказа који су достављени уз кривичну пријаву, иако неки од њих, као што су снимци цијепања гласачких листића, јасно потврђују наводе из кривичне пријаве", каже Бореновић.

Истиче да је као основни разлог неспровођења истраге Тужилаштво БиХ навело да се у радњама пријављених лица не види намјера за почињење кривичних дјела.

"Будући да се у обавјештењу наводи само да Тужилаштво БиХ није утврдило постојање умишљаја, оправдано се може сматрати да је утврђено постојање основа сумње да кривична дјела јесу почињена, а само детаљном истрагом се може утврдити је ли било намјере, што се, у овом случају, очигледно није урадило", каже Бореновић, додајући да неки од поднијетих доказа, попут оних о постојању фиктивних политичких субјеката, уопште нису обухваћена образложењем.

"Имамо примјере предсједника политичких субјеката који су били на листи СНСД, а на основу учешћа тих субјеката на изборима су добијали мјеста у бирачким одборима, која су уступали СНСД-у. Ни то, а ни чињеница да су поједини кандидати добијали по 100% гласова на неким бирачким мјестима, што је статистички немогуће, тужиоцу очигледно ништа није значило", каже Бореновић, истичући да су ове појаве посебно биле изражене на подручју Добоја.

Наводи да је још много примјера који јасно наводе да се није одговорно и детаљно приступило кривичној пријави, те да из свих тих разлога подноси приговор главном тужиоцу.

"Очекујем да ће се након приговора много озбиљније приступити кривичној пријави и провести озбиљне истражне радње. Изборна крађа је зачетак крађе и корупције на високом нивоу и Тужилаштво нема право да затвара очи пред таквим појавама. Докази који смо прикупили и поднијели несумњиво показују да је почињен низ кривичних дјела и наше правосудне институције по томе треба да поступају. Очекујем позитиван исход након подношења приговора", поручио је Бореновић и нагласио:

"Изборне крађе се коначно морају санкционисати".

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

ААА

07.04.2024 14:01

Па засто их подрзавате у Бања Луци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ста

07.04.2024 14:16

Је ли треба да ратују или шта? Политички живот иде даље а овдје се ради о кривичној пријави са доказима против одредјених лица и у нормалним државама Тузиластво мора да одради те кривицне пријаве а жалба је такодје нормална процедура. Ради се о кривицним дјелима и она се морају процесуирати без страха( сто је овдје случај) од политичара на власти. Е сад видите ваљда сто нам треба Сцхмидт иако га не волимо бас због оваквих ствари. Нерад ( због страха) је видљив свуда и зато ће нам та ЕУ послати и тужиоце и судије на крају.

Name

Панто

07.04.2024 16:24

Тужилаштво је саучесник у бројним извршеним кривичним дјелима почев од свих избирних крађа,пљачке државне имовине путем тзв јавних набавки,бројних нерасвјетљених убистава…Никакву корист од њих немамо

Name

ре Па шта

07.04.2024 16:51

Неће нам ЕУ послати тужиоце и судије мада горе од овог не може бити.Нису послали ни једној земљи па неће и нама У Румунији је била поштена тужитељица Кодрети која је процесуирала многе политичаре.Па је влада чекала прву прилику да укине ту агенцију и скине је са положаја.Тужитељица Кодрети именована је за главног тужиоца ЕУ.Међутим чак ни у Румунији која се налази у ЕУ нису послали стране тужиоце.

Name

Да да

08.04.2024 08:49

Сачекај да тужиоц добије упутства од баје

Name

А

07.04.2024 14:19

Нешто контам могао би и ти да се кандидујеш за јавног тужиоца и да то истражиш до посљедњег листића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

07.04.2024 14:38

Не треба одустати од доказивања крадје избора. Треба искористити све правне норме да се то доказе, само притисак на рузиластва. Треба ици до краја, они се као зале на притисак на њих. Па ста треба сједити и гледати како нас варате и смијете у лице. Све ове купљене тузиоце и судије пописати па кад се ослободимо узурпатора све на одговарање. Њима не треба судити само да им народ суди и то јавно. Ста су зла нањели овом народу. Они су гори од изврсиоца кривицних дјела. Ово се висе не мозе гледати ни трпити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго Модрича

07.04.2024 14:49

А шта ти Драшко ради, као да смо ми глупи. Мани се небулоза, спусти се на земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

07.04.2024 15:13

Бореновицу да видимо васе кривицно дело а то је лази и клевета ниста друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.04.2024 17:22

Јеси ли ти дјукин слепац,па ниста не видис.

Name

Ајде бриши

07.04.2024 15:14

Имаш податке о изборима досадашњим па види ко кога 'подржаје'..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пунто

07.04.2024 16:20

Одавде треба бјежати и не обазирати се

Name

Код

07.04.2024 16:27

Нас су тузиоци и судци слијепци кад је свима јасно и доказано ста се све радило са изборним материјалом у избормој ноци ,треба тим лоповима смањити плате па неби радили у корист мафијаске власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПСП

07.04.2024 17:12

Ако је било изборних крађа, а по свему судећи било је, прво је требало да то санкционише Централна изборна комисија, а пошто то није учинила, ред је дошао на правосудне органе који су такође оманули погодујући тако изборним крадљивцима. Бореновић истрајава на истјеривању правде која је дуга, али и достижна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

07.04.2024 17:30

Јадан Народ. Са овим Тужилаштвом и Судством.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича

07.04.2024 17:54

Била једна врана, са два ока... БИЛА ДРУГА ВРАНА, СА ЈОШ ДВА ОКА... Дође и смак света, а вране га гледе са своја два ока свака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

07.04.2024 20:42

Он бих да влада а сијалицу не зна замијенити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.04.2024 22:08

Ето зна твој сулиц.

Name

Дијаспора

08.04.2024 13:49

Ајде ти Србендо што и цео живот у Сарајеву да видимо шта ћеш за Српски народ учинити

ОДГОВОРИТЕ