Закукуљена Резолуција, замумуљен одговор...

"Напомињемо да се Резолуција, као и њен превод на енглески језик, налазе на службеној интернет страници овог министарства", закључује Випотник.

Република Српска 07.04.2024 | 12:22
Закукуљена Резолуција, замумуљен одговор...

Народна скупштина Републике Српске тражи од Владе Републике Српске да путем Министарства спољних послова БиХ затражи званичан став Владе Хрватске по питању активности на изградњи и успостављању нуклеарног објекта на Трговској гори.  А у вези са изјавом предсједника Владе Хрватске, Андреја Пленковића, у којој Република Хрватска привремено до 2028. одустаје од одлагања радиоактивног и нуклеарног отпада на локацији Трговска гора.

Ако се још сјећате, овако је гласила 13. тачка Резолуције коју је Народна скупштина Српске усвојила 3. новембра 2023.

Шта се у међувремену догодило?

Из закукуљеног одговора кога је министар у Влади Српске Бојан Випотник послао народном посланику Миланку Михајилици, тешко је закључити било шта, па и то да ли је Хрватска уопште добила икакав упит из БиХ.

Једино се зна да је Министарство спољних послова (МСП) БиХ затажило да Резолуцију буде и на латиници и на енглеском језику.

Али, кренимо редом. Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске је 28. децембра 2023. упутило званичан допис МСП у којем је затражено даље поступање по тачкама Резолуције.

Накнадно су обавијештени да је МСП 08.01.2024. године доставило одговор, али Министарству спољне трговине и економских односа БиХ!

"У предметном одговору је наведено да је Народна скупштина 24.11.2023. године доставила Резолуцију Министарству спољних послова БиХ, а да је ово министарство Резолуцију доставило 05.01.2024. године. Надаље, у одговору је наведено да је неопходно поступити по процедури  која је описана у акту МСП од 29.11.2023. године, у којем је наведено да се сви акти достављају путем државног министарства – Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и да се ради комуникације с надлежним органима из Републике Хрватске уз ћирилични текст достави и текст на латиничном писму, као и превод текста на енглески језик", пише Випотник.

Поводом наведеног, ово Министарство је 13.03.2024. године поново доставило допис с Резолуцијом Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, и то на латиничном писму.

"Ово Министарство до данас није обавијештено о достављању дописа од 13.03.2024. године Министарству иностраних послова БиХ, нити о достављању предметног поднеска Републици Хрватској, а везано за изјаву Предсједника Владе Републике Хрватске, Андреја Пленковића. Напомињемо да се Резолуција, као и њен превод на енглески језик, налазе на службеној интернет страници овог министарства", закључује Випотник.

Подсјећамо, Дојче веле је недавно објавио да је Влада Словеније демантовала изјаву Пленковића да се обустављају послови на одлагању нуклеарног отпада на Трговској гори до 2028.

(Српскаинфо) Фото: Фактор

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Арса

07.04.2024 14:12

То су лукави латини ко нормалан још њима вјерује,све је то уз прећутни договор са Милокрадом договорено а и он је њихова сорта,мислим од исте су лозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

🤮🤮

07.04.2024 20:57

Мислиш твој хрићани? Исти сте ви, цим вјерујете у наднаравна схрања...и славите оно што 90% свијета не слави, толико о вашој секташкој организацији, 🤗🤗

Name

Ма шта је нама?

07.04.2024 14:34

Нико нас не шљиви ни 2% док је ове власти у БЛ. Јер сви знају за криминал и корупцију и за црне листе и сто би ико вредновао такву власт. Помиримо се с тим побогу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

07.04.2024 19:54

Не смије се допустити ТРГОВСКА гора. А и земљотреси ту чести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко Вукмир

07.04.2024 22:59

Одлазе се све у 16, информација и изјава ке патка да се заустави истрага и евентуална спознаја о нарушавању безбједности суверене државне границе са ЕУ...!

Name

Спас

08.04.2024 07:10

Јавност је незаинтересована за најопаснији Еко проблем регије. Број коментара све говори.

ОДГОВОРИТЕ