Најљепши народни обичаји и вјеровања на Благовијести

Данас се обиљежавају Благовијести, један од 12 највећих хришћанских празника који се слави се у знак сјећања на благу вијест коју архангел Гаврило донио Богородици и рекао јој да је Дух Свети њу одабрао да буде мајка Исусу Христу.

Вијести 07.04.2024 | 11:15
Најљепши народни обичаји и вјеровања на Благовијести

Благовијести иначе спадају у Богородичине празнике и светкују га највише жене. Али од овог дана креће буђење природе и многи радови.

Благовијести спадају у радосне хришћанске празнике и славе се увијек 7. априла, тачно девет мјесеци прије Божића. Дјевојке и жене, посебно оне које желе да затрудне и постану мајке, одлазе у цркве и манастире гдје су иконе посвећене Благовијестима и моле се Богородици, а влада вјеровање да на овај дан жене не треба да се чешљају.
 
За овај празник постоје многи народни обичаји, а већина је везана за буђење природе и почетак прољећних радова.

Народ се у селима тако плашио зиме све док овај дан не прође. Тек послије Благовести крећу радови у воћњаку и њивама  почиње калемљење воћа, орезивање винограда и сјетва пшенице и јечма, преноси Жена Блиц.
 
На Благовијести се, по народном обичају, устаје веома рано, чак и у поноћ, а дан је почињао дјевојачком пјесмом. Кућа и окућница мора да се очисти.

Дан уочи овог празника дјевојке су сакупљале сува дрва и гранчице потребна за велику ватру која се палила на неком видном или важном мјесту. Око ватре су се веселили момци и дјевојке, а понегдје и старији.
 
Постојао је и обичај прескакања буктиње (букара) који је везан и за вјеровање да се на овај дан буде гмизавци из зимског сна. За онога ко би прекочио ватру сматрало се да је заштићен од уједа змија. Али змије се на сам дан Благовијести нису спомињале. Нико није смијо да изговори ту ријеч.
 
Период до седам дана, који креће од овог празника, за многе може да буде  пресудан.

Наиме, на сутрашњи дан све до Великог Петка добро би било започети било какав већи посао (изградња, покретање сопственог посла, усавршавање),  а повољан је период и за доношење важних животних одлука које могу да донесу корените промјене у животу.

(Жена Блиц) Фото: Мондо.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дражо

07.04.2024 11:53

Лијепи Обичаји,стета сто изумире све сто је лијепо и корисно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

08.04.2024 05:07

Слава и милост Господу Богу.Предивни обичаји.

Name

Дарио Дјапа

08.04.2024 12:08

Леп Обицај

ОДГОВОРИТЕ