Прошла година за Телеком рекордна по приходима

- Прошла година била је рекордна за Телеком Србија и по приходима и профиту, као и по броју корисника, изјавио је генерални директор ове компаније Владимир Лучић и најавио да је Телеком спреман за увођење 5Г мреже у Србији, на чему ће му стратешки партнер бити Европска инвестициона банка.  

Србија 07.04.2024 | 09:42
Прошла година за Телеком рекордна по приходима

"На нивоу групе "Телеком Србија" остварен је укупан приход од 230,7 милијарди динара. То је повећање од 41 одсто у односу на 2022. годину. ЕБИТДА, профит пре амортизације и камата, износила је 128 милијарди, што је повећање за 88 одсто у односу на претходну годину, са нето добити од рекордних 49 милијарди динара. Посебно је био успешан "Телеком Србија" који је успео да направи приход од 164 милијарде динара, што је повећање од 37 одсто у односу на 2022. годину", рекао је он у интервјуу за данашњу "Политику".

 Додао је да је ове резултате пратио и тренд раста броја корисника телевизије и интернета, па је укупан број јединствених корисника премашио 11,5 милиона.

Истакао је да је, другу годину заредом, инсталирано више од 2.000 4Г базних станица, као и да је изграђена моћна оптичка мрежа која покрива 1,5 милиона домаћинстава, а да је већ 490.000 домаћинстава искористило ову могућност.

Према његовим речима, Телеком је спреман за увођење 5Г мреже и на том пројекту стратешки партнер ће му бити Европска инвестициона банка.

"Такође ћемо ове године потписати уговор и са америчком Ексим банком и бићемо први оператор у Европи са оваквим уговором. Са друге стране, стратешки смо партнери са "Водафоном" који је најбрже растућа 5Г мрежа у Европии и са којим ћемо радити на брзој имплементацији низа дигиталних сервиса како би крајњи корисници осетили бенефите ове технологије", навео је он.

Додао је да је веома битно што је Телеком последњих пет година имао јак инвестициони циклус изградње оптичке мреже и нових базних станица на 4Г технологији.

Све ово ће, истакао је, омогућити брзу изградњу 5Г мреже на читавој територији Србијр одмах по добијању дозвола.

Лучић је нагласио да ће се компанија на чијем је челу посебно припремити за ЕXПО 2027 и додао да ову манифестацију види као изузетну прилику за све из телекомуникационе и ИТ индустрије, али и као одличну прилику за снажни развој српске привреде и промоцију наше земље.

Истакао је да је прошлу годину обележила и битка за опстанак ћерке фирме Телекома МТС д.о.о. на Косову и Метохији и навео да је притисак са циљем одузимања кабловских оператера купљених 2019. и 2020. године амортизован, а да се сада води судски спор против приштинске агенције за заштиту конкуренције.

"Најбитније за све наше кориснике на КиМ је да смо сачували нашу компанију и да ће више од 30.000 домаћинстава и даље имати квалитетан сигнал мобилне телефоније, интернета и ТВ. Ове године пробаћемо да коначно решимо и питање треће лиценце за мобилну телефонију која ће нашој компанији омогућити да и на територији КиМ буде лидер", рекао је он.

Говорећи о активностима Телекома у иностранству, рекао је да ће компанија овог месеца свечано отворити пословницу у Менхенгладбаху и тиме кренути у велику промотивну кампању за продају услуга.

Навео је и да ћерка фирма Арена све успешније послује у свих шест земаља бивше Југославије и да су њени финансијски резултати значајније бољи него у 2022. години.

Најавио је и да се ускоро пушта канал Суперстар 2, на коме ће бити искључиво домаћи филмови, као и отварање канала Ареница који ће бити посвећен деци.

(Тањуг) Фото: Медија центар,Wикипедиа

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ост

07.04.2024 10:38

Смањите мало цијене у РС одраше народ зато и јесте велики профит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Што да смање?

07.04.2024 20:46

Па Срби треба да плаћају цијену каква је! Не би смјело да им смета цијена која мајка Србија постави! Сваки Србин би морао да не кука већ да подоси све за добробит српства.

Name

Србо

07.04.2024 10:46

Рекордна добит а дивиденда преполовљена, страначки људи ,одговарају лидеру а пара нигдје и дугови никад већи, све могу причати а кад желиш провјерити онда је службена тајна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

07.04.2024 13:33

Чудо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маније

09.04.2024 13:33

Моги написат шта хоче Ревизори не смију оповргнути ништа. Продали стубове мтел-а који су основ мобилне комуникације. Књиговодствени Валтери.