У које земље можете само са личном картом из БиХ?

Уколико желите путовати ван граница БиХ, али имате само личну карту, односно из неког разлога тренутно немате пасош, тада имате опцију да са овим документом путујете у само неколико земаља у региону.

Босна и Херцеговина 06.04.2024 | 16:14
У које земље можете само са личном картом из БиХ?

Држављани Босне и Херцеговине могу користити важећу личну карту као путну исправу приликом преласка државне границе сљедећих земаља са којима БиХ има потписан међународни споразум, и то на територију:

- Републике Србије,

- Црне Горе,

- Републике Сјеверне Македоније и

- Републике Албаније.

Ово су подаци који се могу пронаћи на страници Граничне полиције БиХ, с тим да напомињу да се лична карта БиХ не може користити као важећа путна исправа приликом путовања у или из земаља чланица Европске уније, шенгенског простора или других земаља са којима БиХ нема потписан међународни споразум или уговор.

То важи, као што већ вјероватно знате, и приликом уласка на територију Републике Хрватске, с обзиром на то да је она у Европској унији, а тада бх. грађани морају да посједују важећу путну исправу, односно биометријски пасош за улазак и безвизни боравак до 90 дана на територији Републике Хрватске.

Иначе, становници пограничног подручја БиХ, а у складу са Споразум о пограничном промету који, уз остало, прописује и издавање пограничних пропусница између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, могу поднијети захтјев за издавање пограничне пропуснице надлежној полицијској управи, односно полицијској постаји Републике Хрватске, дипломатској мисији или конзуларном уреду Републике Хрватске у БиХ.

За додатне информације можете се обратити наведеним органима у вези са условима и документима потребним за добијање пограничне пропуснице.

Која правила важе за прелазак државне границе БиХ?

Држављани БиХ могу прећи државну границу са важећим путним исправама, а то подразумијева важећи пасош или други идентификациони документ који је издао надлежни орган власти БиХ, те важећа лична карта и други идентификациони документ с фотографијом који се може користити за прелазак државне границе и признат је међународним уговором чија је БиХ уговорна страна.

Битно је знати да се државна граница БиХ не може прећи са родним листом, здравственом или школском књижицом.

Осим тога, држављанин БиХ који има држављанство неке друге државе не сматра се странцем на територији БиХ. Такође, државна граница БиХ смије се прелазити само на граничним прелазима, у вријеме и на начин који је у складу с намјеном граничних прелаза.

Чији држављани могу, осим са пасошем, прећи границу БиХ и са личном картом? 
Са важећом личном картом, којом се доказује идентитет и држављанство, држављани земаља чланица Европске уније, земља потписница Шенгенског споразума, Албаније, Андоре, Црне Горе, Лихтенштајна, Македоније, Монака, Сан Марина, Србије, Свете столице и Швајцарске Конфедерације могу улазити, излазити, транзитирати и боравити на територији БиХ 90 дана у било којем периоду од 180 дана у току једне године.

Независне новине/илустрација. Пиxселл

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

знатижељна

06.04.2024 17:32

Могу ли, као држављанка БиХ и Републике Хрватске, из Босне ући са путовницом у Републику Србију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

06.04.2024 17:59

Знатизељна, можеш и са особним исказницом.

Name

Рисс Кунз

06.04.2024 18:26

Мозете ако сте напунили 18 година.

Name

Крајишник

06.04.2024 18:09

Па и не треба нам боље,на море у ЦГ и Албанију која је узгред боља и јефтинија од Хрватске,такође и љепше море има лагано лк у џеп и правац југ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељо

06.04.2024 21:39

Сиротињо, и то ти је превише.И шта кажеш стручњак за квалитет мора, лк у џе п и стопом до Ðеновић...Ахахах..Владаће вам ови главати.. до краја времена

Name

незнам

06.04.2024 18:43

Стацу у тим просјацким дрзавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

06.04.2024 21:00

Са нашом личном картом не можемо нигдје. Кад на граничном прелазу виде БиХ документа одмах нас гледају као лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасивна критичарка

07.04.2024 20:09

🤣🤣🤣