"Надам се да ће неко испричати истину о мом дјетету"

Документарни филм ЦИН "Гдје је Сара?" изазвао је бурне реакције јавности у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 05.04.2024 | 20:10
"Надам се да ће неко испричати истину о мом дјетету"

Мајка Александра Благојевћ већ пет и по година покушава сазнати истину о својој беби за коју су јој у УКЦ РС рекли да је умрла, али тијело није добила нити информације како.

Након информације да постоји мјесто гдје се копају бебе које шаље УКЦ, ексхумирани су остаци двије бебе. Осим шока због призора које је видјела, сазнала је да то није њена Сара. У разговору за Н1, Сарина мама говори о детаљима и одговара на оптужбе УКЦ РС – да је филм урађен “тенденциозно”.

– Ја сам сада смиренија у односу на претходна 2-3 дана, али нисам очекивала толики одјек и такве реакције људи, позитивно сам изненађена. Тај одјек је мени дао вјетар у леђа, изазива у мени радост да знам да имам људе који то разумију и подржавају. Али и даље смо у истом проблему – рекла је Благијевић.

Изразила је наду да ће ОТЈ Бањалука урадити свој посао и да ће добити барем неку информацију.

– За свих тих 5 и по година више је било затворених него отворених врата, више одбијања него добијања корисних информација или сарадње на откривању нестанка, тако рећи, мога дјетета. Искрено се надам, оптимисита сам по природи и сматрам да у тим институцијама има људи који имају дјецу, унучад и имају емаптију.

Мислим да се сви заједно требамо држати, да нама то не треба у БиХ. Одзуело ми је превише времена, снаге и новца, почело је утјецати на људе у мом окружењу, видјет ћемо шта ће они радити – додала је.

За оптужбе УКЦ РС каже да је њихово мишљење не интересује, “као што они нису имали слуха за њене проблеме”.

– Одлазила сам тамо, тражила сусрет с директором, покушавала доћи до папирологије, доктора и на крају нам је пријатељ помогао да дођемо да информације да моје име не постоји у систему, да је мој случај закључан и од тога смо кренули – присјетила се.

Наводи како сада немају проблем са двије него са четири бебе јер нико не зна ко су ексхумирани бебе, а ни гдје су бебе од Александре и Наташе.

– Била сам присутна на ексхумацији двије бебе, не желим да помишљам шта је у другим гробовима. То су само дијелови бебе. Сада остаје питање чије су то кости. Вољела бих да неко зна нешто о тим гробовима и да заједно поднесемо тужбу. Надала сам се да није моје дијете и ДНК је показала да није – рекла је Сарина мама за Н1.

Мјесец дана након порода стигао јој и поклон пакет за породиље са УКЦ-а.

На питање шта мисли шта се догодило са Саром, одговора:

– Шта је ту могло да се деси, мислим да ће то питање још дуго бити ту. Ја сам на старту мислила да постоји велика вјероватноћа да је дошло до занемаривања јер је код њих фрка нон стоп, постоји вјероватноћа да је добила неки лијек који је можда изазвао контрадиндикације, то је у мојој глави, не мора значити да сам управу, да јој није вода извађена из једњака…

Али било који од разлога за мене је заташкивање јер ме нико није обавијестио нити рекао. Не знам одговор на то питање и надам се да ће барем некоме прорадити савјест да исприча истину о свему томе.

(Н1

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

X

05.04.2024 20:27

Ово се висе не мозе издрзати, мораце људи узимати правду у своје руке, друге нема. Осјецамо се незастицено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зе

05.04.2024 21:12

Бурло, ко је убио Давид-а?

Name

Комсиница

06.04.2024 07:13

Ко је убио Давида? Ко је убио Давида?

Name

САВЈЕСТ

05.04.2024 20:32

Уз дужно саучешће родитељима. Дубоки бол. Није ми јасно ста хоће од УКЦ. УКЦ не сахрањују бебе то ради посебно друштво тј гробље. У филму прича да другим женама донесе небе а њој не. Она је лежала на одјелу гдје леже мајке чије су бебе у инкубатору И мајке иду ка бебама под условом да ти одласци не угрожавају њено здравље. Беба из инкубатора нигдје се не носи јер су животно угрожене. Друго интересовање родитеља за сахрану бебе и присуство сахрани то није рекла итд. У њеном излагању има доста контрадикторности што се тиче УКЦ. Главни проблем колико видим је грашка у укопу бебе, стим доктори немају везе. И даље дубоки бол и саучешће родитељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

05.04.2024 21:15

О каквој ти савести прицас? Ста је са налазом и мисљењем вестака који је контрадикторан? Са цињеницом да јој је у систему УКЦ-а картон тајан? Па ко је послао дете у пола боце кока коле и медицинском рукавицом? УКЦ! Засто је тузитељ обуставио истрагу ако је све ово исприцано у полицијској станици и хитно проследјено тузиластву? Мафија све, а ви сте или др или тузилац…нема другог објасњења.

Name

Неупуцени

05.04.2024 21:31

Има доста и нелогицности код доктора! Сви који су заказали у ланцу лијецења требају одговарати! Сто нису дозволили, да виде тијело бебе, сто нису директно обавјестили родитеље хоце ли преузети постхумне остатке!? Посто имамо на балкану, велику смртност у породилистима, сваста се мозе помислити! Јос ако се додају и филмови снимљени о продаји дијеце с балкана у развијене земље света! Нетреба се цудити немогуцим десавањима на паприковцу

Name

XXЛ

05.04.2024 21:35

Пребацујете одговорност на погребно друштво. Они само врше укоп што од вас добију. Неће ваљда они вршити днк анализу или друге претраге

Name

с

05.04.2024 22:05

Ста писес то..јеси гледао...јер мислис да се то не десава?за тебе није битно гдје се беба укопава...ста прицас будало?

Name

Ре Савјест

05.04.2024 22:17

Како објашњаваш то да нису сахранили своју бебу него им је јављено да је сахрањена??? Како објашњаваш да ДНК анализа није потврдила да је дијете њихово??? Шта то бијеше САВЈЕСТ,а шта РАЗУМ?

Name

Семберија

05.04.2024 22:26

Господине, и да је била контрадикторна, и не била, дузност УКЦ је да преда дете родитељима и да одлучују где ће сахранити дете, сто су и сами са УКЦ и рекли.

Name

?

05.04.2024 22:39

НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ ❗️ СРАМ ДА ТЕ БУДЕ КАКО МОЖЕШ ОВАКО НЕШТО ДА ПИШЕШ❗️ ЗА ОВО ЦЕ БАЊА ЛУКА И БЕОГРАД ДА ОДГОВАРА‼️

Name

X

05.04.2024 22:48

Какво погребно друство? Проблем је у институцијама. Засто није било истраге? Ко би нормалан и цист одлуцио да нема истраге??? Тузиластво, тацка.

Name

Ре Савјест

05.04.2024 22:51

А може ли бити да дијете није умрло већ продато у УКЦ некоме за велики новац? Наравно да може и да нема никакве везе са укопом бебе јер се живи не сахрањују. Гдје ти је та савјест?

Name

075

06.04.2024 08:19

@САВЈЕСТ Срам Вас било !!

Name

075

06.04.2024 08:20

@Ре Савјест Свако иоле нормалан мисли исто што и Ви!!

Name

Мед сестра

06.04.2024 09:09

Какве ти глупости прицас, одговоран је УКЦ јер је горе била. Ти си одрасрао одрасла у суми појма немас ста се ради. Зене у интензивној су препустене саме себи нико не води рацуна о њима о бебама пиготово. Одвозо довезу бебу колико дас пара. Тако не писи глупости информиси се.

Name

РЕ,САВЈЕСТ

06.04.2024 09:18

Пирате се,"СТА ТРАЗЕ ОД УКЦ?!?!?!"Да ли сте толико неупуцени,или,глумите будалу,да родитељи бебе,морају добити пропратну документацију,о узроку смрти,па цак,И да преузму своје дијете како би га пристојно сахранили!!! Какав монструм требате бити,да писете такве коментаре,а да при том не замислите дебе,у улози родитеља?!Не ради се ту,о лопти,нити о царапи,коне се могу купити,да би се тако понасали вајни доктори,И остало медицинско особље!!!Залосно је,да то није усамљен слуцај,вију су ДЈЕЦУ касапили,И за тај злоцин,морају одговарати!!!

Name

Бзв

06.04.2024 14:00

Не лупај!!!

Name

Реее савјест

05.04.2024 21:25

Види се да си са УКц а док тако причаш , зашто мајка није обавјештена о смрти бебе , итд ....итд итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

05.04.2024 22:30

Ја се тресем послије овог док.филма. Мајко моја шта смо дочекали. Ово је страшно. Јесте видјели ископане гробиће????? Јаоооооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ја цу

05.04.2024 23:11

Да ли је у питању пропуст, организована крадја бебе овдје неко мора одговарати. С обзиром да наилазе на велики отпор долази се до закљуцка да се ту много тога крије. Размисљам да и ја покренем истрагу о мом преминулом оцу новембра мјесеца 2020 године у УКЦ Бањалука. Преминуо је од корона вируса након 10 дана борбе на респиратору. Оно сто ме прогања је то сто свог оца нисам индетификовао сто је велика сумња да ли је опсте он у сандуку који смо сахранили. Избенадило ме сто је ЈКП "Градско гробље" (Врбања) довезло ковцег само са зутим папирицем (који је отпао код износења из аута) и нису ми дали ни један доказ да је то мој отац. Могу само да помислим како на тај нацим мозе да додје до замјене лесева. Не схватљиво ми је било да таа иако је била корона нисам могао гроз стакло индетифиловати свог оца а да УКЦ и ЈКП Градско гробље на адекватан нацин обиљезе сандук и преминуло лице са неком месинг-плоцицом са именом и презименом преминулог. Зато имам сумњу 99% да нисам сахранио мог оца вец неког другог и кад-тад цу покренути поступак ексхумације и утврдјивања ДНК. Ово сто сам написао рекао сам и управнику ЈПГ Градског гробља - Врбања и питао како ја могу да знам да је ту мој отац...није ми ниста на то одговорио јер је и сам свјестан да на нацин који раде мозе доци до замјене преминулих. Стицем утисак да у УКЦ и ЈКП Градско гробље раде тако неодговорно и аљкаво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ: И ја цу

06.04.2024 08:32

Иста ситуација, у корони. Увијек се питам да ли је мој отац ту гдје је и сахрањен…

Name

Факултети

06.04.2024 04:03

Каква препродаја...На залост ни прво ни посљедње мртвородјенце које постане дио предмета патологогије у сколству, а то сто лудјаци ово раде на овакав нацин (неуредјено и без одобравања биолоских родитеља) то је ствар за сваку осуду...те две раскомаданане бебе сто су ископане су послузиле сврси, досли нови заморцици и само се обновио радни материјал...претузно

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВЈЕСТ

06.04.2024 06:01

Поштована господо мени је сестра умрла у породу и нисам дигао буру јер је била болесна а нико није знао. Чак и доктор који је водио трудноћу. Имам милион питања за себе и дрокторе на који нема одговора Цовјек и у тешком болу мора бити реалан и коректан. Поздрав и даље дубока суцут родитељима бебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

06.04.2024 18:26

Много људи умре у болници, мој отац је тако. Али је моја породица обавјестена одмах о смрти, и преузели смо његово тијело да га достојно сахранимо. То је цитава поента ове муцне прице, то сто је неко урадио цудовисну ствар да тијело мале бебе не преда родитељима да је могу достојанствено сахранити. То је монструозно, и у сваком нормалном изазива сумњу. Да ли бисте ви мирно цутали да је неко "изгубио" тијело васе сестре? Моје сауцесце, искрено, али не мозете поредити вас и слуцај ове породице никако.

Name

Xxx

06.04.2024 06:39

Ма људи моје ово је више прекршили сваку меру! Па нико неради свој посао, институције су заробљене од политике. Џајићу, мани се политике дај одговор гдје су бебе???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанка

06.04.2024 07:41

Цитајуци све ово немогу да цутим, проблем је у болници, ако дијете умре засто надлезни неказу родитељима да ли зеле преузети лес, и да се одма уради днк, знаци беба мора или зива или мртва пред родитеље, недај Бозе никоме доцекати тако несто, сто сахрањује бебе без знања родитеља

Name

075

06.04.2024 08:18

Два празна дјечија гробна мјеста, гдје су дјеца "господо" из УКЦ Бања Лука? УКЦ Бања Лука постаје све оно што је било УКЦ Сарајево док је била директор "докторица" Себи Ја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Институције

06.04.2024 08:26

Су проблем, гдје год се покусао остварити неко право наидје се на зид. Није ово сам са овом дјецом, сјецате се прије пар година адере око Центра за социјални рад кад су дјеца одведена у Канаду. Па сад имате слуцајеце који су толико страсни да би њихово објављивање било цак и за медије упитно. Ок УКЦ, преко МУП до Центра за социјални рад, кад би била водјена постена и темељна истрага наисли би на страсне ствари. Али то се неце десити, јер у истразним органима сједе људи из истих странака као и ове које треба истразити. Видјецете за овсј слуцај, сви су сад потресени, свима је зао, сви се солидарису, вријеме полако пролази и ово пада у заборав, нема одговорних, формирају се комисије које утврде да нико ниста није знао и тако до новог слуцаја. Круг у којем се врти насе друство је такав да се он јако теско мозе прекинути, а то је знак да друство лагано али сигурно одумире на сваком пољу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивана

06.04.2024 19:05

Знате ли шта је најгоре? Ћутање. Неко ћути и прикирива или немар или нешто горе. Како издржи? Јер није у питању пљачка банке него нечије дијете,. Чега се боји ако се Бога не боји? Подршка храбрим мајкама и новинарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

08.04.2024 22:34

И треба да се исприца прица о Сари

ОДГОВОРИТЕ