Занимљиви детаљи о кованицама у БиХ, ово нисте знали

Централна банка објавила је занимљиве детаље о кованом новцу у БиХ које можда нисте знали.

Босна и Херцеговина 05.04.2024 | 19:47
Занимљиви детаљи о кованицама у БиХ, ово нисте знали

Конвертибилна марка је законито средство плаћања у БиХ од 1998. године, а до сада су три папирне новчанице замијењене кованим новцем.
 
Како су навели у Централној банци, прва серија кованог новца у апоенима од 10, 20 и 50 фенинга издата је 9. децембра 1998. године, док су у апоенима од 1 и 2 КМ издате 31. јула 2000. године.
 
Кованице од 5 марака и 5 фенинга у употреби су од 5. јануара 2006. године.

Занимљиво је и то да су сви апоени кованог новца издати у једној верзији дизајна за цијелу Босну и Херцеговину, за разлику од папирног новца гдје су издате двије верзије за сваку новчаницу, једна за ФБиХ и друга за РС, осим у апоену од 200 КМ.
 
Оно што већина нас вјероватно није ни примијетила су трокутићи на врху и дну кованице, а ево шта представљају.
 Сазнајте детаље:
 
5 КМ:

Двометална кованица састоји се од два прстена: унутрашњег прстена који је израђен од никл-месинга златне је боје и спољног прстена који је израђен од бакар-никла и сиве је боје. Ивице кованице су назупчене. У унутрашњем прстену је бројчана ознака вриједности, а у спољном текст Босна и Херцеговина, латиницом и ћирилицом. На полеђини кованице, у унутрашњем прстену налазе се голуб мира и година ковања, а у спољном прстену на полеђини је текст Босна и Херцеговина, латиницом и ћирилицом.

2 КМ:

Двометална кованица састоји се од унутрашњег прстена који је израђен од бакар-никла и сиве је боје, а спољни прстен је израђен од никл-месинга и златне је боје.

Ивице кованице су комбинација нарезаних и глатких површина. Предњим дијелом кованице доминира ознака апоена. На полеђини је голуб мира у лијевом профилу и постављен је тачно у центар. На врху и дну златног прстена, на обје стране кованице, налазе се два избочена троугла са врхом према средини, као ознака апоена за слабовидна лица.

1 КМ:

Кованица је израђена од челика пресвученог никлом. Ивице кованице су комбинација нарезане и глатке површине. На предњој страни кованице доминира ознака апоена. На наличју кованице, у центру, налази се државни грб. На врху и на дну, на обје стране кованице, налази се избочен троугао са врхом према средини, као ознака апоена за слабовидна лица.

50 фенинга:

Кованица израђена од челика пресвученог бакром. На лицу преко карте БиХ искован је износ, а на наличју се налази застава БиХ

Ријечи "Босна и Херцеговина" и "Фенинг" написане су на ивици лица и наличја на латиници и на ћирилици. Датум производње је на наличју, на лијевој страни од заставе БиХ. Ивице кованице су назубљене.

20 фенинга:

Кованица израђена од челика пресвученог бакром, на лицу преко карте БиХ искован износ, док се на наличју налази застава БиХ

Ријечи "Босна и Херцеговина" и "Фенинг" написане су на ивици лица и наличја на латиници и на ћирилици. Датум производње је на наличју, на лијевој страни од заставе БиХ. Ивице кованице су назубљене.

5 фенинга:

Кованица израђена од челика пресвученог никлом. На лицу преко карте БиХ искован износ, а на наличју застава БиХ

Ријечи "Босна и Херцеговина" и "Фенинг" написане су на ивици лица и наличја на латиници и на ћирилици. Датум производње је на наличју, на лијевој страни од заставе БиХ. Ивице кованице су назубљене.

(Мондо) ФОТО: ЦББИХ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Домаци странац

05.04.2024 20:54

Треба издати и кованице за 1 и 2 фенинга да проклетници нису висе у могуцности да не врацају кусур при заокрузивању као у неким трговацким центрима. Увијек имају висак у каси без обзира сто по некад заокрузе и на своју "стету" или једноставно забранити цијене за које није могуце вратити кусур.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварно

05.04.2024 21:20

У праву си 100% али грађани немају тај капиталистички дух да цијене свој новац тако да воле то заокруживање и натезање око сиће јер генерално нема кованица довољно у циркулацији

Name

Х

05.04.2024 21:23

Гадан профит

Name

Име

05.04.2024 22:07

Наравно да цијене требају бити онакве какве постоје кованице то значи ако је најмања 5 фенинга да цијене не могу бити 1,2,3,4 или да уведу и кованице од 1 и 2 фенинга јер није нормално да краду и у 99% то иде на штету купца неки велики "зараде" дебело на тој сићи на сваком по пар фенинга и годишње може изаћи и на милионе !!!

Name

Ре Домаћи странац

06.04.2024 09:03

А има ли економског и математичког заокруживања ако си уопште ишао у школу?!Ако је нешто 1,94 КМ трговац заокружи на 1,90,а ако је 1,96 онда иде на 2!У математици постоји заокруживање на мању ближу и већу ближу вриједност шта је спорно??Некад си на губитку пар фенинга,а некад на добитку!

Name

Р Милан

06.04.2024 10:50

Сада су и касирке криве за све!!?? Колико пута смо на лијеп осмијех, пристојну ријеч, казали: ма не треба, у реду је.... Шта је ово са нама,, па и ако остане неки пфенинг, то остане радницама, за кафицу, слаткиш, и гдје ту проблем!??

ОДГОВОРИТЕ