Нови систем јавног превоза и почетак рада станице

Бијељина ће ускоро добити нови систем јавног превоза, који би требало да обезбиједи квалитетнији транспорт путника, те да од саобраћајне гужве растерети ужи центар града.

Република Српска 05.04.2024 | 16:22
Нови систем јавног превоза и почетак рада станице

“Након пола године од предузимјања првих корака, данас је представљена Студија јавног превоза у Граду Бијељина - један од најважнијих планерских докумената из ове области у последњих 15 година у нашој локалној заједници”, рекао је Милан Лазаревић, шеф кабинета градоначелника, иначе мастер инжењер саобраћаја и докторант управо ове области.

“Студија коју смо данас презентовали се сатоји од двије цјелине. Прва се веже за анализу постојећег система јавног превоза који функционише на територији Града Бијељина, који је у суштини приградски и састоји се од 17 линија.

Приједлог новог система предвиђа приградски и градски систем јавног саобраћаја са укупно 21 линијом, односно 3 градске и 18 приградских”, рекао је Лазаревић.

Кључна измјена у односу на постојећи систем, јесте коначно увођење у употребу нове аутобуске станице, док се стара избацује из употребе, што ће значајно смањити саобраћајне гужве у ужем градском језгру.

“Што се тиче прибављање неопходних докумената, све је готово и чека се само технички пријем. Одређено је и правно лице које ће тај пријем извршити, а рок за извршење прегледа истиче 30. априла. Што се тиче града и градске управе, све је одрађено. Након техничког пријема остаје само издавање употребне дозволе, што и није велики корак, рекао је Лазаревић. 

Сви градови у земљама окружења субвенционишу градски и приградски превоз, па тако и Бијељина, рекао је градоначелник Љубиша Петровић и додао да ће се са таквом праксом наставити и у будућности. 

“Град из буџета, већ дужи низ година издваја субвенције, када је у питању превоз ученика. Уназад пет година висина појединачних субвенција за ученике основних школа, на мјесецном нивоу износи између 35 и 40 КМ, а ове године донесена је Одлука о субвенцији превоза и ученика средњих школа. На годишњем нивоу висина субвенционисања превоза ученика основних и средњих школа износиће око милион КМ”, рекао је Петровић.

Представници превозника, који су присуствовали данашњој презентацији, кажу да су задовољни новим рјешењима.

“Прије свега, ми ћемо имати неку сигурноост. Досадашњи начин функционисања је био по тржишном принципу. Ми смо држали линије које су могле да нам покривају трошкове. У садашњој ситуацији, када је све мање путника, нама је то представљало баласт у финансијском смислу.

Овим начином финансирања ми ћемо засигурно моћи да пружимо квалитетнији превоз путницима и моћи ћемо да обновомо возни парк – да имамо боља и савременија возила.”, рекао је Милан Чутурић”, власник фирме за превоз путника.

Тренутни систем јавног превоза у Бијељини конципиран је према потребама средњошколаца, док су у нови систем убачени поласци за запослене и бонус поласци за остало грађанство.

(БН) Фото: БН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Напокон

05.04.2024 18:24

Оволики град без градског саобрачаја. Чекамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

05.04.2024 19:26

Повраца ми се кад цујем ово "градско језгро"! Људи моји да ли сте ви нормални? Цуј три градске линије, ахахахаха, јел могуце? Па Бијељина је као веца мјесна заједница у нормалном граду, о цему прицате? Цуј град, граско језгро и градска врева, залосно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еееèее

05.04.2024 21:07

Треба, обезбедити стазу за бициклисте,може, то да се једна страна, тротоара претвори само за бициклисте,а друга за пешаке.Треба то преко медија ,јер наш народ ,је недоказан и не схвата ,тамо где су стазе за бициклисте ,они шетају као по корзу,сад се возе брза и јака бицикла ,недавно у Богатић је тинејџер ударио баку бициклом и смртно је страдала.Зато је у Бијељину оспособити бициклистичку стазу,све више би користило бицикле,само обиљежити саобраћајном сигнализациом, тротоар.И наравно органи реда кажњавање ко не се придржава .