Министарство правде скрива нацрт Закона о Суду БиХ

Министарство правде Босне и Херцеговине одбило је објавити нацрт Закона о Суду БиХ и тако наставило скривати од јавности један од најважнијих реформских закона у процесу ЕУ интеграција.

Босна и Херцеговина 04.04.2024 | 13:50
Министарство правде скрива нацрт Закона о Суду БиХ

Транспаренцy Интернатионал у БиХ затражио је достављање Нацрта који је неколико пута скинут са дневног реда Вијећа министара БиХ, али је ресорно Министарство одбило захтјев, позивајући се на једно од низа ограничења из новог Закона о слободи приступа информацијама. Управо се овај закон представљао као један од великих успјеха које је БиХ направила на Европском путу, иако су бројне организације цивилног друштва упозориле да ће властима омогућити да додатно крију информације од јавног значаја, што се показало управо на овом примјеру.

Конкретно, Министарство правде се у овом случају позвало на одредбу новог Закона која омогућава институцијама да ограниче приступ информацији ако би њено објављивање “могло озбиљно нарушити процес њене израде”.

Међутим, Министарство није образложило зашто би објава садржаја могла нарушити процес доношења овако важног закона за који постоји велико интересовање јавности.

ТИ БиХ сматра да је Министарство требало након утврђивања нацрта овај закон објавити и упутити позив и омогућити заинтересованој јавности да достави писане приједлоге и коментаре.

Наиме, првобитни нацрт Закона о судовима БиХ објављен је на платформи е-консултације још 2022. године, али је након тога дорађиван у склопу радне групе и коалиционих договора, те је у више наврата мијењан, постављан и скидан са дневног реда Савјета министара,  а у међувремену су промијењени назив и опсег самог закона који се усваја.  У исто вријеме су у јавности присутне бројне полемике око његовог садржаја и одредби.

Умјесто да јавност укључи у поступак консултација и омогући јавну дебату о овако важном питању, нацрт закона се крије од грађана, без адекватног образложења и спроведеног теста јавног интереса, док се  кључне одлуке доносе на затвореним коалиционим састанцима.

ТИ БиХ је и раније упозоравао на врло штетну праксу Савјета министара БиХ да крије садржај најважнијих закона, да их суштински мијења на самој сједници, а да јавност добије увид тек када се ти закони већ упуте у парламентарну процедури.

Овим је јавност ускраћена је за било какве информације везане за сам процес доношења, али и садржај овог важног прописа, што не само да указује на мањак транспарентности, већ утиче на квалитет рјешења која се усвајају и повјерење јавности.

ТИ БиХ је раније од свих влада и парламената у БиХ тражио објаву материјала за сједнице, укључујући и нацрте закона, како би се омогућило конструктивно учешће цивилног друштва и других заинтересованих актера у доношењу политика, саопштено је из ове невладине организације.

(БН) Фото: Илустрација/тхецолумнофцурае/wордпресс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Приједорчанин М.

04.04.2024 14:55

Бит ће мрачан закон,као ŝто је и на овом просторима живјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тајни уговори

04.04.2024 16:45

Су лоповска мафија умретена корумоирана од Кине Мадјарске Русије Србије Хрвацке итд итд

ОДГОВОРИТЕ