Ердоганов зет нови милијардер на ФОРБЕС листи

Зет турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана – Селџук Бајрактар – ново је име на Форбес листи милијардера за 2024. Његово богатство процијењено је на 1,2 милијарде долара, а заједно с њим на листу је први пут ушао и његов брат Халук са имовином од 1,1 милијарди долара.

Свијет 04.04.2024 | 13:34
Ердоганов зет нови милијардер на ФОРБЕС листи

Њих двојица воде једну од најпознатијих свјетских компанија за производњу војних дронова Бајкар. Халук је мањински власник компаније, али је главни извршни директор док је Селџук на функцији главног техничког директора.

Како наводи Форбес, њихов главни производ, беспилотни војни дрон Бајрактар, толико успјешно користе украјинске трупе у рату с Русијом да је инспирисао и настанак популарне народне пјесме.

Селџук има 44 године и 2016. оженио је Ердоганову кћерку Симеје. Имају двоје дјеце и живе у Истанбулу. Такође је и пилот.

Са богатством од 1,2 милијарде долара тренутно је 2.454 најбогатији човјек на свијету од укупно 2.781 милијардера колико се нашло на Форбес листи.

Власник је 52,5 посто компаније Бајкар. Поред функције главног техничког директора, он је и предсједник Управног одбора.

Компанију је основао њихов отац Ездемир још 1984. како би производио дијелове за турску аутоиндустрију. Са производњом дронова стартовали су у првој деценији овог вијека.

Евидентно су у успону, јер су 2022. пријавили продају од 1,4 милијарди долара, а извоз је у прошлој години повећан на 1,8 милијарди долара захваљујући уговорима са војним снагама више земаља у Европи, Африци и на Блиском истоку.

Архитекта беспилотне летјелице и борбеног авиона

Селџук има и свој сајт. За себе наводи да је архитекта прве аутохтоне турске беспилотне летјелице, као и првог беспилотног борбеног авиона Бајрактар Кизилелма.

Дипломирао је на Роберт колеџу 1997. и стекао диплому инжењера за електронику и комуникације на истанбулском техничком универзитету 2002. Мастер диплому добио је на Универзитету Пенсилванија 2004. Хвали се и да је његово истраживање о формацијском лету беспилотних летјелица, као и координацији летјелица и тимова робота на земљи, контроли лета и системима навођења, било тема научних публикација.

Други мастер заслужио је на чувеном МИТ-у (Институт за технологију Массацхусеттс) у 2006. али до докторске титуле на Џорџија Теку није стигао јер се вратио у Турску да би помогао компанији у развоју беспилотне летјелице.

Поред редовног посла, води и неколико фондација.

Развија летећи аутомобил и сателите

Дрон Бајрактар извезли су у 33 земље до марта ове године, наводи се у биографији.

Сада ради на развоју првог турског летећег аутомобила, Цезери, као и на унапређеној верзији дрона и беспилотном борбеном авиону.

У биографији наводи и да је фокусиран на свој технолошки подухват Фергани, где надгледа развој кластера сателита у ниској орбити и возила за трансфере у орбити.

И на крају, истиче да је током пандемије водио активности на развоју аутохтоног турског респиратора за интензивну његу.

Добитник је више одликовања, од којих на првом мјесту истиче орден азербејџанског предсједника Илхама Алијева из 2021. за допринос дрона Бајрактар у борбама за регион Карабах.

Одликовао га је 2022. и украјински предсједник Володимир Зеленски.

Ордење је добијао и од министра одбране Азербејџана и предсједника афричке државе Мали.

Насљедник Ердогана?

Због успјеха које је остварио, Wалл Стреет Јоурнал га види као потенцијалног насљедника Реџепа Тајипа Ердогана на мјесту лидера Турске од 2028. Како наводе медији, метеорски успех компаније у великој мјери се ослањао на однос са Ердоганом тако да још није изашао из сјенке таста.

Једном приликом Селџук је изјавио да му није намјера да улази у политику и постане предсједник већ да води авиоиндустрију, али „ако борба за националну технологију то захтијева, наравно да нећу бити уплашен (да преузмем функцију) и одустати“.

Због начина на који је Бајрактар промијенио начин ратовања добио је и надимак турски Илон Маск, као и техно-националиста.

Бајрактар је између осталих испоручен Азербејџану, Украјини, Пољској, Албанији, Туркменистану, Киргистану, УАЕ, а како је рекао српски предсједник, наша земља га неће набављати јер је испоручен и Косову.

(Н1/Форбес)

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

075

04.04.2024 13:46

Још мало, након пада диктатора Ердогана, је на листи али за турски затвор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

04.04.2024 14:12

Успјешан имам пара али ипак да оженим ћерку пресједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурдусцх

04.04.2024 14:32

Дрон Барјактар је био пресудан у борбама Азера и Јермена. Такође, правио је велике проблеме Русима у првој години рата у Украјини. Сад је то прилично превазиђен војни дрон, чија је употреба тренутно сведена на минимум, а ефикасност готово непостојећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То ти је

04.04.2024 14:51

Кад имаш доброг и дарежљивог таста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

04.04.2024 15:16

Какве везе има сто је зет .мозе ли се реци паметан цовјек који је промијенио нацин ратовања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као и Орбанов

04.04.2024 16:32

И Милокрадов, итд. Зетови и дјеца настављају гдје су родитељи стали, а народ све сиромаснији🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

04.04.2024 19:54

Па вјероватно је и Ердоган закљуцио да је боље да зету омогуци да се обогати, јер у супротном „мозе дете да поцне да се дрогира“, како је то лијепо објаснио Додик са својим сином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

знате ли

04.04.2024 23:31

ко му је вјенцани кум..Бакир Изетбеговиц

ОДГОВОРИТЕ