Сумњив посао: Концесије дали за џабе, па откупили?

Сићу од скоро четири милиона марака добија предузеће „АР форце хyдропро“, које годинама нема ни једног радника, нити остварује профит. 

Република Српска 03.04.2024 | 21:31
Сумњив посао: Концесије дали за џабе, па откупили?

"Електропривреда Републике Српске - обновљиви извори енергије" откупљује право на концесије за три минихидроелектране за 3.955.500 марака, које постоје само у идеји и то већ 12 година.

Концесионари су се мијењали, али од мини хидроелектрана ни трага, а ни струје, што не смета Електропривреди са се разбацује милионима.

За три непостојеће минихидроелектране, које су до сада требале да произведу много електричне енергије, јер је њихова изградња планирана још од 2012, овај пут новац за концесију смијеши се непостојећем предузећу.

Сићу од скоро четири милиона марака добија предузеће „АР форце хyдропро“, које годинама нема ни једног радника, нити остварује профит. 

Ова фирма 2016. године право на концесије откупила је од предузећа РЕВ из Фоче, па та права сада продаје Електропривреди.

Она се повезује са „Арцоре“ фирмом која ради истраживање литијума на Мајевици, истичу новинари који прате овај процес.

На контакт телефон јавља се књиговодствена агенција, али процес откупљивања права на концесије ради се великом брзином.

„По првобитном уговору требало је за пет година, дакле 60 мјесеци, касније су мијењали, дакле анекси уговора, требало је 70 мјесеци, ми и даље видимо да то није урађено и Влада уствари купује нешто што је требало да добије бесплатно.

Сама чиненица да дајете четири милиона марака за нешто што не постоји, показује да је ријеч о једном процесу који је крајње сумњив.

С друге стране сама брзина којом се то дешава, опет буди сумњу, јер је само у два или три дана отишао низ докумената“, каже новинар Ђорђе Вујатовић.

Ово је још једна нова афера директора Електропривреде Луке Петровића, тврди народни посланик Небојша Вукановић.

Опширније у прилогу:

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Рибар

03.04.2024 22:35

МХЕ у Српској су забрањене у фебруару 2021 године Декларацијом са законском снагом коју су у НСРС предложили зелени Српске. Лично сам био уводничар тачке дневвног реда. Ревизија свих концесија од 2005-2020 година је кроз тај документ била обавезна, а ја одговорно тврдим да је све и једна концесија била незаконито издата, чак и за оне до тада изграђене. Нажалост, зелени су искључени из ревизије, зато лопови и влади раде тешки криминал као што је то овај случај. Што се тиче Вукановића, он је био на ту нашу побједу љубоморан, никад није хтио подржати наше напоре да се ревизија поштено заврши. Њему одговара да се нешто деси, па да се популистички на ту причу обруши. На крају порука, нисмо заборавили сав криминал око МХЕ, сви ће лопови из владе одговарати, МХЕ ће бити по закону конфисковане кад Лазаревић и зелени преузму одговорност. Вукановић порука, пролазиш сваки дан изнад НП Сутјеска, горе се врши злочин, гради се МХЕ без обзира што ј забрана на снази. Зато умјесто да критикујеш завршени криминал, отиђи и сними злочин ако смијеш од Гачана. Хоћеш опет да Лазаревић из Пала доводи људе и спашава НП Сутјеска, све док ти тај злочин пролазиш у широком луку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

04.04.2024 07:49

Доказ да смо приватна губернија,нема институција,само пар породица који нас силују а ми трпимо,ако

Name

Маxи

04.04.2024 08:33

Засто рибару оптузујес вукановица на тај нацин , да је као он крив за криминал у нп ?! Господо , имате и ви руке и ноге , нико вам не брани да "устанете" . И ја сам био тамо и видио да се сјеце сума све у сеснаест ..пропао је пут до улаза у парк од слепера.

Name

+

04.04.2024 06:56

Све вијерујемо Рибару. Да ли ово СУДСТВО И ТУЖИЛАШТВО ЗАРАДЕ ИКАКВУ ПЛАТУ. Пропали смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј овог зеленог

04.04.2024 09:49

Нападаш Вукановица јер није власт па ти тако лакше. Сто ли не именујеш оне који потписују концесије кад си тако храбар. И то не потписује тај злотвор Лука него много већи тзв. Лондонски дјак.

ОДГОВОРИТЕ