Тајно урађено, закон о НВО биће пред посланицима

Само неколико дана прије истека рока од шест мјесеци, Влада Српске је на једној од сједница о којима јавност није била обавјештена, утврдила приједлог Закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, и упркос бројним критикама јавности, упутила га у скупштинску процедуру. 

Република Српска 01.04.2024 | 20:09
Тајно урађено, закон о НВО биће пред посланицима

Ако је неко можда помислио да ће Влада Српске учинити нешто конкретно за своје грађане и оставити право на слободу мишљења и дјеловања, грдно се преварио.

Након клевете, на ред је дошао и невладин сектор и закон који предвиђа, између осталог, посебну присмотру за невладине организације које се финансирају из иностранства.

Из Транспаренсија БиХ поручују да је Влада прекршила процедуре јер није обавијестила јавност о сједници нити детаљима приједлога закона.

„Да се нигдје није појавила информација нити је био на дневном реду претходних сједница нити је било информација у извјештајима које је Влада објављивала са сједница већ се та информација појавила на упит медија а да нико није видио у ком је облику тај приједлог. Министарство га није објавило, вејроватно ћемо то видјети у материјалима скупштине“, каже Ивана Корајлић, извршни директор ТИ БиХ.

Оно што је спорно у новом закону је то да би министар правде Републике Српске имао могућност да одређеним организацијама забрани рад. То значи да је 25 000 невладиних организација у ФБиХ и 7 500 у Српској на танком леду јер њихов рад ће зависити од воље министра. То говори да је власт истрајна у својим намјерама да угуши слободну ријеч, сматра Корајлић.

„Да уведе диктатуру, да се потпуно угуши слобода говора да се обрачуна до краја са свим неистомишљеницима усвајањем једног закона који иде на директно кршење људских права таргетирање и удружења и људи који су ту запослени а све да би успоставили контролу над свим секторима и угушили било какву критику“,каже Корајлић.

Иако је према свим званичним подацима власт у Српској највећи корисник страног новца, многи сматрају да кроз Закон о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација надлежни покушавају на својеврсну црну листу ставити невладин сектор и на тај начин створити основ за обрачун са свима који нису под контролом власти.

„Говори се тренутно да је у приједлогу отишла једна блажа варијанта ми то не знамо али ми се чини да је намјера потпуно јасна а то је политички удар на оне који не мисле на начин који то чини актуелна власт и да ће под посебним ударом бити они који су и до сада били таргетирани критиковани од стране политичких ауторитета“, каже Тања Топић, политички аналитичар.

Народна скупштина је такозвани Закон о страним агентима усвојила у нацрту 28. септембра прошле године. Приједлог закона ће се ускоро наћи пред посланицима на некој од наредних редовних сједница.

(БН) Фото: БН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бањалуцанин

01.04.2024 20:26

32500 невладиних организација има и БиХ ????? Непрофитне организације цији сефови и запослени зиве изнад просјека дебело и то је сад нормално ? Али да просјецно 3 ради по организацији , неко це ми реци да 100 хи љада људи у Босни зиви добро радеци у непрофитној организацији аххахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташанин

02.04.2024 00:45

Ниси ти бањалучанин.Бањалучани нису тако неписмени и не износе лажне податке.Гдје само нађе тај податак од 32500 невладиних организација?Дај,молим те,покажи тај списак.Мора да си га добио лично од лажног предсједника.

Name

Битно је..

02.04.2024 05:53

да ти баја и компанија раде у, за њих, много ПРОФИТНОЈ организацији, гдје је једна пепељара хиљаду км

Name

Бањалуцанин

02.04.2024 20:38

Па у тексту писе 32500, писмена особо.

Name

Дајте људи

01.04.2024 21:39

То је рудоњина скупстина а не народна, ту је нато официр са дикатом понизио цео народ ткзв информацијом о војсци за ције укидање су гласали цавиц и рудоња а својим сдс снсд странкама цувари фотеља лицног богацења пропасти друства, аминуј јефреме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

02.04.2024 00:02

Јос мало, Кореја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

02.04.2024 06:39

Шта раде те непрофитне, независне тзв организације или агенције? Како се запошљавају у њима? Све су то играчи политике. Ко је тај који даје свој новац? Толико подстицаја се даје, а имају користи само они који су "обавијештени". Нико не даје новац, а да нема нешто иза тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОСТА БЛ

02.04.2024 08:36

Свака цаст за овај закон!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.04.2024 10:55

Само реци ко ти љуља кавез?

Name

Истина боли

02.04.2024 10:22

Транспарентан рад не треба да их пласи,напротив. Ето прилике да показу да су цисти и да раде у најбољем интересу интересних група које их финансирају деценијама- а да ми то не знамо.

ОДГОВОРИТЕ