Режим у Републици Српској на опасној странпутици

– Влада Републике Српске је у потпуној тајности утврдила приједлог закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација и упутила га на даље усвајање у НСРС, кршећи поново правила И процедуре за доношење закона. Наиме, ова информација је потврђена медијима тек након упита, те су саопштаване опречне информације о томе на којој сједници је наводно приједлог утврђен.

Република Српска 01.04.2024 | 13:06
Режим у Републици Српској на опасној странпутици

На крају су из Владе медијима саопштили да је утврђен на сједници одржаној 21.3.2024., пред сам истек рока од 6 мјесеци који је Влада имала да упути овај закон у форми приједлога. Међутим, у најављеном дневном реду ове сједнице, као и у објављеној информацији Владе са одржане сједнице, нигдје се не наводи усвајање овог приједлога закона, што баца сумњу на сам начин утврђивања приједлога. 

Транспаренцy Интернатионал у БиХ, као и све релевантне међународне и домаће организације, раније је упозоравао на штетност и посљедице усвајања овог Закона који директно таргетира удружења која се финансирају из иностранства, односно она која нису под контролом локалних власти и ограничава им поље дјеловања.

Ипак, Влада Републике Српске се потпуно оглушила на сва упозорења, те Закон, који драстично задире у основна људска права, шаље у процедуру само неколико дана након што је Европска унија дала сагласност за отварање преговора за БиХ, наглашавајући слободу дјеловања цивилног друштва као један од кључних приоритета који БиХ мора испунити како би званично и започела преговоре са ЕУ.

У исто вријеме, НСРС лицемјерно доноси закључке у којима се тражи “убрзање европског пута”, док се паралелно иде на усвајање закона који су у потпуној супротности са тим истим европским путем. 

ТИ БиХ напомиње да текст самог Приједлога још увијек није доступан јавности, као ни записник са сједнице на којој је наводно утврђен.

Овим власти у Републици Српској настављају тренд успостављања потпуне контроле над слободом говора и дјеловања цивилног друштва, у правцу гушења сваког облика критике, предлажући и усвајајући законска рјешења без икаквог обзира на реакције јавности, кроз фингиране процедуре јавних расправа и доношења закона. 

ТИ БиХ позива представнике у НСРС да искористе посљедњу шансу и одбаце овај Приједлог гласајући против закона који је не само резултат проблематичних процедура те угрожава прокламовани „европски пут“ већ, што је најважније, директно крши основна људска права и слободе грађана у Републици Српској чиме се режим у Републици Српској наставља сврставати у ред злокобних репресивних и ауторитарних режима који врше отворен прогон неистомишљеника, саопштено је из ТИ.

(БН) Фото: Влада РС 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Те

01.04.2024 13:28

Кретене који те законе доносе у тајности треба на робију послати јер све раде против народа само мисле како да усуткају народ ,медије и остале који немисле њиховим мозгом,ал сад це октобар и избори па це видјети,, плодове свога рада и својих авантура,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Николај

01.04.2024 15:02

Закони се доносе да се сто боље мозец да пљацка и пустоси ова офуцан дрзава и њен народ.

Name

Симо

01.04.2024 14:05

Ова анархија и диктатура се под хитно мора зауставити. Ово води тоталној изолацији. Ови сто су се напљацкали , то њима ниста не знаци само це обицан народ који нису поданици нагребусити. Ово се свјесно ради само не знам јели у договору са страним слузбама. Посто су они њихови робови морају радити сто им они казу. То иде ка унистењу РС, а мрцварили су нас 20 гпд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

01.04.2024 14:08

Шта коме није јсаноОвдје се проводи ТКЗ европски пут по Додиковим правилима Има ЕУ да се прилагоди нама а не ми ЕУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрум нација

01.04.2024 14:12

А сдс није била резимска у рату?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН Боро

01.04.2024 15:20

Од њих је све ипочело..

Name

борац

01.04.2024 14:53

они су се накрали до трећег кољена, и могу бар 10 година да издрже у изолацији, а можемо ли ми народе? ову багру скидати под хитно и по цјену главе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре подрум

01.04.2024 14:56

па не можеш рачунати сдс са снсдеом.Сдс кад је бладао био је рат,а онда се ови снсдеов ЦВ и дограбише власи уз помоћ нато тенкова и оне олбрајтове,нађоше сад вјежи дапак у лику додика,и крену пропаст српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

01.04.2024 16:45

Халоо, о чему пишеш, па прочитајте ко су сад највиши чланови црвених, - све сами бивши сдс , па и момо обрван је био на њиховим јаслама, само су променили дрес и наставили по старом.

Name

Пајо

01.04.2024 15:19

Ја чекам то дуго најављивано отцјепљење , припајање Србији...Тек онда ће да биде проблем ко ће бити главни баја..

ОДГОВОРИТЕ
Name

богдан дјуриц

01.04.2024 15:26

управо тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

02.04.2024 11:33

Па бирали сте, ста се сад буните?

ОДГОВОРИТЕ