Власт Српске тајно утврдила приједлог закона о страним агентима

На једној од посљедњих телефонских сједница и то само неколико дана прије истека рока од шест мјесеци, Влада РС утврдила Закон о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација и упутила га у скупштинску процедуру

Република Српска 31.03.2024 | 21:56
Власт Српске тајно утврдила приједлог закона о страним агентима

Влада Републике Српске утврдила је приједлог закона о „страним агентима“ који би се пред посланицима требао наћи на некој од наредних сједница. Све је урађено тајно на једној од посљедњих телефонских сједница и то само неколико дана прије истека рока од шест мјесеци колико је Министарство правде Републике Српске као предлагач имало да утврди приједлог Закона.

Званичан назив овог закона јесте “закон о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација Републике Српске” и у форми нацрта усвојен је 28. септембра прошле године.

НАЈАВЉЕН И ЗАКОН О МЕДИЈИМА

Ђорђе Вујатовић, новинар и предсједник Скупштине Удружења Умбрелла, које окупља 13 независних истраживачких медија, сматра да сама чињеница да је нешто тајно урађено показује да не постоји добра воља и да нису нешто хтјели да ураде транспарентно.

„Чим нешто нису хтјели транспарентно да ураде знамо какве посљедице могу бити и какве намјере стоје иза тога“, каже Вујатовић.

Подсјетимо, нацрт Закона предвиђао је, између осталог, посебну присмотру за невладине организације које се финансирају из иностранства, забрану политичких активности, те потребу за додатном регистрацијом и слањем финансијских извјештаја. Осим тога, према нацрту би министар правде Републике Српске имао могућност да одређеним организацијама забрани рад.  

Утврђени приједлог Закона, према незваничним информацијама, наводно је нешто блажи у односу на нацрт. У којем дијелу није познато јер новинари, активисти и они који су учествовали у јавној расправи не знају шта се налази у коначном тексту. Али, једно је сигурно - Министарство правде Републике Српске није прихватило кључни захтјев невладиних организација, а то је да закон буде повучен.

„Ако неко жели да те прогласи агентом страног утицаја показује недостатак демократске свијести и мањак жеље за сарадњом. Прилично је  лицемјерно јер све власти у цијелом БиХ, па и на Балкану, грабе новац од међународних донација, али када је ријеч о невладином сектору онда се то проглашава издајом и непријатељством. Овдје је јасно да је ријеч о лицемјерној политици која је наставак онога што смо имали у претходној години, а то су напади на новинаре, гушење слободе говора кроз криминализацију клевете“, истиче Вујатовић.

Подсјетимо, Скупштина Републике Српске прошле године усвојила је измјене Кривичног закона којим се криминализује клевета у том ентитету. Након тога предсједник РС Милорад Додик најављује закон о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, а потом и закон о медијима. Вујатовић вјерује да ће и закон о медијима, гдје се тражи регистар медија, такође бити усвојен, тако да ћемо добити један трилинг закона који ће додатно смањити демократска права, права новинара и невладиних организација.

„Оно што је занимљиво јесте да нацрт Закона о НВО предвиђа да невладине организације неће моћи да буду издавачи медија, а ако нисте регистровани као издавач онда нећете моћи бити у регистру медија, који најављивани Закон о медијима и предвиђа. А ако не будете могли бити пријављен као медиј онда се нећете моћи бавити ни новинарством, ни бранити се од закона о клевети“, наводи Вујатовић.

Он даље истиче да је циљ свих тих закона, не само закона о посебном регистру него и закона који криминализује клевету као и закона о медијима који се најављује, јесте да се на неки начин угасе сви критички гласови.

„Власти су препознале да им невладине организације и медији, а посебно истраживачки медији, представљају велике проблеме”, наводи Вујатовић. На питање шта сад медији и невладине организације могу очекивати, одговара да су то већи притисак, али и инспекције по политичком диктату:

„Онима који раде поштено и по законским процедурама није спорно да их инспекција контролише, али ако се то ради по политичком диктату онда то служи за прогањање“.

Сви ови закони наишли су на оштре критике јавности, невладиних организација и међународних представника. Сви су мишљења да се ради о намјери предсједника Републике Српске Милорада Додика да успостави потпуну контролу над организацијама цивилног друштва, те да поред медија и јавног дискурса жели да контролише и невладине организације. 

Министар правде РС Милош Букејловић још раније је казао да ће пратити рад невладиних организација у цијелој БиХ.

НИКО НЕ ЗНА КО СУ ЧЛАНОВИ РАДНИХ ГРУПА КОЈИ ИЗРАЂУЈУ ОВЕ ЗАКОНЕ

Дејан Лучка из бањалучког Центра за људска права истиче да је проблем и са криминализацијом клевете, али и законом о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација што се не зна ко су чланови радних група који их израђују.

“Нису позната имена људи који их пишу. Прије када идемо на јавну расправу ја знам три човјека која су радила на одређеном закону. За криминализацију клевете и овај закон не знамо ко су људи који су их конкретно писали. Знамо да је Министарство правде, али не знамо имена и презимена људи који су писали ове законе. То је обавијено велом тајне, тако да немамо никакве информације како то тече у Министарству правде. И то је почело доласком Букејлевића (Милош, министар правде, оп.а.) да се некако ставља у мреже завјере“, наводи Лучка.

Према незваничним информацијама, у БиХ постоји око 25.000 невладиних организација, а само у Републици Српској око 7.500. Велики број њих се финансира средствима страних донатора, првенствено из разлога што у БиХ не постоје посебни фондови који би оснаживали организације цивилног друштва.

Када неко из невладиног сектора добија новац из иностранства онда је то проблем, сматра Дејан Лучка, али да се то не проблематизује када се ради о институцијама.

„На јавним расправама је то и био један од наших главних аргумената јер ако ћемо ми бити проглашени агентима страног утицаја, шта су онда институције у Републици Српској. Невладин сектор у Републици Српској на годишњем нивоу, све невладине организације, добију пар милиона еура, а то је само један пројекат било којег министарства у Републици Српској који траје пар мјесеци и који је исто добијен из страних фондова. Али то нико не доводи у питање“, закључује Лучка.

(Зурнал.инфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Хе Хе

31.03.2024 22:53

Када влада добије новац од ММФ-а, то је ок. , али ако тај ММФ финансира још неке, е то онда није у реду ! Шта ти је патриотизам !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

01.04.2024 08:04

Само трују народ завјерама и лазима. Да не видимо ста раде и колико су нас опустосили.

Name

Професор

31.03.2024 23:45

На велику жалост ми Срби смо у тоталном расулу по свим питањима.Вјероватно смо у зони гдје нам помоћи нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да,,,

01.04.2024 09:14

Бас тако сами себи смо криви кад смо улизице и кад немамо цојства ни јунаство зато нас цијели свијет мрзи,и управу је.

Name

Дени Са

01.04.2024 13:49

Цовјеце драги, нико те не мрзи, и засто бих те ја рецимо мрзио и не познајемо се. Овдје се ради да ли цемо бити уредјена дрзава, да ли зелимо бити нормални људи који зеле да раде у некаквом реду и миру или пристајемо на диктатуру дјилкоса и неуке сељадије која се ухватила моци. Само као друство сви скупа требамо да преломимо и бице промјене.

Name

ОПАСНОСТ

01.04.2024 01:12

На сваком кораку,И према сваком не истомисљенику представника власти!!!Једноумље,из ст раха од уцјена,дискредитација,казњавања,воде ка акумулирању бијеса,који у сваком моменту мозе довести до огромне експлозије,која це резултирати катастрофом.Било,како било,све ово,води до опстег расула,које иде на руку политицарима на високим функцијама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

01.04.2024 03:24

Против страних агената се треба борити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

01.04.2024 11:43

Овде се назалост треба борити против мозгова таквих будала!!!

Name

Ре

01.04.2024 12:40

Е мога ти Дарио и тиби воли да имас цим да мислис али немозе бог дати мозак свима,неком и мало кеца убаци..

Name

Поучен искуством

01.04.2024 06:37

Нема потребе да измишљају било какав закон. Само од ријечи до ријечи нека препишу већ постојећи али амерички, тај је ваљда "најдемократскији" и најтранспарентнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пен

01.04.2024 07:30

Диктатура. Леле народе...,,..,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

01.04.2024 09:15

Диктатура да боме коју је народ себи изабрао и створио.

Name

Марфа

01.04.2024 12:41

Бас тако за све је народ крив који плаца цех богатуна

Name

+

01.04.2024 08:17

Власт ту муља, као у свему осталом. Недопустиво је баш то кључно. Да вас прогласе издајницима, а они све траже за себе по Свијету. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

01.04.2024 10:47

"Невладини", а цију су? Ко их плаца, његови су. А ко плаца тај захтеца, нема дзабе. Годинама слусамо о невладинима, како су умесани у русење легално изабраних власти, како слусају "амбасадоре", ако је то тако, онда је закон потребан? "Невладини" ми се цине селективни у свом деловању, Асанза разапињу годинама, а од њих ни гласа, ни реци? Разумем да су добро плацени, и да се исплати код "невладиних" радити, али оно морају разумети да њихова није задња.

ОДГОВОРИТЕ