Мора постојати начин да људи могу добити плату

Говорећи о функционерима и другим физичким лицима којима су рачуни блокирани, Ценићева каже да мора, такође, постојати неки рачун на који ће добијати плату јер им се не може одузимати право на стечена примања.

Република Српска 31.03.2024 | 09:12
Мора постојати начин да људи могу добити плату

Вијест да банке у Српској ових дана гасе рачуне свим физичким и правним лицима  која су се нашла под америчким санкцијама, отворила је бројне расправе у јавности од тога постоје ли нека алтернативна рјешења до тога да ли ово значи крај за компаније које се нашле на удару.

Осим јавних функционера или чланова њихове породице, на удару су и појединци којима су санкције уведене прије више од 20 година, али и фирме које запошљавају и по неколико хиљада радника, бивши хашки оптуженици, па чак и СДС.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Влада проналази алтернативна рјешења за оне који су санкционисани, те додао да рад тих компанија неће бити доведен у питање.

– Ради се на алтернативним рјешењима тако да се неће довести у питање број запослених и рад компанија. Истина, то тим људима отежава рад, али они су ту да раде и привређују – рекао је Вишковић.

Та рјешења, међутим, не тјеше много лидера СДС, Милана Миличевића који је најавио правну борбу да се рачун његове странке поново активира, нагласивши да слиједе и посљедице у финансијском смислу за СДС.

– Ако је политички субјект без рачуна, његово пословање и финансирање је значајно угрожено. Ми смо, поштујући закон функционисали на тај начин, а сада се онемогућавају финансијски трансфери, из локалних буџета, страначког и свега осталог. Дакле ради се о очигледном финансијском проблему, али понављам, не политичком, јер ћемо ми наставити да радимо и политички дјелујемо – рекао је Миличевић.

Иначе, СДС је на ОФАК листу доспијела прије више од двије деценије и још увијек се налази на њој.

Могу ли фирме и појединци функционисати са блокираним рачунима и на који начин?

На питање шта је алтернатива, Ценићева каже да су на потезу власти Републике Српске и оне на нивоу БиХ.

Она додаје да радници који раде у фирмама које су се нашле на удару санкција и којима су ових дана блокирани рачуни нису криви ни за шта и нису они под санкцијама.

– Какве везе радници имају са санкцијама које су уведене некој фирми или власнику фирме. Блокадом рачуна фирме у којој раде и тим радницима се одузима право на рад, што је кршење основних људских права. Није фирма банкротирала или отишла у стечај, па да се каже како нема новца за плате – каже Ценићева.

Власт на испиту

Она додаје да се власти морају консултовати са Министарством финансија САД и америчком амбасадом у БиХ да се одреди један рачун на којем ће се моћи обављати уплате и исплате како би радници могли да добијају своје плате.

Не може се, истиче Ценићева, свим запосленима сада дати неки привремени рачун или им се плата исплаћивати у кешу.

Говорећи о функционерима и другим физичким лицима којима су рачуни блокирани, Ценићева каже да мора, такође, постојати неки рачун на који ће добијати плату јер им се не може одузимати право на стечена примања.

– И они који су раније кажњавани како одлукама ОХР, тако и америчким санкцијама, имали су рачун у банци на који су могли примати плату. Нису могли отварати рачуне у другим банкама, прометовати са иностранством и слично, већ само примати своју плату – каже Ценићева за Српскаинфо.

Она истиче да разумије то што су банке у паници јер им се пријети укидањем СWИФТ-а и онемогућавањем пословања, што опет ризикује да хиљаде запослених по банкама остану без посла.

Ценићева каже да се сада види да су били у заблуди они који су мислили да су америчке санкције безначајне.

– Видите и по овом Закону о одржавању Дејтонског мировног споразума кроз санкције, који је усвојио Представнички дом Конгреса САД, и који ће се ускоро наћи пред Сенатом, да се покушава увести ред у санкције. Дакле, ништа није безазлено – наводи Ценићева.

Она истиче да су они којима су рачуни укинути могли прије тога да подигну свој новац са рачуна али се сада поставља питање како даље?

Ценићева каже да су смијешне изјаве појединаца како ће примати плату преко поште јер то није могуће.

Да би се примала плата преко поште, како истиче она, опет се мора имати рачун у комерцијалној банци.

Ценићева подвлачи да комерцијалне банке обављају сав платни промет.

– Међутим, понављам, не можете некоме не исплатити плату и угрозити му егзистенцију. Имате оне који су на црној листи преко 20 година, иако су у међувремену рехабилитовани. Једино је Миленко Врачар успио да издејствује да се скине са те листе. Саво Крунић је отишао у пензију и никада га нису скинули са листе, иако је рехабилитован. Имао је рачун у банци на који је само примао плату и ни марке више – наводи Ценићева.

Она додаје да нигдје на свијету не можете некоме одузети право на примања, те да власти у БиХ имају адресе на које требају да се обрате.

Пословни савјетник и економски аналитичар Зоран Павловић истиче да не зна на која је алтернативна рјешења мислио Вишковић.

Он додаје да у овом моменту не зна шта би то могло да помогне предузећима и појединцима којима су рачуни блокирани.

Можда се, каже он, могу наћи привремена рјешења али дугорочно ће то бити тешко одрживо.

– Треба питати правнике да ли је рјешење да фирму која је под санкцијама купи нека друга фирма која није под санкцијама па да наставе да раде. То су питања која би се морала проучити са правницима и банкарима – каже Павловић.

Економска аналитичарка Светлана Ценић истиче за Српскаинфо да предузећа дефинитивно не могу функционисати без рачуна у банкама.

(Српскаинфо) Фото: АЛ ЈАЗЕЕРА БАЛКАНС/YОУТУБЕ/СЦРЕЕНСХОТ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Када

31.03.2024 09:51

банке блокирају рацун на основу санкција САД могу вам саопстити тузну вијест да их је немогуце уклонити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.03.2024 10:42

Радничке плаће требао би вам исплаћивати тајкун бурле из свог новоствореног богаства јер је он све ово скројио хаос стање у РС,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање је сад

31.03.2024 10:50

Како санкционисанима или радницима који раде у санкционисаним фирмама уплаћивати доприносе, пензионо, здравство.., знаде ли ко..??

ОДГОВОРИТЕ
Name

с

31.03.2024 10:59

Па и сад их исплацују на црно...нема везе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уврнуто баш

31.03.2024 11:00

Како би се у овим околностима ријешила ситуација око купопродаје комплекса Гранде траде у БЛ. Како би, рецимо, УИО могла пребацити средства на рачун Гранде траде, које бане би прихватиле да учествују у трансферу, када се знаде чија је то фирма и каква је све муљажа около тога. Нашла би се море бит банка у Москви, Санкт Петерсбугу да прими средства, али проблем је овдје. Баш велики проблем, загонетка за велику бригу. А вријеме неумитно истиче, као пијесак у пјешчаном сату. Питања стижу, једна друге сустижу, одговора ниоткуда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна бајић

31.03.2024 11:06

Све блокирати, баш све. Црвена секта и њихови малограђански језици су криви за санкције. Све док они сви не дају оставке, па чак и предузећа која су наклоњена Секти и не одговарају за овакво стање, нема скидања санкција. Доста је више било! Убише поштен народ! Спашавање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

31.03.2024 11:09

Дајте начин да примамо плату мимо банака, ја ћу први угасити рачун у банци. Банкарски лоби нам је наметнуо да морамо имати рачуне и тако примати плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

31.03.2024 16:43

Колико је народ глуп?! Свим фирмама санкције, општа блокада! Јавни сектор канцер економског система.Морају доћи велика отпустања у јавном сектору, али прије тога измијенити Закон о раду да због отпремнима сустем не колабира.

Name

Ристо

31.03.2024 11:28

Пустите народ, није он битан! Битно је да се Миле снашао и да има “ гуту”, без обзира на санкције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајме

31.03.2024 16:06

Банке могу шта хоће....ко има новац има тренутну моћ ...без ограничења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

01.04.2024 10:03

Те блокаде њима несметају новац нелегално Стецен они не дрзе по банкама то је у сефовима у Србији и некретнинама такодјер вани на тудја имена.

ОДГОВОРИТЕ