Пад производње и раст минималца подијелили отказе

У Републици Српској је, за разлику од ФБиХ и Брчко дистрикта, у јануару дошло до благог повећања незапослености, а стручњаци као разлог отпуштања радника наводе раст минималца и пад обима производње у индустрији до којег је довела криза у ЕУ.

Република Српска 30.03.2024 | 19:57
Пад производње и раст минималца подијелили отказе

Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ, на евиденцијама завода и служби за запошљавање на крају јануара био је 340.561 грађанин који је трагао за послом, што је у односу на децембар 2023. мање за око један одсто, док је у поређењу са јануаром прошле године дошло до пада незапослености за 4,36 одсто.

"Незапосленост се у јануару ове године у односу на претходни мјесец у ФБиХ смањила за 3.304 особе или 1,12 одсто, у Брчко дистрикту за 134 лица или 1,05 одсто, док се у Републици Српској повећала за 229 особа или 0,39 одсто", показују подаци агенције.

На бироима широм земље током јануара је било највише квалификованих радника, и то 106.536. На другом мјесту су неквалификоване особе и то њих 99.818, док су на трећем мјесту незапослени са средњом стручном спремом и то 95.801 особа.

Посао је у наведеном периоду тражио и 27.291 грађанин са високом стручном спремом, 5.331 са вишом, њих 4.975 са нижом те 809 висококвалификованих радника.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић сматра да показатељи о расту незапослености у једном мјесецу не треба никога да забрињавају, нити су ти негативни показатељи мјеродавни за доношење закључака о стању у привреди.

"Евидентно је да је у јануару било отпуштања у неким предузећима, што је и резултовало таквим билансом, али генерално гледано у овом моменту имамо озбиљних проблема са недостатком радне снаге. Мислим да стопа незапослености у Српској и БиХ никада није била мања него сада. Имамо велики број захтјева за увозом радне снаге из иностранства", казао је Рачић.

Он је истакао да је пад потражње и смањење обима производње у индустрији, који је проузрокован кризом у ЕУ, дјелимични кривац за отказе.

"У текстилној и обућарској индустрији постоје процјене да ће бити неопходно отпустити дио радника, а слично је и са предузећима која су у вези са електронском и аутомобилском индустријом, јер је смањен обим производње. Радници који остану без посла, уколико су спремни на едукацију, могу лако доћи до новог радног мјеста, јер је велики потражња за кадром у пекарском сектору, туризму, угоститељству, грађевини", навео је Рачић.

Економиста Зоран Павловић разлог за благо повећање незапослености налази у расту минималне плате, до чега је дошло 1. јануара ове године, када је најнижа зарада повећана са 700 на 900 КМ.

"Одређени раст незапослености је био и очекиван, јер је раст минималца негативно утицао на финансијске калкулације једног дијела предузећа у нископрофитабилним секторима, који при уговарању послова за ову годину нису у обзир узели толики раст најниже плате. Примјер је приједорско предузеће из области текстилне индустрије, које је почетком године ликвидирано и гдје су сви радници отпуштени. Отказа је било и у другим предузећима из те бранше, али и у услужним дјелатностима", казао је Павловић.

Запослени

Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ у јануару је са евиденција служби за запошљавање брисано 21.827 особа, од којих је 7.530 запослено. Истовремено је за 10.370 особа престао радни однос, док су послодавци у овом периоду пријавили потребе за запошљавањем 3.361 новог радника.

(Глас Српске) Фото: БН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Аналитичар

30.03.2024 20:53

Какав дебилизам!!!Значи радник у фабрици који добије отказ треба само да се прекфалификује и ето га на грађевини да кичма и трчи по скели за 1000 КМ?! Хахахахаха ето им Индијаца и Непалаца па нек кичмају!На грађевину је најбоља Њемачка сатница 20€ и удри,а код ових наших Каја,Радишића,Фелши и осталих нек им дјеца ринтају за сићу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

30.03.2024 23:28

Није проблем, додјите у Федерацију да радите.

Name

Wааа

31.03.2024 00:18

Мујо, код вас Дизниленд...А јојј како су босанци глупи!?

Name

Новак

30.03.2024 22:49

Пуни огласи посла треба сваког профила чиста бљувотина и дезинформације.Нек и њихови раде за 900 КМ па да видимо како ће да живе,а да им они не дотирају па да видимо колико ће радити код њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калигула

31.03.2024 09:46

Највише отказа у алумини, зато памет у главу рудари у Угљевику не дајте свој угаљ, бурле хоће да га отме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цетка

31.03.2024 10:07

Нпр.угоститељи,прате тренд раста кафе а не прате раст плате.Па се ваде на минималац и затварају кафице.Сина или церку у санк или зену...Градјевина.Исто тако.Сина посаљес по скели нека хода уз сву ,,заститу на раду"и плату од 500еура...Ретарди не могу да разумију да је досло вријеме да се зарада полови са радницима.Ја сам неки ,,послодавац".Три момка раде са мном,молерај.На мени је да налазим послове и радим са њима.На крају мјесеца,мало висе зарадим од њих.И свима нам добро.Сви смо могли радити у иностранству.Али нема потребе.Али ја се не вуцам по ресторанима док они раде.Немам тел.од 2000КМ.Не возам дзипове и не глумим газду.Лицно,драго ми је сто је досло ово вријеме.

ОДГОВОРИТЕ