Влада Српске умањује плате штрајкачима у правосуђу

Влада Републике Српске одлучила је на данашњој сједници да радницима у правосуђу умањи мартовске плате због штрајка, те наложила Министарству правосуђа Српске да пронађе начин да се омогући обрачун плата са мањим бројем сати проведених на раду и одржавању минимума процеса рада.

Република Српска 30.03.2024 | 16:51
Влада Српске умањује плате штрајкачима у правосуђу

Министарство ће у свим институцијама правосуђа поништити одлуке о утврђивању минимума процеса рада у дијелу који предвиђају да запослени који учествују у штрајку имају право на накнаду плате за вријеме одсуствовања са рада, а које су супротне рјешењу о утврђивању минимума процеса рада које је донијело ово министарство.

Како је саопштено из Владе Републике Српске, препоручено је Министарству правде да судовима који штрајкују фебруарске плате исплате у цјелости.

Међутим, за мартовске плате, Влада РС каже да је њихов став да се штрајкачима обрачунају у складу са Законом о штрајку, те да сваки обрачун извршен супротно овом закону као и рјешењу Министарства правде о утврђивању минимума процеса рада неће бити одобрен.

“Министарству финансија је наложено да у сарадњи са Министарством правде, у што краћем року, пронађе начин да се омогући обрачун плата с обзиром на број сати (мањи од осам сати), проведених на раду везано за одржавање минимума процеса рада запослених који су у штрајку“, рекли су у Влади Српске.

Добар потез, лош потез, зао господар

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић каже да је добар потез што ће се два дана штрајка у фебруару правосуђу обрачунати у пуном износу, али да је велика грешка и притисак на раднике ако се мартовске плате умање.

“Мислите ли да је у реду ако се не исплате плате за мјесец март радницима који се штрајком боре за повећање плата? То је изузетно погрешан потез и притисак на нас. Рјешење по којем су поједини послодавци поступали о минимуму процеса рада које у себи налаже да се не исплаћују плате, није у складу са законом и ми ћемо то доказати. То је наопако постављено. Умјесто да се иде ка рјешењу и даље се врши притисак на људе. У правосуђу људи имају чврст став и нема одустајања“, каже Петровић.

Говори да је код власти батина и да су они ти који одређују судбину људи, али да морају имати у виду да је 1.700 људи и њихових породица обухваћено овом одлуком и да ни за кога није добро да остави око 5.000 грађана без прихода.

“Људи траже побољшање свог статуса, а они овако шаљу поруку како се поступа са штрајкачима и људима који се боре. Умјесто да се трага за рјешењем да се штрајк обустави што прије и да се не прави штета грађанима и друштву, иде се са пријетњама. Људи су на минимуму егзистенције и сада желе да их казне, а то се не смије радити“, рекао је Петровић.

Министарству правде РС Влада је наложила и да настави преговоре са Синдикатом правосуђа РС и понуди текст споразума, којим ће се створити претпоставке за даље преговарање и окончање штрајка у институцијама правосуђа Републике Српске.

(Цапитал) Фото: БН

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

адвокат

30.03.2024 17:01

И треба да им умањи плате, посебно овим у Основном суду Бијељини који одмах на улазу у зграду суда демонстрирају грубо кршење закона тиме што држе приватну копирницу која на црно наплаћује формуларе, који су иначе бесплатни, странкама и свим људима којима су потребни за издавање увјерења на која се не плаћају никакве таксе. Један обични копирани папир са текстом захтјева наплачују 6 КМ, а људи су неинформисани да то апсолутно не треба да плаћају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рее адвокат

30.03.2024 18:30

ПА ТО ЈЕ ЗА КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ.... ПИШИ ПРИЈАВУ ПРОТИВ ПРЕДСЈЕДНИКА СУДА.

Name

даница

30.03.2024 19:15

Ово је жива истина, замисли одеш у суд по неку потврду за коју јасно пише да је њено издавање бесплатно по закону и ослобођено плаћања таксе, а у ствари да би дошао до те потврде мораш купити папир од те господе који су окупирали улаз у суд, зна се и ко држи тај 'шанк' на улазу, приватник један, а паре дијели са управо тим што штрајкују, са административним радницима.

Name

Добој Југ

30.03.2024 21:52

Сви су само им треба дати плати према Учинкуа не да предмете рјешавању годинама и само Гледају да тодобро Наплате,Уосталом Не раде ништа

Name

Владимир 19

30.03.2024 23:35

Ко о чему к.... о поштењу

Name

ре

31.03.2024 07:41

И треба да им умањује, радници у приватлику не смију ни помислти на штрајк, иако раде непријављени деценијама, и за плате од 500-600-800КМ на сунцу, најтеже могуже послове у грађевини, које би ови са слике први дан напустили и не би били у стању да раде. Ништа не раде само седе по канцеларијама и опет им је нешто неправо, умјесто да ћуте и покрију се ушима.

Name

Страјкац

30.03.2024 17:25

Закон о платама је јасан Цијена рада пута коефицијент плус минули рад, тако да се другације не мозе рацунати, нити умањивати плата. Могу пријетити неписменим људима а радници у правосудју одлицно знају закон о платама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Страјкац

30.03.2024 18:24

Да је то је тацно? Нисте носиоци правосудних функција,немате одговорност као они,не гони вас дисциплински тузилац,немате норме и (вецином) отаљавате посао,назалост,цопy пасте рад. Плата вам је реална. Погледајте око себе.

Name

Хахаха

30.03.2024 18:44

Радници у правосудју не знају дје им је дупе а дје им је глава Све го баксуз.Једва чекам општи распад цијелиг јавног сектора.Сад ће Рите пући, да видимо ко је сљедеци.Док су давали по 20000 марака за,столицу нису се питали је ли то нормално?

Name

Реалност

30.03.2024 17:37

Већи дио тих радника у штрајку су свакако страначки војници ухљебљени на буџет. Остатак, они који нису страначки запослени и који напорно раде су цутали као задње пи.де кад су се запошљавали ти страначки ухљеби са купљеним дипломама. Такви људи једноставно не заслужују ни минимум емпатије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

30.03.2024 18:27

Могу умањити али после тужбе и пресуде исплатиће све с каматом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.03.2024 19:41

Јест мало сутра тузи Ти па цекај да ти исплате. Ини дужни богу и народу а теби ће одмах. Ова власт не слуша ни Уставни суд а тебе ће.

Name

Ре Адвокат

30.03.2024 20:14

Не исплати се тузити. Док плате адвокате,сипак им остане. .

Name

Идеално

30.03.2024 21:00

А оце ли се умањити плате оној багри сто пред судом БиХ проводе дане не радеци него бодреци свога бога?

ОДГОВОРИТЕ