СНСД у Парламент БиХ упутио два закона: Сједиште Апелационог суда у Бањалуци и избацивање страних судија

Клуб СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ у процедуру је упутио два закона. Први је закон о суду БиХ, а други о Уставном суду БиХ, сазнаје Клиx.ба.

Босна и Херцеговина 29.03.2024 | 22:51
СНСД у Парламент БиХ упутио два закона: Сједиште Апелационог суда у Бањалуци и избацивање страних судија

СНСД је тако одлучио мимо партнера из Тројке и ХДЗ-а у државном парламенту покренути процедуру за два закона о којима ни данас нема договора.

Закон о суду БиХ је скинут са сједнице Савјета министара БиХ јер није договорено сједиште Апелационог одјељења Суда БиХ. СНСД инсистира да то буде Бања Лука, а Тројка жели да буде у Источном Сарајеву.

Што се тиче другог закона, СНСД захтјева одлазак страних судија из Уставног суда БиХ док Тројка сматра да није дошло вријеме за такво нешто.

Приједлогом СНСД-а који је упућен данас у парламентарну процедуру као сједиште суда се наводи Бањалука.

"Овим законом уређују се организација Суда Босне и Херцеговине, оснивање и рад Апелационог одјељења као посебног одјељења у Суду Босне и Херцеговине, те надлежност, унутрашња организација, јавност рада, финансирање и друга питања од значаја за организацију и функционисање Суда и Апелационог одјељења.

Даље се у приједлогу закона каже да је "сједиште Суда БиХ у Сарајеву, а сједиште Апелационог одјељења је у Бањалуви.", наводи се између осталог.

Што се тиче другог закона, предлаже се избацивање страних судија.

"Овим Законом, у складу са Уставом Босне и Херцеговине, ближе се уређује престанак мандата троје страних судија изабраних од стране предсједника Еуропског суда за људска права и избор домаћих судија Уставног суда Босне и Херцеговине", наводи се на почетку.

Приједлог закона предвиђа да за судију Уставног суда може бити биран само држављанин Босне и Херцеговине са правом гласа који је истакнути правник високог моралног реномеа.

Што се тиче престанка мандата судија изабраних од предсједника Европског суда за људска права, у приједлогу се наводи да "тројици судија изабраних од стране предсједника Европског суда за људска права престаје мандат окончањем процедуре избора троје домаћих судија."

"Судије изабране од стране предсједника Европског суда за људска права остају на дужности судије до окончања процедуре избора судија из става (1) овог члана."

Замјену судија изабраних од предсједника Европског суда за људска права предвиђају на сљедећи начин:

"Избор троје домаћих судија, који мијењају тројицу страних судија изабраних од предсједника Европског суда за људска права, врши се тако што Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине, односно Представнички дом бира троје судија из реда различитих конститутивних народа Босне и Херцеговине и осталих, а потврђује Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, са листе кандидата коју доставља привремена Комисија за избор и именовање судија Уставног суда Босне и Херцеговине (у даљем тексту: Комисија)."

Комисија би се, предлагачи наводе, основала закључком Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, а наведено је и како би се бирала.

"Комисија састоји се од седам чланова од којих два именује Народна скупштина Републике Српске, четири именује Дом народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине и једног Високо судско и тужилачко вијеће.

Четири члана који именује Дом народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине именују се тако што клуб делегата бошњачког и клуб делегата хрватског народа бирају по два члана Комисије."

Наводи се и да поступак оглашавања и утврђивања приједлога кандидата проводи се у складу с пословником који доноси Комисија, а Одлука о листи кандидата за суца Уставног суда доноси се двотрећинском већином гласова чланова Комисије, пише <стронг>Клиx.

(БН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Цица

29.03.2024 23:07

Мало сутра Лоповцино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

29.03.2024 23:15

Димна завјеса,пара нема,а кешом не можеш све плаћати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@@@

29.03.2024 23:22

Шизофренија до задњег СНСД гласача! Нормални нисте,то сте доказали јуче и јавно је рекао "да ће ићи до краја ма шта то значило"! Дакле народе мој драги,ако смо паметни избор је лак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

29.03.2024 23:23

Нема од тог ниста немозете ви проти воље вецинског народа! Све це вам се о галву одбити сто вам београд говори ста да радите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

29.03.2024 23:25

Браво за одличан маневарски потез! Битно је да се наметне прича о потреби избацивања страних судија, и кад се то покрене у јавности то више нико не заустави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

30.03.2024 11:30

Дес лопове и лазове?

Name

Митко

29.03.2024 23:34

Бурле сања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

29.03.2024 23:36

Колапс менталног склопа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

29.03.2024 23:41

Тако и треба.Да се види ко има поштене намјере.Нек сад одбију ови из Сарајева ако смију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.03.2024 10:04

Само це обрисати задњицу са тим папирима,па це теби дати.

Name

Мики

30.03.2024 02:31

Нек Ронхил дода обавезне саниције САД, комплетној ЕУ од стране РСа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уф

30.03.2024 04:09

Залагање за комптомис. Оно ајмо усвојити како ја оцу и ста оцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без компаса

30.03.2024 07:17

Ви нисте нормални Билхебамје да мирно све ријесавате. Сваки дан ви угрозавате опстанак РС. Мислим даје боље дасе Српски народ обрацуна да вама и похапсивас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Релакс

30.03.2024 07:56

Иако би се узаврела политичка ситуацији у БиХ бар донекле релаксирала ако би "тројка" прихватила законе које је понудио СНСД, ипак тешко је повјеровати да ће се то десити. У том случају, Додик ће опрати руке од оптужби да је он кочничар напретка БиХ и сву киривицу пребацити на бошњачку страну.Тако ће се међусобним оптужбама наставити политичка тракавица у БиХ што за никога није добро. Можда не би било лоше да "Тројкини" западни ментори мало притисну лидере ове бошњачке коалиције да још једном размисле и изнађу рјешење које ће задовољити све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

30.03.2024 09:15

Па докле више попуштати ради мира у кући. Неће да мозе. Увијек оптузивање друге стране за властити схит, исто као дијете кад не добије сто зели од родитеља. Људи отворите очи више. Закони треба да се доносе за народ и градјане а не за властодршце, да би они били „саве“. Закон треба да буде добар за „стоку ситног зуба“=градјанина, не овисно шта је и како се осјећа.

Name

Боби

30.03.2024 09:33

Суд да буде у бањалуци да папири по обичају нестају док путују? Хајде болан доста је висе...

Name

МрзитељПДА

30.03.2024 08:13

Па и сами знају да од тога нема ништа! Мажу очи својим бирачима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

30.03.2024 08:30

Мозе Додик да прогура било какав текст и на крају це га Сцхмидт понистити. Сав циркус који раде не слузи ницему добром за народ, вец само покусавају да прикрију сопствени страх од свега сто им се спрема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

30.03.2024 08:45

Па наравно преседнице достаје ових царсиски криминалаца и њихови глупи идеја. Само Б.Лука ил нема висе никакви преговора са тројком. Блокирати све заувијек. Нек доду памети. Ако неце онда тразити другу коалицују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

30.03.2024 09:30

У памет се брацо Срби, нема одступања морамо бити сви као један , диста је америцког терора, боље гроб него роб

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

30.03.2024 09:52

Браво за СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

30.03.2024 10:53

СНСД је нормална странка

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

30.03.2024 11:29

Није га брига за трошкове, јер ето може овај народ да плаћа пут и судијама и адвокатима и превоз затвореника из нпр Војковица до Бањалуке.... Све ми то можемо, г. Додик. Нека буде суд у вашој Бањалуци да га можете боље контролисати. Све разумијемо. Само ми није јасно гдје ћете наћи ове истакнуте правнике високог моралног реномеа који би замијенити стране судије. Имамо ли таквих још у животу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

30.03.2024 11:29

Хочете ли одма или сада избацивање страних судија.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

30.03.2024 14:34

Дан кад ви изгубите власт, а хоћете врло брзо, Република Српска ће славити као дан ослобођења. Ни један окупатор нас није терорисао као ви.

ОДГОВОРИТЕ