Додик би требао да учи из мог искуства под санкцијама

Бивши предсједник СДС-а Мирко Шаровић данас је за Н1 коментарисао посљедне одлуке високог представника Кристијана Шмита те оштре реакције из Република Српска. Шаровић је испричао какав је његов живот био док је он био под санкцијама.

Република Српска 29.03.2024 | 19:47
Додик би требао да учи из мог искуства под санкцијама

“Тешко је прогнозирати који ће бити епилог, али мислим да је лоше да високи представник намеће један тако важан закон. Лоше је и што позиција, али и опозиција нису искористили вријеме и сами донијели измјене изборног закона, тј. овај пакет интегритета", казао је Шаровић.

Он је рекао да ово што је Шмит наметнуо је оно што је прошло на Парламенту кроз посљедње 2-3 године.

"Ја сам то предлагао у посљедњем моменту прошлог сазива ПС БиХ. Један број, укључујући СНСД није имао то расположење да се тај пакет усвоји. Мислим да је то била прилика да се тај пакет интегрише у у један сет закона којим би се повратила вјера у изборни процес. Мислим да су више куповали вријеме и мислим да и сада постоји опција за такво нешто", казао је Шаровић.

Ми у Републици Српској, каже он, већиниски сматрамо да високи представник не треба то да ради, ако имамо овакав епилог са измјенама, они који се противе одлуци високог представника треба да узму онај текст закона који је сада практично идентичан ономе што је Шмит наметнуо.

“Мислим да је рјешење да учинимо све да Шмит има што мање посла у БиХ, али зато треба да радимо свој дио посла”.

Шаровић каже да већ сада може знати шта ће се дешавати у наредним седмицама.

“Знамо шта ће се дешавати у наредним седмицама. НСРС може усвојити тај закон, реаговати ће Шмит и поништити тај закон. Поново ће се сазвати НСРС и рећи “ви сте илегални и немате право”, онда поново улазимо у нову кризу. То је тај круг који ће се затворити.", каже Шаровић и додаје да можда у том закону има добрих ствари, можда је и некада требао Републици Српској, али имамо закон на нивоу БиХ.

"Шта ако усвојимо закон на нивоу Републике Српске, шта ћемо са државним? Била је прилика за то 2005-2006. године, када је усвојен закон у БиХ. Тада су сви имали прилику да реагују и донесу рјешење“, казао је Шаровић, додајући да би то значило да ће Додик поновити кривично дјело за које се терети?

“Мислим да би од онога што је за мене највећи утисак од саме сједнице НСРС, јер остало је све већ виђено, за мене је оно што је он рекао да иде до краја и да нема друге. То је за мене кључна реченица коју ја покушавам у својој глави да анализирам. То су ријечи које могу да донесу нове проблеме БиХ, само се поставља питање да ли је он спреман за то када каже да је спреман ићи до краја”, казао је.

“Додик би требао да учи из мог искуства”

Шаровић сматра да Милорад Додик може и треба да учи из његовог искуства када је он био под санкцијама.

“Додик би требао да учи из искуства које носим од прије двадесетак година. Мислим да су уовој фази у ових пар година они који се иначе опредјељују за санкције, прије свега, доносећи досадашње санцкије највише штете наносили народу, РС, утичући на приливе инвестиција, забрањујући путовања. Мислим да је сада тактика нешто другачија и да се иде на појединачне санкције гдје су санкционисани појединци, странке и најважнији људи у СНСД”.

“То је био период 2000. и неке, како он каже у својој смјени: Одлучио сам да посјечем шуму и да ту остане једно дрво које ће се залијевати. Остао је само Чавић и цијела гарнитура испред. Она је осакаћена. То су биле најдрастичније санкције које сам доживио или видио, како се једна странка потпуно урушава мјерама међународног фактора”, казао је Шаровић.

Додик се мора окружити најпоузданијим људима, поручио је Шаровић.

“Могуће да се иде у правцу да се створи снажан притисак на прве људе око Додика, а када неки људи осјете проблем за властиту будућност, онда се рекао бих најлакше напушта шеф односно лидер. Због тога није случајно што Додик свјестан неких дешавања, он мора да се окружни најоданијим људима због тога, они који га неће издати када буде тијесно“.

Потом је испричао како је изгледао његов живот под санкцијама.

“Мени су тада блокирани сви рачуни свугдје, мојој супрузи такођер нисам могао нигдје да се запослим у државну институцију нити да прекорачим праг било које институције државног карактера. Било ми је забрањено да улазим у просторије СДС-а. Покушао сам преко љета отићи у Црну Гору, враћен сам са граничног прелаза и многе друге ствари које сам тада доживио. Савјет министара је донио одлуку којом ми се забрањује улазак и излазак из БиХ. Ешдаун ми је тада увео санкције и то ме гледао у очи и рекао: То ће бити тако господине Шаровић. Ја сам то стоички поднио, али сам изгубио осам година”, казао је Шаровић за Н1.

Шаровић је био предсједник Републике Српске и члан Предсједништва БиХ. Санкције су му уведене када је био у Предсједништву БиХ, након чеха је он поднио оставку.

(БН)

 

 

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Арса

29.03.2024 20:15

Па и бурле да је паметан као што није поднио би оставку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

29.03.2024 21:08

Видимо да си осиромашио баш...

Name

Ре

29.03.2024 23:08

Један од најкомпетених политичара

Name

Дон Кихот

29.03.2024 20:23

Само их ударити по џепу,ту су осјетљиви.Секта лоповска само красти знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Битлс

30.03.2024 14:42

Да та твоја изјава је тацна таман колико је је тацно и написана

Name

Ролле

29.03.2024 20:25

Све док будете радили против БиХ бице тако , и док мислите да је рс дрзава ….

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ролле

29.03.2024 21:10

Е тако ћемо стално вама у инат. Шта мислиш? Да је дош’о турски вакат?

Name

Ре

29.03.2024 21:39

Бих није и неће бити држава,то је проктерат америцки

Name

Ре И ре

30.03.2024 09:22

Погледај документе па ћеш вифит да је држава. Додик гања Ердогана по Турској па ти сам закључи који је вакат. У ствари живо ми се јебе шта мислиш

Name

Искрено

29.03.2024 20:26

Ја лично, ни једног нашег политичара не сватам озбиљно, осим што је озбиљна лова коју они хапају, низашта, што би народ рекао, "лака пара"! Ја сам свјестан да је БИХ међународни протекторат ! Дејтонска БИХ не може функционисати без ОХР-а и високог преставника, који је нека врста гувернера ове провинције ! Кад неби било ове контроле из вана , па овде би био такав кркљанац, да људски ум неби могао то сватити ! Колумбија, Нигерија, Никарагва, неби нам биле ни до "кољена" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ба

29.03.2024 22:53

Ја ја теско је зивјети у дрзави коју неволис И будити се у истој велика је ро казна

Name

Миркан

29.03.2024 20:26

Ма нама треба увест највеце санкције и најстрозију мјере пострити све док се не ријесимо хапаца са власти,а народ ниста боље није ни заслузио подрзавајуци мафију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ддавид

29.03.2024 20:27

Народ је омаловажен,понижен,убијена је народна снага,завладало је безнадје,апатија.....Народ је расељен,протјеран и то траје. На кога властодршци имају намјеру да се ослоне?Оних моралних и људских вриједности који су знојем,сузама и крвљу бранили овај народ ношени друштвеним памћењем из 14..41 су дошли памети.Надам се на светри стране..Ослонити се на оне који су се накотили у удобним фотељама без школских другова и купљеним дипломама ће брзо преко границе.. За кога доносите Законе...можда за себе ...слаба вајда од тога..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банковни рачун!

29.03.2024 20:51

Шта му то додје? Продам кокош,јаје,прасе,теле,варенике,сира овим што ђипове ко автобусе возе ,ставим у шајтов,купим шећера,соли,герме и добро. То што су тој господи нешто блокирали неке рачуне шта ме брига.Много тога су они блокирали нама сељацима..Ми можемо без њих а они морају јести..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нине он ко ти

29.03.2024 21:41

Разлика хе у разлицитим тенковима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

29.03.2024 21:50

Вама то и јест једини начин да се решите Додика зато и подржавате одлуке Смита. Нисте ви забринути нешто за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оптимиста

29.03.2024 23:05

Па што господин генерал Ронхил и братија нису сами направили тај закон. Непашу им поштени избори ни воља народа. Јел тако?

Name

Пољопривреда

29.03.2024 23:19

Бурле сад може у Русију или да настави продавати пелцоване паприке по пијаци,само за кеш да ради.Може и пећи ракију на дивље,као што се увијек и пекла.Продаја испод руке.

Name

РЕ ЗОРАН

29.03.2024 23:34

И треба га смјенути,

Name

Идеално

30.03.2024 00:15

А ето Досик је забринут за Р. Српску па изјављује да иде до краја, ма ста то знацило за РС и њен народ. Видис да цовјек говори да није могао напустити БиХ јер је то забранио СМ... Ко је владао тад и био у СМ?

Name

Теx

29.03.2024 22:58

Па да се опозиција удружила са Додиком борба би била лакша али пошто је власт слатка ви би радије Додика видјели иза ресетака, залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истоцна Српска

30.03.2024 00:17

ЈАКО СИ СЕ ПОНИЗИО ПОРЕДЈУЈУЦИ ВАС....БАР САМ ДО САД ТАКО МИСЛИО МИРКО. ХВАЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејјо

30.03.2024 00:49

Санкције не треба спомињати. Сјецам се да су се смијали и говорили ста нам могу ако су увели санкције! Одкуд одједном плач. Зашто?? Подрзавам Додика, ици до краја! Све сатрати у преводу! Бити мало јача бједа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

30.03.2024 06:49

Је.. ли те он , о коме причаш , он је са странцима и правио спискове кога треба елиминисати из политике , да би он и његови дезертери и профитери , заузели позиције , који су остали и дан данас пљачкају и отимају од биједе , а ти би да му помажеш . Изгледа да си ти исти као и он .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новак

30.03.2024 07:00

Гледај своја лоповска посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

30.03.2024 08:04

Ја само знам да овдје код нас има доста будала осим Додика. То су они који бучу за њега и говоре то предсједниче. А предсједника брига за народ као за лањски снијег. Глуми мученика са пуним џеповима пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

30.03.2024 09:49

С првим поштеним изборима лети са власти равно у затвор па ће тамо имати довољно времена да научи шта му воља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анас

30.03.2024 10:04

Ех, би он, али му се никако не уклапа у породицне пословне финансијске планове ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

30.03.2024 10:15

Ниста није без разлога и слуцајно.Нас народ увијек криви друге за оно сто им се десава , отуда долазимо до онога посматрац је увјек добро бити зато сто посматрац види оно сто они не зеле.Знаци све има своје засто и зато.Никада нисмо постали људи без обзира ста смо презивјели.Новац је био увијек приоритет и кад су постојале емоције а сада је новац погазио све и народ и достојанство и зивот и оно мало емоција сто је остало.

ОДГОВОРИТЕ