Вучић се обратио грађанима Србије

Предсједник Србије Александар Вучићсе обратио се јавности из палате "Србија" .

Србија 29.03.2024 | 18:06
Вучић се обратио грађанима Србије

Од доласка Куртија на власт, била 494 етнички мотивисана напада на Србе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је од доласка Аљбина Куртија на власт 2021. године, Приштина непрестано предузимала ескалаторне потезе и да је од тада било 494 етнички мотивисана напада на Србе и српску цркву. 

"А у претходном периоду од девет година, када Курти није био на власти, имали смо свега 170 напада више", рекао је Вучић новинарима у Палати Србија.

Он је навео да ће изнети кључне чињенице око КиМ које показују колика је тежина позиције са којом се Србија суочава, а посебно народ на КиМ.

"Највећим делом ћу рећи шта је то што ћемо ми да учинимо, за неке ствари оставићу и Народној скупштини, али ћу рећи шта ће бити предлог већине да се у Народној скупштини изгласа. Дакле, ни једног секунда нећу бежати од одговорности и од онога што значи доношење одлука у складу са интересима нашег народа. За нас је мир приоритетни интерес", поручио је Вучић.

Што се Савета Европе тиче, и Куртијеви спонзори, савезници и сам Курти стално говори да је реч о спровођењу владавине права, додао је Вучић.

"Када им се нешто не допадне у тој владавини права, онда нам кажу да су против Куртија и Приштине увели санкције. А по тим санкцијама девет месеци српска роба нема приступ на КиМ, о томе нико не говори, о томе нико не прича, о томе никога у српским медијима ништа не занима, нико неће тиме да се бави.

Кажу да су им увели санкције, а за протеклих годину дана на апсолутно свим међународним форумима су учествовали ти против којих су увели санкције. На апсолутно свим. Не постоји ни један међународни форум на који нису позвани и на којем нису учествовали", навео је Вучић.

Затим су их, каже Вучић, "казнили" визном либерализацијом, а онда им је унапређен статус у парламентарној скупштини НАТО.

"Гле чуда, управо 24. марта на дан почетка агресије НАТО-а против Србије. И то није интервенција као што говоре представници Србије против насиља и неки други. То није бомбардовање, то је агресија", рекао је Вучић.

Он је даље рекао да су Приштину казнили и тиме што су покренули иницијативу и гласање за пријем у чланство Савета Европе. 

"Знамо нашу позицију која се супроставља њиховим интересима, јер нисмо за независно Косово. И нема простора за кукање, има простора за борбу", рекао је Вучић и подсетио да је једна од обавеза Приштине била и формирање ЗСО.

Бакојани одустала од својих принципа због телефонског позива

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је известилац Европског парламента за пријем Косова у Савет Европе Дора Бакојани променила мишљење о чланству тзв. Косова у Савет Европе на основу једног телефонског позива и одустала од тога да Приштина мора прво да примени Заједницу српских општина.

У обраћању јавности из Палате Србија, Вучић је рекао да он зна ко је тај позив упутио.

"Нагло се покајала што је била врло чврста и снажна. Онда се сетила да није важна ЗСО. А онда се сетила да није важна ни експропријација. Добро знам ко је издао налог да одустанете од принципа и да се тако понашате. Срам вас било. Само неки људи имају кичму у међународној арени, а неки људи немају ништа", рекао је Вучић говорећи о Бакојани. 

Вучић је рекао да су западни правни експерти рекли да је ЗСО не само унутрашње питање, већ међународно правна обавеза Приштине. 

"Онда су добили писмо од Куртија и Османи којим се они обавезују да ће формирати ЗСО, чим их приме у чланство Савета Европе. Хиљадити пут лажу. И суштина у томе је да ови који то одобравају, знају да они то лажу. И гле парадокса, као и са првим датумом. Вероватно ће Парламентарна скупштина Савета Европе да се одржи на 11. годишњицу, 18. или 19. априла, на 11 година од усвајања Бриселског споразума и неформирања ЗСО. Само да видите да игра датумима није случајна. Да они мисле да могу Србе да понижавају довека", рекао је Вучић.

Он је додао да је и примена одлуке о враћању земље Манастиру Дечани, класичан пример кршења владавине права.

"Ту судску одлуку је најпре годинама одбијала да примени надлежна институција катастра што јесте неспорно кршење владавине права. Али је проблем што је недавно влада Аљбина Куртија сасвим другој, потпуно ненадлежној институцији, наложила да ту одлуку примени", рекао је Вучић.

Како је рекао, то је доказ да чак и судски утврђено право Срба и Српске православне цркве зависи од политичке воље само Куртија и његових налогодаваца. 

"Правни експерти бироа Парламентарне скупштине Савета Европе у својој студији кажу да Приштина у пракси крши начела владавине права, ускраћујући Србима право на коришћење српског језика, бруталном полицијском репресијом и силом које над њима непропорционално примењују, незаконитим експропријацијама преко милион метара квадратног земљишта итд.", навео је Вучић.

Колико правна држава функционише на тзв. Косову, Вучић је објаснио и примером Азема Куртаја који је пуцао у два српска дечака на Бадњи дан, али одговара само за бацање петарди.

(Тањуг)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Сваки

29.03.2024 18:37

Дан се обраца хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе заклони

29.03.2024 18:39

Силовање мозга, зао ми је постених градана Србије који само зеле нормалан посао, редовну и пристојну плату. Лик не силази с екрана, ово је невиђена тортура..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуда

29.03.2024 18:43

Бљак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

29.03.2024 18:57

Сиптари умјесто клинтоновог споменика треба да ставе твој!Ни они сами нису могли замислити да ћеш им дати баш све што су хтјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

29.03.2024 19:12

Бројали су му..ово је 29 пут до сада како је"њему тешко најтеже,следе тешки најтежи дани за србе и србију"и сличне бљувотине и небулозе.А он све прихватио у Бриселу и Охриду.обмањује свој ионако глуп и неписмен народ.Ко и додик.беда просијаци,живе од донација и хуманитарне помоћи а сукобили би се са свима.Рат кошта а срби немају више Титине војске,ни Титине муниције.један јавелин кошта 70.000 долара а вама пуно 2 марке дат за 1 ловачки метак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ддавид ка Прњавор

29.03.2024 21:03

Због таквих нељуди као што си ти овом народу је тешко.Мислим на све који живе на овим просторима.Ко си ти биједни човјече да Србе називаш неписменим,биједним и како не све.Ти очито себе гледаш у огледало. Срби су ношени друштвеним памћењем да се не понови, са својим официрима чували,прикупљали борбену технику,организовали народ за одбрану.Гдје су били твоји?.Бјежали вани па сте морали ангажовати и плаћати њемачке,америчке..... да вам праве јединице,планове борбених дејстава...у осталом увјек сте били њихови војници...само прочитај како сте завршавали и ко вас је спашавао...

Name

славен

29.03.2024 19:15

овај се само обраца цовјек није нормалан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристан

29.03.2024 19:16

Вучић- Замолит ћу Додика да смири тензије. Уууу који шамар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зсо.

29.03.2024 19:18

Ма какав заборавите то никадааааа .тоје само .РКС. брисите руке ти вуцко педеру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

29.03.2024 19:19

Седим у Биергартен-у са друством пола из РС пола из ДЕ дају ми комплет Немачку владу са преседником у замену за Вучића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

29.03.2024 19:20

Све сте тацно рекли тацно тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан градјанин

29.03.2024 19:21

Ма пусти Косово сад,него реци ти нама Вучко , како с твојим другом из Бакинаца теку припреме за српски сабор ?То је боранији битније како би се дрзао на улару .И реци нам ,хоцес ли признати резултат избора које це твој друг из Бакинаца организовати само у Републици Српској ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

29.03.2024 19:32

Хоче ли Радојичић одговарати за бацање петарди ??питан за комшију.Па Вучко да сте процесуирали све који су чинили злочине на Косову била би друга прича од меународне заједицеОвако тражите само да други одговарају а своје скрвата и не призбајете злочинеСве се одбије о главу увијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

29.03.2024 19:45

А увођење санкција Русији,нестанак РС-а и киднаповање Доде? Шта ту би?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

29.03.2024 19:51

ДА ЛИ БИ СРБИЈА БИЛА ТУ ГДЈЕ ЈЕ САДА ДА ЈЕ ВУЦИЦ ОНАКИМ ИМЕНИМА НАЗИВАО ПРЕСТАВНИКЕ ЊЕМАЦКЕ АМЕРИКЕ И ОСТАЛЕ ПОЛИТИЦАРЕ СА ЗАПАДА.ЗАСТО ИМ СЕ ДОПУСТИЛО ДА ДОДЈУ ДОВДЕ,ОД 1995 РЕПУБЛИКА СРПСКА НИЈЕ ТРЕБАЛА ОД МЈИХ ДА УЗИМА НИКАКВЕ ДОНАЦИЈЕ НИТИ НОВАЦ ИЗ ЊИХОВИХ ФОНДОВА,ТРЕБАЛА СЕ АКО ЈЕ МИГЛА ИГРАДИТИ,ПИСКЕ СВИХ ГРУБИХ ИЗРЕЦЕНИХ РИЈЕЦИ ЊЕМАЦКИМ ПРЕСТАВНИЦИМА И АМЕРИЦКИМ И БРИТАНСКИМ АМБАСАДОРИМА,МОФЛА СЕ ОЦЕКИВАТИ ОСВЕТА,И САД СМО ДИСЛИ У СИТУАЦИЈУ ДА ЦИТАВ НАРОД ИСПАСТА И СТРЕПИ ДА ЛИ ЦЕ ИЗГУБИТИ ПОСАО,ПЛАТУ,БИРАЦКИ ДОДАТАК СИЦИЈАЛНУ ПОМОЦ.СВИ КОЈИ СУ ИД 1995 ВОДИЛИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ТРЕБА СА СЕ СКЛОНЕ,НИСУ БИЛИ У СТАЊУ ДА САЦУВАЈУ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ КОЈУ СУ ИМ БОРЦИ ОСТАВИЛИ НА УПРАВЉАЊЕ.ЗБОГ ВЛАСТИТЕ АЛАВОСТИ,ГУБИЛИ СУ ЈЕДНУ ПО ЈЕДНУ НАДЛЕЗНОСТ,И САД ТИ ИСТИ БИ ДА ГУРНУ НАРОД У НЕИЗВЈЕСНОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

29.03.2024 19:59

Раде са свијетом а ми се са свима посвадјали ко је висе на насој страни нико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

29.03.2024 20:41

Цуј ти молим те казе председник пуцали сиптари на децаке Па се зали сто су сиптари рекли да су то биле само петарде Па председнице петарда бар пуца па мозе се реци и да има неког смисла иако цисто сумњам јер сиптари су пуни орузја Али драги председнице сјетимо се мало Сарајева и околних брда И КИСОБРАНА који је пуцао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

29.03.2024 22:17

Тежак псхихопата који малтретира милоне људи причом која више одговара средњем вијеку,него 21-вом. И тако годинама,туга једна. Овај је гори од лакташке мрцине!

ОДГОВОРИТЕ