Владина препорука у вези обрачуна плата радницима у штрајку

- Влада Републике Српске препоручила је на данашњој сједници Министарству правде да обавијести институције правосуђа да плате за фебруар могу обрачунати у пуном износу за два дана проведена у штрајку.

Република Српска 29.03.2024 | 15:26
Владина препорука у вези обрачуна плата радницима у штрајку

Ово се односи на институције правосуђа које су плате за фебруар обрачунале у складу са одредбама Закона о штрајку, те их умањили или обрачунали сразмјерно времену проведеном на раду ради обезбјеђења минимума процеса рада.

"Влада Републике Српске је става да се плате за март, у институцијама правосуђа које су у штрајку, обрачунају у складу са одредбама Закона о штрајку и сваки обрачун плата извршен супротно одредбама Закона о штрајку и рјешења Министарства правде о утврђивању минимума процеса рада за вријеме штрајка у институцијама правосуђа Републике Српске неће бити одобрен од Министарства правде", наводи се у саопштењу након одржане сједнице Владе.

У саопштењу се истиче да је Министарству финансија наложено да у сарадњи са ресорним министарством, у што краћем року, пронађе начин да се омогући обрачун плата с обзиром на број часова /мањи од осам часова/, проведених на раду у вези са одржавањем минимума процеса рада запослених који су у штрајку.

"Наложено је Министарству правде да, по праву надзора, у свим институцијама правосуђа поништи одлуке о утврђивању минимума процеса рада за вријеме штрајка или друге акте, у дијелу који предвиђају да запослени који учествују у штрајку имају право на накнаду плате за вријеме одсуствовања са рада због учешћа у штрајку, а које су супротне рјешењу о утврђивању минимума процеса рада за вријеме штрајка у институцијама правосуђа Републике Српске", истиче се у саопштењу.

Министарству правде Републике Српске наложено је и да настави преговоре са Синдикатом правосуђа Републике Српске и понуди текст споразума, којим ће се створити претпоставке за даље преговарање и окончање штрајка у институцијама правосуђа Републике Српске.

Радници у правосуђу /крај/нес/видео

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Рамбо

29.03.2024 15:52

Овима из ткз. Правосуђа не треба да ти ни минималац ! Штите криминалце и корупцију , треба их све послати у КП Зеница !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Рамбо

30.03.2024 17:15

Цовјеце је ли ти не схваташ да штрајкују радници у правосудју а не Судије и Тужиоци. Ти су дебело плаћени а ово су остали који раде за сицу а без којих нема ни правосудја. Удуби се мало у тему.

Name

Арса

29.03.2024 16:47

Сви требају у штрајк и здравство и школство шумарства,правосуђе већ јест па да се једном смирени та корумпирана влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муфјуз

29.03.2024 17:00

Ето како се гасе страјкови,не исплацуј плату,па људи су и усли у исти због малих примања,греота је ово овако,закон о страјку и јесте направљен да одговара послодавцу а не раднику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

29.03.2024 22:13

Нема висе ни гајба пиве

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

30.03.2024 06:37

Када са власти оде СЕКТА Народ ће поново да оживи даће бог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

30.03.2024 13:58

Сад би се сви синдикати требали дићи на штрајк ради својих колега и због овакве препоруке коју даје Влада РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овакве одлуке владе

30.03.2024 17:13

Ко још доноси овакве одлуке осим у династијама и деспотијама. Радник има право на штрајк и због тога не смије бити новчано кажњен. Ово је силовање права и газење демократије али и показатељ гдје ми то живимо. Добојски балавац показује знање правника стечено у Додиковој школи .

ОДГОВОРИТЕ