Пораст насиља у друштву одавно упалио све аларме

Пораст насиља у друштву, поготово међу младима, одавно је упалило све аларме. Након масакра у “Рибникару”, хапшења малољетника након што је на друштвеним мрежама најавио напад у средњој школи у Требињу, поставља се питање гдје је заказала држава, гдје друштво, а гдје сви ми као појединци.

Република Српска 27.03.2024 | 22:06
Пораст насиља у друштву одавно упалио све аларме

Зашто млади постају све агресивнији? Каква је колективна свијест дјеце па размишљају о масовним убиствима и самоубиству?

“Такви случајеви долазе  из непотпуне породице, породица које су нефункционалне, родитеља који занемарују дјецу. Добар дио је одговорности на институцијама, односно на одговорним појединцима у школи, јер дијете највише времена проводи у школи, у школским клупама и мора се третирати код психолога“, мишљења је социолог Владимир Васић.

“Свијет се развија у том правцу да медији имају велики утицај на свијест људи, родитељи постају немоћни, институције некад не одраде добро свој посао и онда имамо такве случајеве “, каже социолог Станислав Томић.

Томић сматра и да је узрок проблема много комплекснији, а то су поремећени друштвени односи.

“С обзиром на то да је породица ћелија друштва, онаква каква нам је породица таква је држава. Оног тренутка кад нам оздрави породица имаћемо и здраву државу “, категоричан је Томић.

Чињеница да данашње генерације одрастају у много сложенијим условима него прије десетак година, да су  млади  асоцијални, да не комуницирају, утицај друштвених мрежа  претвара их у један контрапродукт, тврди Васић.

“Господо, јесте ли добили дјецу, волите своје дијете. Ваша обавеза је да ту дјецу васпитате. Оног момента када дође систем да га васпитава, када дође моменат да га институције васпитавају будите спремни да ће можда ваше дијете третирати одређени закон. Ја хоћу да кажем да имамо проблем који се гура под тепих. Највећи проблем нису дјеца, већ родитељи који не дозваљају да им се каже: “Ваше дијете има проблем”.

Ђорђе Вучинић, посланик листе За правду и ред у НС РС, сматра да кад се дешава вршњачко насиље или насиље у породици  прво ко закаже то је правосуђе, други ко закаже је Центар за социјални рад.

“Држава треба да постави стручне људе на одговорна мјеста. Ми имамо законе који су у 90 одсто случајева  написани добро, али имамо људе које то не интересује. Једноставно га то не интересује “, каже Вучинић.

Рјешење проблема могуће је у враћању нашој вишевјековној традицији. Ми у нашем светосављу и православљу имамо ресусре и вријдености да се томе одупремо, поручили су учесници емисије “Глобално”.

(БН) Фото: БН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гф

27.03.2024 22:28

Тако је од кад је цовјек створен, андјели питали бога сто стварас онога који неред це цинити И крв пролијевати, бог реце не знате сто ја знам, из курана

ОДГОВОРИТЕ