Хаос у правосуђу због штрајка: Предмети чекају

Иако се сутра навршава мјесец дана од почетка штрајка запослених у правосуђу у Српској, општи утисак је да ресорно министарство не намјерава попустити, а колатерална штета ће, по свему судећи, уз грађане и привреду, бити и радници који штрајкују, пошто им пристижу предмети који ће им кад-тад доћи на радне столове.

Република Српска 27.03.2024 | 09:12
Хаос у правосуђу због штрајка: Предмети чекају

Посебно су затрпани судови, одакле поручују да сваки нови дан компликује ситуацију те да већ сада имају толико предмета да ће им требати мјесец дана појачаног рада да би се растеретили.

Зоран Будић, предсједник Штрајкачког одбора Основног суда у Бањалуци, каже да је проблем када не раде један дан, а камоли мјесец.

"Чињеница је да се Основни суд из дана у дан све више затрпава послом зато што пристижу предмети. Пазите, нама ће требати сигурно мјесец дана, ако не и више, да постигнемо све ово што је до сада пропуштено, и то уз наше залагање, остајање прековремено, рад викендом и остало", рекао је Будић за "Независне новине".

Истиче да су они штрајку приступили у складу са Законом о штрајку, а не у складу са Рјешењем Министарства које, како напомиње, подразумијева да све мора да ради.

"Ми смо поштовали минимум свих минимума који треба да се поштује у складу са Законом о штрајку. Штрајк спроводимо у складу са законом. Од 250 људи у Основном суду у Бањалуци, који нису носиоци правосудних функција, само седам или осам није у штрајку", прецизирао је Будић.

Бојан Тодоровић, предсједник Штрајкачког одбора у Основном суду у Модричи, каже да њихова писарница ради у минимуму процеса рада, с тим да се предмети редовно запримају, али...

"Не скенирају се поднесци и они су за сада на чекању. Свакако да сваким даном је све већи број предмета и поднесака који се гомилају и самим тим се очекује да ће радници по завршетку штрајка имати веома велики обим посла, приликом чега ће им сигурно требати доста времена да поново постигну ажурност у раду. То ће убудуће проузроковати отежан рад суда", навео је Тодоровић.

Према његовим ријечима, све то ће, што штрајк буде дуже трајао, ићи теже, односно спорије, због чега сви запослени који су у штрајку имају наду да ће што раније доћи до споразума између Синдиката правосуђа и Министарства правде.

"Међутим, засад Министарство правде нема никаквих позитивних искорака у смислу да дође до споразума", рекао је Тодоровић за "Независне новине".

Жељка Гњатовић, предсједница Штрајкачког одбора Окружног јавног тужилаштва у Приједору, каже да у овој правосудној институцији нико не одустаје, те да се штрајк и даље наставља.

"Проблем који се може појавити у тужилаштву је нагомилана пошта која није завођена. Притом, постоје и предмети који стоје, а имамо годишње планове које тужилаштво мора испунити, тако да ћемо можда морати радити и више него што нам је то радним временом прописано", рекла је Гњатовићева за "Независне новине".

Иначе, административно-техничко особље судова и тужилаштава широм Српске изашло је и јуче у штрајкачку стражу, те поручило - нема одустајања.

Миле Латиновић, предсједник Штрајкачког одбора Основног суда у Бијељини, поручио је да је већ начињена огромна штета за грађане и привреду, поготово у Бањалуци, која је далеко већи град од Бијељине.

"Људи не могу да добију увјерења, касне на тендере или не могу да изађу на тендере, не могу да добију увјерење о невођењу кривичног поступка да би предали папире за иностранство, губе послове због тога. Многи не могу да пререгиструју своје фирме...", истакао је Латиновић.

Асистент Основног суда у Бијељини Нада Бјелица поручује да ради 25 година у Суду и да никада није било овако.

"Мислимо да је министар требало да буде спреман да се бави проблемима у свом ресору када је преузео министарску функцију, а не само да буде спреман да гази црвеним тепихом", навела је Бјелица.

(Независне) Фото: Независне

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Скептик

27.03.2024 09:49

Штрајкаче је неко наговорио да крену у штрајк 28. фебруара, два дана пре краја мјесеца, тако да сви запослени па и штрајкачи нису добили плату за фебруар!? Добили би је да су започели штрајк два дана касније. Сад неће добити плату ни за март! Е сад, ако и добију повишицу, неће барем годину дана надокнадити губитак због штрајка... Невјероватно шта се ради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

27.03.2024 09:53

Апсурдно је да судије и тузиоци имају по 4000-5000 КМ плату и они не штрајкују јер је њима добро, а остали административни радници на минималцу, док једне награђују за свој ''нерад'' другима би да узму и то мало што имају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

27.03.2024 09:57

Срамота је да судија има 5x вецу плату од неког економисте и сл. који исто има фаx а ради у суду ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре. Мики.

27.03.2024 12:06

Прије свега то што си написао није истина. А поред тога шта тај економиста ради у суду. Ако је у рачуноводству, онда треба имати 10 пута мање. Зашто? Па зато ŝто је довољан један рачуноводствени биро за сво правосуђе и евентуално по један рачуновођа по институцији. Овако их у свакој барем троје сједе, имају плаће са ВСС и већину времена сатиру кожу на лактовима или имају свој приватни рачуноводствени биро, гдје зарађују дупло судијску плаћу. Мислите да се то не зна, ха...

Name

РАСПУЦХИН

27.03.2024 10:00

Општи хаос у правосуђу траје деценијама а ово је само оправдање. Мој приједлог је да се судијама смање плате па ће разлика у платама бити мања. А ови незадовољни нека узму папире у руке и пред амбасаде и конзулате па нека траже боље плаћен посао као и већина осталих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

27.03.2024 10:06

Да сте на вријеме процесуирали Милокрада почев од основног до окружног тужилаштва али непристрасност неби сад били у штрајку.Толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

27.03.2024 10:10

И прије су предмети чекали. То је сад као последица штрајка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

27.03.2024 12:26

Битно је да пресуде за тв претплату стижу.

Name

X

27.03.2024 10:21

Пуна подрска да се страјк доведе до краја, тј споразума који це бити у корист радницима. У БЛ је хаос, сваки дан неко зове за потврду, тендер, увјерење..све је блокирано. И треба. До краја па колико год трајало, ово друство треба да зна да у суду не сједе само судије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2024 15:52

Тачно тако. Сједе И конобари, трговци, фризери, наставнице... Економску ŝколу треба укинути, ŝта ће нам кад се кадар налази по кафанама и салонима.

Name

Устав

27.03.2024 10:29

Свакако је био циркус и хаос немјења ништа најмање закона и правде је било у правосуђу !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

27.03.2024 10:32

Чекали су и прије. Ништа се није промјенило у правосуђу. Корупција и криминал. То је посљедица општег стања у друштву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

27.03.2024 11:15

Предмети чекају? Е, то је новост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

27.03.2024 12:01

Дајте судијама да то прелистају свакако имају 5 пута вису плату...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2024 16:36

Добро приједлог. А страјкаце отпустити.

Name

Искрено

27.03.2024 12:57

У правосуђу, нажалост је одавно хаос. Право и правна држава свих грађана не постоји, а узрок овом криминалном стању је управо правосуђе. Имати примања 4000 марака и више које грађани финансирају и стати на страну криминала је апсурд. Част чрститим , али њих.је јако мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брига корупционаре

27.03.2024 14:59

Хаха брига те корупционаре за предметима и тако толике године само су се бавили криминалом и корупцијом они нису никакве судије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

27.03.2024 15:16

Корумпирано дуд треба распустити какве плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

27.03.2024 17:30

Баш су се до сад наградили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако,

27.03.2024 18:52

Мислите на нерешене предмете, ово на слици брат, брату овако стоји од 2000.године.Сви се сатраше радећи, ма лези љебе да те једем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

28.03.2024 00:35

Одговор за Ре.Сендвицару иди ти па се запосли цекај кога да отпусте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

На ПОС'о

28.03.2024 06:57

На Пос'Оооо,на Пос'Оо Мафио,и превише сте плаћени!!!! Не радите ништа само НАМЈЕШТАТЕ једни другима Пресуде и Пијете Народу Крв, На пос'о све би вас требали у ЗАТВОР Па пјевајте,Жели те ли да вас прозовем именом и презименом,Корумпирана Мафио, Само вам дат Канте крпе и метле,па у Бувару,Судије тужиоце и добар дио ових штрајкача, На Пос'О,

ОДГОВОРИТЕ