Много обећано а мало реализовано у енергетици

- Није се смјело дозволити да највећим произвођачи електричне енергије у Републици Српској РиТЕ Угљевик и РиТЕ Гацко дођу овако тешку и безизлазну ситуацију, изјавио је данас  проф. др Бранко Блануша, предсједник Ресора за енергетику Градске организације СДС Бањалука.

Република Српска 26.03.2024 | 14:25
Много обећано а мало реализовано у енергетици

Он је на конференцији за новинаре истакао да је електроенергетски сектор, који је требао бити окосница развоја Републике Српске, запостављен и уништаван дужи низ година.

„Јавност треба добити одговор од власти шта мисли учинити по питању ова два предузећа која чине кичму енергетског сектора Српске и ко ће одговарати што су она доведена у овако тешку ситуацију“, казао је Блануша.

Он је истакао да у послијератном периоду, ниједан значајнији систем за производњу електричне енергије није изграђен и пуштен у рад у Републици Српској.

„Много је започетих а недовршених пројеката. Утрошени су милиони марака, значајно продужени рокови за изградњу, значајно повећани трошкови. Резултат тога је да ништа није завршено. Термоблок три РиТЕ Угљевик, Термеолектрана Гацко 2,  Хидролектране Дабар и Бук Бијела, Хидроелектране Мрсово и Бистирца, а поред тога имамо и оно о чему са данас много прича а то су обновљиви видови енергије, соларне електране Требиње 1 и Требиње 2 и Вјетроелектрана Хргуд. Све су то пројекти на чији завршетак и реализацију још чекамо“, рекао је Блануша. 

Он је истакао да РиТЕ Угљевик и РиТЕ Гацко производе преко 60 одсто струје у Српској и да губитком ових термоелектрана Српска неће имати довољно струје ни за своје потребе.

„Ситуација у њима је више него лоша. Технологија је застарила, трошкови производње су повећани, постоји прекомјеран број запослених, оба предузећа су оптерећена великим краткорочним и дугорочним задужењима. Поставио бих питање свим надлежним на који начин мисле дјеловати да би се одржала функционалност ова два система“, навео је Блануша. 

Жељко Раљић, члан Ресора за енергетику Градске организације СДС Бањалука, је истакао да је крајње вријеме да се заустави пропадање електронергетског система  Републике Српске.

„Проблем који је заступљен, када су РиТЕ Гацко и Угљевик у питању, је  и то што су њихови ресурси при крају. Чињеница је да ћемо ако не кренемо убрзо дјеловати остати  без  електричне енергије и да ћемо је морати увозити“ истакао је Раљић. 

Координатор Ресорних одбора у Градској организацији СДС Бањалука проф. др Мирко Добрњац је казао да оно што се  дешава са термоелектранама Гацко и Угљевик можемо да видимо и у другим јавним предузећима привреди и институцијама Републике Српске.

„Можемо чути да се само прича  о пропалим пројектима корупцији вишку радника што неминовно Српску доводи у једану економску ситуацију сличну стечају и нејасно је како наћи излаз из таквог стања“ наводи Добрањац. 

Он каже да више не може овако и да морају поднијети оставке сви људи у ланцу одговорности који су допринијели оваквом катастрофалном стању. 

(БН) Фото: БН 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

О

26.03.2024 15:54

Није то да поднесе, оставку ,а милиони да остану,нек се одузима од свих ,што су покрали,,зна се све колико ко је узео. То и портири знају у свакој фирми. Само почети па ће се клупко одмотава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

26.03.2024 15:59

Сад це брасњари да задју лагат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.03.2024 16:05

Перица лондонски ђак. Успјешан. У чему. Зна се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

26.03.2024 16:38

Уништили су све што се могло уништити.Искрено се надам да је њиховој владавини дошао крај,и да ћете успјети да нас изчупате из ове тешке ситуације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струја

26.03.2024 16:40

Овај Снсд нас враћа у камено доба,не знам како то овај народ не види,ако види зашто не реагује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

26.03.2024 16:45

Па ви народе опет гласајте за снсд,можда је то и добро,и тако смо се отуђили једни од других,кад не буде струје неће више бити ни мобилних телефона више ћемо се дружити уз свијећу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОМомо

26.03.2024 18:02

Вала добро и кажеш,шта ће нам струја,навикли смо ми без ње деведесетих.Само да не крену узимати по кућама ко шта ома

Name

По

26.03.2024 18:03

Народе пробуди се

Name

Грга

26.03.2024 16:46

Опаметити се народе,док не буде касно,ако већ није14

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

26.03.2024 18:18

Ха ха ха! Све сами велики стручњаци-теоретичари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ви сте

26.03.2024 21:37

Најквалитетнији одбор политички у Бл. Немате тајкуне, криминалце, татине синове, нарко картел.... Е сад да ли ће народ препознати то и хтјети вас изабрати или ће поново овим лоповима дати глас па трпити тиранију?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владавина

29.03.2024 10:45

Народ гласа за онога од кога има личну корист