ММФ предлаже да се уведе порез на дивиденду у БиХ

Међународни монетарни фонд (ММФ) је прије неколико дана објавио да би Босна и Херцеговина требало да поново уведе порезе на дивиденду.

Босна и Херцеговина 26.03.2024 | 07:45
ММФ предлаже да се уведе порез на дивиденду у БиХ

Ипак, домаћи економисти су скептични и сматрају да нису сигурни да ли БиХ има довољно инвеститора и да ли је увођење нових пореза добро за привреднике и постојеће, али и будуће инвеститоре.

Подсјећамо, из ММФ-а су, између осталог, саопштили да се у Републици Српској и Федерацији БиХ морају мобилизовати додатни приходи, укључујући и смањење пореских олакшица и увођење пореза на дивиденде.

"Потребно је задржати јединствену стопу ПДВ-а и ПДВ праг. С циљем поспјешивања раста, власти треба да убрзају реформе усмјерене на унапређење фискалног управљања, заштиту финансијског интегритета, борбу против корупције и убрзање процеса дигитализације", стоји у саопштењу.

Додали су да би растуће политичке напетости унутар земље могле повећати економску фрагментираност БиХ и ослабити перспективе раста.

"Република Српска треба избјегавати увођење нових мјера подршке, као што су оне које се разматрају с циљем ублажавања утицаја који недавно повећање минималне плате има на предузећа, како би се избјегло даље погоршање фискалне позиције.

Власти БиХ треба да наставе помно да прате ризике у финансијском сектору и да побољшају приправност за кризу. Успостављање фонда за финансијску стабилност, који би олакшао реструктурирање банака и осигурао ликвидност у изузетним околностима, значајно би ојачало мрежу финансијске сигурности", навели су из Међународног монетарног фонда.

Адмир Чавалић, економиста и предсједник Одбора за економску и финансијску политику Представничког дома Парламента Федерације БиХ, казао је за "Независне новине" да тренутно нема пореза на дивиденду.

"Било је неких идеја и спомињало се неформално да ће доћи до увођења наведеног пореза и то углавном везано за фискалне реформе у Федерацији БиХ тиме да се смање оптерећења на рад, а уведе порез на дивиденду како би се креирао одређен неутрални фискални ефекат на буџет ФБиХ. Међутим, још увијек се није кренуло значајније у том правцу нити постоје неки нацрти како би се то 'убацило'", навео је Чавалић.

Он каже да је питање учинковитости увођења пореза на дивиденду.

"На глобалном нивоу се расправљало о овом порезу и исплата дивиденде је врло застарјели начин екстракције финансијских средстава од стране власника неке компаније. Вјероватно би се користиле неке манипулације и слично у избјегавању плаћања тог пореза.

Мислим да од свих могућих пореза који би се могли увести ово је најбезболније. Ипак, наше тржиште капитала је готово мртво, некада се деси 0 КМ ефективног промета. Није извршена кључна трансформација, односно преласка из великих д.о.о. (друштво с ограниченом одговорношћу) у ДД (дионичко друштво)", нагласио је Чавалић.

Економиста Миленко Станић рекао је да су домаћи предузетници заинтересовани да тог пореза не буде.

"Кључно је питање да ли имамо довољно инвеститора? Очигледно је да нам недостаје инвеститора који би инвестирали одређене пројекте и покретали бизнис. Они очекују од својих инвестиција да тај приход по основу њихових улагања буде што већи. Ако држава уведе порез на тај приход, онда ће стимулација за власнике капитала бити мања.

Гледајући стање у нашој економији и привредној активности не постоји оправдање увођења пореза на дивиденду јер ће то додатно дестимулисати и овако скроман и мали број инвеститора. Са друге стране, ММФ гледа само свој интерес, односно да буду што већи јавни приходи у буџету који ће гарантовати исплату кредита и зајмова од њих.

Ми немамо довољну привредну активност, а она се темељи на озбиљним инвестицијама. Ако су порези велики, нећемо ни имати таква улагања", закључио је Станић.

(Независне)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мицко

26.03.2024 08:11

Хоцете с њима у коло... Е сад будите послусне слуге. Мајмуни једни, ста сте себи дозволили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислиш

26.03.2024 11:13

шта су нама дозволили? Па ми народ пропада и то све плаћа а они мултимилионери глуп си ти ко точак!

Name

Респект

26.03.2024 08:41

Господо мора се прекинути са намјештањем тендера и извлачењем јавног новца са сталним фирмама блиским актуелној власти то је суштина и проблем и зато инвеститор ори бјеже и не долазе јер није направљена пословна клима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.03.2024 10:38

Бурле хоћеш без фабрика да ти биједа живи од твоји свако мјесец дана нови и нови задужени кредита када си све растурио и продао у РС, када ће та нормална повишница пензија према потрошачкој корпи код тебе бити у твом криминалу свих ових година у РС.

Name

Маја

26.03.2024 09:04

Па странци то и хоце.Да пропаднемо без повратка ; а наса млада радна снага да се скроз расели.А у будуцности да доведу на насе просторе народ исламске вјере.То је је будуцност!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папа Мајк

26.03.2024 10:37

Мајо није теби лако цццц!!!

Name

Ре Папа Мајк

26.03.2024 14:22

Маја је типичан примјерак члана снсд секте. Мозак као у вјеверице.

Name

Поштено

26.03.2024 09:21

Боље би било да зауставите исисавање будзетског новца преко разних смецара каја и јос којис смрадова и новца це бити на претек а не да повецавате намете на ионако нејаку реалну привреду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рекет

26.03.2024 12:27

Затрокирао, морају рекетаси ријесити свој горуци проблем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

26.03.2024 17:14

Коју дивиденду, ко исплацује дивиденде у рс?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

27.03.2024 10:54

Још само порез на дивиденду фали. Ионако су дивиденде утањиле.

ОДГОВОРИТЕ