Прошло је 25 година и још се не дамо, не пристајемо на комадање Србије

Државно-комеморативни скуп је почео опелом које је служио патријарх српски Порфирије са свештенством.

Србија 24.03.2024 | 20:10
Прошло је 25 година и још се не дамо, не пристајемо на комадање Србије

- Председник Александар Вучић поручио је вечерас у Прокупљу на обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године да је прошло 25 година отада и да се још не дамо и не пристајемо на комадање Србије.

Вучић је на државно-комеморативном скупу у Прокупљу захвалио нашој браћи и сестрама из региона што су дошли, из Црне Горе, Северне Македоније и свих других делова бивше Југославије.

"Прва НАТО бомба која је убила српског војника пала је баш овде у Прокупљу. Убила је Бобана Недељковића. Његов отац рекао једну ствар са којом, чини ми се, сваки отац леже и буди се посебно у тешким временима. А то је - шта ти је важније? Дете, син или земља? Дете или отаџбина?

Чак и када му се то најстрашније што може да се догоди, догодило, није могао да одговори на то питање", рекао је Вучић.

Истакао је да су они убили Бобана зато што су хтели да нам униште отаџбину, да нам униште Србију, да је раскомадају.

"И мисле да су у томе успели. Прошло је 25 година и још се не дамо. И још не пристајемо на комадање Србије. Има један мали народ у Европи, у једној малој земљи, на једној малој територији, који се даље поносно и достојанствено држи, који не пристаје на окупацију и на наређења са стране. Један мали, али поносан народ који хоће будућност за себе и своју децу, онако како су је његови људи одредили и определили", поручио је Вучић.

Порфирије: Невина крв је падала 1999-памтимо прошлост, идемо одлучно у будућност

Патријарх српски Порфирије поручио је вечерас у Прокупљу на обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године да је невина крв тада падала широм наше земље и да зато памтимо прошлост, али да живимо садашњост која нам је дата и одлучно идемо у будућност. 

 "Сабрали смо се да молитвом Богу који је љубав и који пребива у љубави, посведочимо своју неотступну опредељеност да будемо на страни љубави, а не мржње, на страни мира, а не рата, правде, а не тираније, истине, а не лажи, невиних, а не злочинаца. Истина за вољу и једна и друга димензија људског испољавања пре равно 25 година претворила је ову груду земље у светску позорницу на којој се по ко зна који пут у историји потврдила древна истина како је човек велик само кад је човек и како је бездушан кад се определи за античовештво", истакао је патријарх Порфирије на државно-комеморативном скупу у присуству председника Србије Александра Вучића.

Нагласио је да је срећан човек, јер никакав ултиматум није поколебао наш народ да одустане од љубави Бога и ближњег. 

"Иако је цена таквог опредељења врло скупа, она је истовремено и залог опстанка и трајања, не само на географским мапама, него и у вечности, у царству којем нас је усмерио Свети Сава, а којим се приближио и честити кнез Лазар. Зар и Мала Милица Ракић и Топличанин Боба Недељковић и осталих 11 војника пострадалих у касарни у Куршумлији и сви који су страдали у НАТО бомбардовању нису стајали на истој Авељевој страни, на страни невине жртве, а њихови ликвидатори на Кајиновској братоубилачкој страни - мржње човека", рекао је Порфирије.

Истакао је да је невина крв тада падала широм земље коју нам је Бог дао, која је постала залог наше наде и семе спаса.
 

"Зато тужни две и по деценије и докле год нас буде, због свих који су тада насилно отети од нас, али вером у Христа Васкрслог из мртвих и јединог Господа љубави, исповедамо да нас ништа неће моћи одвојити од љубави његове, од љубави њихове, земље коју смо столећима сопственом крвљу плаћали, нашег опредељења да никад не дамо данак мржњи према другом човеку, макар то били и они који су сами себе сврстали у ред непријатеља", рекао је патријарх.

Навео је да определити се за Христа значи стати уз сваког невиног страдалника, ма ком народу припадао и ма којој вери и који год језик користио.

"Зато нас боле ране сваког Авеља, сваке невине жртве, без обзира које је вере и без обзира које је боје коже и ком народу припада. Није суштина оваквог става да ми хоћемо да будемо жртве, него да нећемо да будемо кукавице. Не зато што смо као појединци колектив незрели или као што би неки могли рећи инате се, држе се незреле тврдоглавости и безумне храбрости и спремности да буду провокатори. Не, управо је супротно. Наш оријентир и мерило су све ти мученици који су остали достојни себи и вредносном систему који нема алтернативу, а то је најјачи могући израз човекове зрелости и боголикости", рекао је он.

орфирије истиче да зато и поред чињенице да смо изгубили најмилије и поред тога што је туга скрхала наша срца, главни осећај који нас обузима не буде неутешна жалост него најдубље сазнање и уверење да смо имали, да имамо и да ћемо имати најдостојније међу нама, који ни за шта нису хтели и неће да замене своју голготску жртву за егзекуторске привилегије. 

Резимирајући повод овог молитвеног сећања, патријарх је поручио да памтимо прошлост, да живимо садашњост која нам је дата и да одлучно гледамо у будућност, имајући за водиљу наду.

 "Драги Топличани, радујем се што сам вечерас са вама, народом овог краја, на челу са вашом духовном звездом водиљом и првим домаћином Прокупља, светим великомучеником Прокопијем, чији део моштију овде вековима почива, рађа људе неустрашиве вере, вере која не уступа пред силама лажи и зла овога света по цену живота. Како некада Прокопије, тако и Топличани од постанка до данас. Само такав став је могао да изнедри Гвоздени пук, извојује слободу, преживи бомбардовање и иде даље са поруком мира и љубави, према свима са уверењем да је добро јаче од зла", рекао је патријарх Порфирије.

 Навео је како су жртве агресије која је трајала 78 дана следбеници Светог Прокопија и Христови браћа и сестре.

"Молимо се да сви разумеју да смо сви једни другима потребни, да су сви људи браћа и да су сви наша браћа. Чак и они који нас прогоне и клевећу, којима смо нажалост и до данас мета. Ми никога нећемо прогонити и клеветати, али истину, и због њих и због нас, објављиваћемо и сведочићемо", поручио је патријарх.

Патријарх је прочитао део молитве свог претходника, патријарха Павла.

"Опомени се непријатеља наших који нас мрзе и угњетавају и немој им дати по делима њиховим, него их уразуми по великој Твојој милости, како би и они увидели да зло добра донети не може. Цркву Твоју свету и верне Твоје избави од свакога зла", навео је у молитви патријарх.

Додик: Поносан сам на Србију како се издигла и изградила

 

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да је поносан на Србију и српски народ јер су се после НАТО бомбардовања издигли и да се Србија изградила и да Србија жртвама тог бомбардовања поручује да смо наставили да живимо.

Србија се изградила у последњих 12 година под руководством председника Александра Вучића, у тој мери да је данас стабилна и сигурна земља за све њене људе, без обзира на нацију и народ. Да је данас Србија уважена у региону, да је данас Србија уважена и на глобалном нивоу. Мала у односу на друге, али довољно снажна са својим карактером да иде даље. И да не носи мржњу у себи, али да никада не заборави и да никада, бар што се мене тиче, не опрости", поручио је Додик на церемонији обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. у Прокупљу.

Говорећи на церемонији, Додик је рекао да су многи од нас изгубили неког, зато што је неки туђин хтео да овде управља и да моделира наше животе. 

"И опет кад сада погледам, шта су учинили са свим тим. Да ли је нестала Србија? Није. Да ли је уништена Србија? Да, порушили су је, али смо изградили. Да ли су нестали Срби? Не, нису нестали Срби. Шта сте хтели овим да урадите? Да промените наш карактер? Да кажете како сте баш хтели да промените режим који вама нешто није одговарао и бацали сте бомбе по први пут у историји, а рушили сте стотине режима без интервенција војних, наравно покушавајући да управљате другим земљама", рекао је Додик.

Истакао је да су се утркивали они који су у Другом светском рату били на другој страни, да нас бомбардују попут Немачке и неких других земаља. 

"Да бацају бомбе, али очигледно им то није било довољно неколико деценија пре. Убијали су нам децу. Зато сам поносан на оно што је Србија успела, а с њом и Република Српска. Остали смо достојанствени, слободарски народ. Наша слобода је најважнија ствар нашег живота и нашег идентитета. Заједно са нашом вером, заједно са нашом крсном славом, нашим писмом, језиком. Свим оним што чини наш народ посебним. Ми не желимо никоме другоме и другачијем никакво зло. Желимо да живимо у миру. Желимо да тај мир траје за сваког подједнако", поручио је Додик.

Обележавању Дана сећања присуствовали су званичници Србије и Републике Српске, министри, представници локалних самоуправа, као и велики број грађана.

Данас је 25 године од почетка агресије НАТО на Србију, односно Савезну Републику Југославију, 24. марта 1999. године.

(Тањуг) Фото: Тањуг/Принтскрин/РТС

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Илија

24.03.2024 20:19

Зашто се и у Републици Српској не обиљежава исти датом бомбардовања од НАТО ко НАТО није бомбардовао Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.03.2024 20:53

Цак је и станивуковица са собом повео.

Name

Милица Паниц

24.03.2024 22:27

Зато сто је БиХ дрзава протекторат. ЕУ гето по бриселском и америцком мјерилу, Југославија у малом која је у крви распарцана..

Name

Милан

25.03.2024 13:30

Требали су народу показати слику,ко је тада био на нато носацу.

Name

Тенк

24.03.2024 20:33

Бурле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.03.2024 22:34

Бурле хвали политички побачај. Како га није срамота? Потписао приступ НАТО агресору. Дошао на њиховим тенковима на власт. Он мисли да смо изгубили памћење. Све памтимо.

Name

Маxи

24.03.2024 21:04

Зашто не подсетити на срамну улогу додика тад.Укинуо је платни промет са србијом тад,укинуо динар у републици српској,укинуо сигнал ртс-а,молио НАТО да не руше мостове на Дрини,обећавајуци их дати за копнене офанзиве на СРЈ,а 3-4 мјесеца прије агресије отерао вуцица и тому са попласенове инаугурације.И то све као Премијер РС.БРУКО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

💯%

24.03.2024 21:17

РС разорена горе него да је бомбардовао нато.Како се не стиде и дидик и вишковић и стевандић погледати Вучићу у очи,шта су они урадили у РС,ништа,само гледају свој лични интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вучко

24.03.2024 21:57

Зашто човјек, који је довео Републику Српску (Србе са ове стране Дрине) до дна, има право на ријеч на тако великим, потресним обиљежавањима за Србе?? Да ли сте исти???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДТИ

25.03.2024 11:00

100% исти, зато су тако и нераздвојни...

Name

Дудук

24.03.2024 22:07

Гледам вецерас ТВ пренос из Пролупља и обиљезавање Дана сјецања на зртве и страдале у НАТО бомбардовању Србије 1999 године и веома потресна сјецања тих страдања и казем себи како није СРАМОТА оног дезертера Додика да стоји на том мјесту а камоли да била ста говори на оној сцени. А тек ста је само рекао, па он је толики лицемјер, издајник, камелеон...Да ли је Вуциц свјестан кога ставља поред себе. Зар ми у Републици нисмо имали зртве НАТО бомбардовања 1995 године? Засто ИЗДАЈНИК ДОДИК, не обиљезава тај дан страдања? А казе на сцени како бивса власт у Србији (Тадиц) није смио обиљезавати Дан зртава НАТО убица. А он је на власти 20 година у Републици Српској не обиљезава тај дан. То си издајник Српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ДУДУК

25.03.2024 15:01

Па они су Браћа по хапању, дошао је крај, на крају 0/0.

Name

Ма

24.03.2024 22:53

Врло је могуце да Бурлето преузме владу Србије!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

26.03.2024 23:46

Пуна вам уста патриотизма а борци вам робе по контејнерима да се прехране гинули су најбољи да владају нај гори Е Србијо и моји Срби стидите се !

ОДГОВОРИТЕ