Дебакл Путинове тајне службе!

Московљанима, нажалост, нису страни терористички напади.

Свијет 23.03.2024 | 23:19
Дебакл Путинове тајне службе!

Током 2000-их и 2010-их, било је низа самоубилачких бомбашких напада које су углавном извели Чечени и други исламистички сепаратисти са Северног Кавказа.

Али напад у петак на концертну дворану "Крокус Хол" пре свега подсећају на опсаду позоришта Норд Ост 2002. године када је група чеченских наоружаних мушкараца и жена узела све људе у позоришту као таоце у источној Москви. Захтевали су прекид другог чеченског рата.

Неуспешан одговор на талачку кризу довео је до тога да је више талаца умрло од "гаса за спавање" (плина), које су користиле специјалне јединице за реаговање него што су терористи извршили самоубиство. Погинуле су око 174 особе, према организацији Норд ост.

Чинило се да су последњих година такви злочини нестали – делом захваљујући годинама непрекидних и често бруталних кампања против побуњеника, а делом захваљујући рату у Сирији, који је привукао многе руске џихадисте, а властима је било драго да виде како одлазе да се боре другде, пише британски "Телеграф".

Најновији терористички напад у Москви је ужасан шок. Исламска држава преузела је одговорност у петак касно увече. Тврдња није потврђена, али ако је истинита, терористичка организација има мотив, озлоглашену историју напада и способност. Кремљ није потврдио наводе ИСИС-а, САД су саопштиле да су веродостојне потврде да група стоји иза напада.

Хиљаде Руса и џихадиста који говоре руски, похрлило је у Сирију и Ирак на врхунцу такозваног калифата Исламске државе средином 2000-их. Многи од њих завршили су у затворским логорима на отвореном у северној Сирији заједно са другим странцима. Некима је дозвољено да се врате кући.

Велики пропуст ФСБ-а

Овај напад је подсетник да терористичка група остаје снажна претња - и такође да су руске безбедносне службе, заокупљене ратом у Украјини, можда их занемариле, иако се Кремљ и даље бори у Сирији.

Мета - пространи изложбени комплекс у Москви, није ни приближно обезбеђен као изузетно високо безбедносно окружења у центру града где се налазе Кремљ и владине канцеларије. Али то је једно од највећих и најпознатијих места у граду.

Већ се постављају питања о неуспеху ФСБ-а да заштити простор, али и генерално лошем одговору на терористички напад.

Како је неко могао са машинкама уђе непримећен у дворану и да после тога побегне, два су највећа питања.

Потпуно нови, свеобухватни систем за препознавање лица широм Москве, који се нашироко користи за идентификацију опозиционих демонстраната, такође није успео да заустави напад у петак. А властима је требало сат и по да распореде специјалне снаге на локацију у московском предграђу Красногорск због великих саобраћајних гужви.

Напад у петак "показао је потпуну немоћ" руских специјалних служби, националне гарде и читавог система за спровођење закона, рекао је за "Ал Џазиру" Николај Митрокхин, научни сарадник немачког Универзитета у Бремену.

- Где су хеликоптери за брзо распоређивање на критична места Москве? Где су наоружана возила? Где су ови напумпани јаки момци са (промотивних) видеа? Знамо где су – спаљени су са својим возилима на путевима Кијевске области, седе у подземним рупама у близини Доњецка или патролирају Луганским регионом… не тамо где је права опасност, али тамо је луди председник одлучио да води рат - рекао је Митрохин.

Саветник шефа кабинета украјинског председника Михаил Подољак рекао је, док је одбацивао украјинску умешаност у напад, да треба имати на уму да је група наоружаних људи прошла у "Крокус сити хол", место велике концентрације људи, без икаквих инспекција и да је та група, како је истакао, више од сат и по пуцала на људе без интервенције органа реда.

Подољак је написао и да је група терориста у пуном саставу затим мирно напустила место и кренула у правцу линије фронта. Вест о хапшењу осумњичених дошла је након скоро 12 сати од напада.

Пре две недеље америчка амбасада у Москви упозорила је своје грађане да се држе подаље од великих јавних окупљања због могуће терористичке претње.

То сугерише да су западне обавештајне агенције пресреле разговоре који су говорили да долази напад. Упркос тренутним тензијама, обавештајне агенције обично деле обавештајне податке о терористичким претњама са својим руским колегама.

Тако да је вероватно да су и Руси имали неку идеју о непосредној претњи - мада можда не довољно да је предупреде.

Шта ће Путин да уради

Владимир Путин има историју јачања власти након терористичких злочина.

Након мистериозне серије бомбардовања стамбених блокова 1999. године, покренуо је други чеченски рат, који му је заузврат обезбедио први мандат председника.

После опсаде школе у ​​Беслану 2004. године, у којој је убијено више од 300 људи, укључујући 186 деце, отказао је изборе за регионалне гувернере на основу тога што је потребан централни надзор. До данас гувернере поставља председник. Гледајући уназад, то је био кључни моменат у Путиновом пројекту централизације моћи у Кремљу.

Прерано је прогнозирати како ће Путин реаговати на овај најновији ужас.

Али многи посматрачи Русије очекивали су да ће он направити неку врсту великог потеза након прошлонедељних избора – вероватно у виду још оштријег обрачуна са унутрашњим неистомишљеницима, или наметања непопуларне мобилизације за регрутовање војника за рат у Украјини.

Ако је тражио изговор за велики заокрет у безбедносној политици, сада га има, закључује "Телеграф".

(Блиц) Фото: ДМИТРY СЕРЕБРYАКОВ / ТАЊУГ/АП

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

РУСИЈА

24.03.2024 00:38

Бог па Путин. ПУТИНА ЈЕ ПОСТАВИО БОГ

ОДГОВОРИТЕ
Name

маxи

24.03.2024 10:25

Вулицка , ти ли си ?!

Name

Дзомба

24.03.2024 10:28

Срам те било.Мозда неки твој бог је поставио овог путка.

Name

Ре

24.03.2024 12:26

Једи говна криминалца са богомпоредиш

Name

МеНАГЕР

24.03.2024 01:04

Волио би да видим тог муд... који це скривајуци се иза позорисни столица у непосредној близини снимати телефоном цетири наорузана цовека како пуцају и убијају људе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.03.2024 15:46

Руске маркале.

Name

Срамно!

24.03.2024 06:37

Овако са се пише о братској Русији? Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

24.03.2024 07:21

Битан је наруцилац напада, а исламисти су потурени са намером да унесу немир у Русију, провидно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.03.2024 18:47

Амери потурају Украјину као организатора терористичког напада да се извуку из учешћа у рату у Украјини који не могу да добију.

Name

А ти баш све вјерујеш

25.03.2024 12:29

Путини и његовој пропаганди, Небојша.

Name

Струцњак

24.03.2024 08:00

Из телеграфа немас појма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види ово

24.03.2024 08:20

"свеобухватни систем за препознавање лица широм Москве, који се нашироко користи за идентификацију опозиционих демонстраната". Види ово, тако нешто имају, за идентификацију демонстраната. Они њима и јесу главни трн у оку, режиму, то су за њих терористи, плаћеници, издајници. Ту они све своје ресурсе троше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зналац

24.03.2024 08:25

"Како је неко могао са машинкама уђе непримећен у дворану и да после тога побегне, два су највећа питања." КАКО??? Па тако што је ПУТИН највјероватније то допустио како би себе ваздигао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ониx

24.03.2024 08:27

бљак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бик који Сједи

24.03.2024 08:27

То она служба што је нијекала да ће напасти Украјину, то она служба што је злог патуљка убједила да ће пити каву за 3 дан.Рођаци моји јадна вам је та служба.Мислте дали смо Кадирову и њему сличним паре неће они.И Кадиров је левати моји мањина у својој Чеченији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види ово

24.03.2024 08:36

"више од сат и по пуцала на људе без интервенције органа реда." А да су људи изашли да протестуј против режима за пар минута били би тамо, ови "органи реда". И све би их помлатили, јер као и обично, недозвољено окупљање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

24.03.2024 09:05

Ердоган и Кадиров Путинова муслинанска Браћа ! Путин је глупљи него Пијано Јелцин! Још одликује Додика нај већег Издајицу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чињенице

24.03.2024 09:14

Војна операција тотална бламажа пред свијетом,у својој земљи није способан да заштити властите грађане,али важно је да је узурпирао све медије и да шири пропаганду како ради велику ствар за Русију.Ако се неко успротиви зна се или затвор или ликвидација.Није лако Русима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

24.03.2024 09:23

Тајне слузбе слузе само за трацеве и скупљање информација које се некада могу употребити против некога. То би најбоље блло укунути и онда нема тајних информација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лупате

24.03.2024 09:35

немогуће је све предвидјети, као што Амери нису могли предвидјети и спријечити куле. Велика земља, а Амери као змали дс де мешто спрема и пријатељски упозорили Русе, није него. Јасно ко дан ко је то закухао кад им ништа друго не иде како су планирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амери

24.03.2024 12:47

Нису али похлепне сотоне убијају и амере...

Name

Ас

24.03.2024 12:48

Само си један детаљ заборавио , није ово први пут за његовог мандата. И прошли пут су исту грешку направили.

Name

Прњавор

24.03.2024 09:40

Није то дебакл..он све сто има је послао на Украјину..руссија је никад слабија,потпуно небрањена.Кад је wагнер стигао на 100 километара од моссковије и није било никог да га заустави вец су на превару преко Лукашенка га молили за преговарање и обечали му све сто је тражио,иначе би путко отпирио са власти..какав проблем је за мању наоружану групу?никакав.све војно способно је на фронти,остали неспособни старци као сто је и путин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

24.03.2024 09:41

Одличан текст и реална анализа. Код нас изгледа влада потпуно погрешна сллика о томе шта се дешава у и око Русије. Посебно је интерасантно што је више тајних служби из ЕУ и А,ерике упозорило на предстијећи напад а да је то одбачено као “мјешање у унутрашње послове Русије”

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

24.03.2024 12:46

Све тачно.

Name

Бетз

24.03.2024 09:43

Удри Путине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

24.03.2024 09:47

Десио се велики пропуст код Руске обавестајне слузбе није смело доци до пропуста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

24.03.2024 09:49

Пише Британски "телеграф", а ситуацију нам објашњава, сарадник са неког универзитета у Њемачкој, који по презимену води поријекло из бившег СССР-а !

ОДГОВОРИТЕ
Name

сваки

24.03.2024 09:57

Идиот све зна ма дај смјесно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анас

24.03.2024 10:08

Сколски примјер антируске пропаганде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Кочић

24.03.2024 10:13

Путин је јак на ријечима али је у ствари лажни цар Шћепан мали

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

24.03.2024 10:16

Запад се бас заузео да унисти Русију, али це за тај задатак бити проливено много крви у Европи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

24.03.2024 10:26

Можда је ови руски Перл Харбур.Ко разумије , сватиће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

24.03.2024 10:30

му прилике да заврши све шта је планирао. Од свега шта ће се десити десило се оно шта се могло десити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад

24.03.2024 10:46

Видим извор вијести одмах идем да се...м

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралац

24.03.2024 11:02

Ово преносите од брит.Телеграфа. Па нормално дq ц еони сад д апису цланке како је несто руско заказало, кад су они ти који су финансирали и директно или индиректно уцествовали у организацији свега овог. Па вец висе од мјесец дана издана је дословно заповијед свим дрзављанима УК и УСА да не излазе на мјеста јавних окуољања у Москви и цијелиј Русији због „потенцијалне повецане опасности од терористицких аката“… паметном доста. А и ови исто тако; Обавјестајци контраобqвјестајци ове оне слузбе, па упадне група болесних идиота у сред главног града и побије народ. Не раззмијем и то да се не построзе сиг.мјере на таквим мјестима као сто је та дворана, у јеку напетих односа у цијелим свијету. Па неце терористи отици на планину и пуцати у ваздух јбг…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.03.2024 11:03

Ако је то тацно да су их упозорили а да власт није адекватно реаговала онда је руска дрзава са оваком власти у дубоком проблему, не заститити људе а имати те податке намеце питање је ли то власт народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они таквих

24.03.2024 12:41

Података добијају на хиљаде, спрецули су на хиљаде планираних терорист. напада.....

Name

Нострадамус

24.03.2024 11:31

Обавестајне слузбе свуда у свијету, не слузе ницему и увек када се несто деси, јаве се нама да знамо, да су они знали да це се то десити. Далеко ефикасниј8 систем би био да све буду укунуте и да нема тајни. Једино у том слуцају политицари не би могли ниста да сакрију и дзабе би било да нас лазу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дебакл

24.03.2024 12:33

Сотона и њихових лази по наративу. Дебакл један за другим и то је сурова истина за њих ма ста цинили....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

24.03.2024 16:23

Цињеница је и то свако нормалан види да су су слузбе безбједности дебело заказале и епилог је познат!

ОДГОВОРИТЕ