Објављен закључак Европског савјета у вези БиХ

Европски савјет је данас након вишечасовног засједања, дао зелено свјетло БиХ за отварање преговора са ЕУ.

Босна и Херцеговина 21.03.2024 | 22:17
Објављен закључак Европског савјета у вези БиХ

Ово су закључци:

Позивајући се на декларацију из Гранаде, Европски савјет је сагледало припреме за проширење и унутрашње реформе, подсјећајући да рад на оба колосијека мора напредовати паралелно како би се осигурало да и будуће државе чланице и ЕУ буду спремне у вријеме приступања.

Европски савјет ће се на предстојећем састанку позабавити унутрашњим реформама с циљем усвајања закључака о мапи пута за будући рад до љета 2024. године.

Надовезујући се на препоруку Комисије од 12. марта 2024. године, Европски савјет одлучује да отвори приступне преговоре са БиХ.

Европски савјет позива Комисију да припреми преговарачки оквир с циљем да га Савјет усвоји у тренутку када се предузму сви релевантни кораци наведени у препоруци Комисије од 12. октобра 2022. године.

Европски савјет поздравља напредак Украјине и Републике Молдавије у напредовању у неопходним реформама на њиховом путу према ЕУ.

Након подношења нацрта преговарачких оквира за Украјину и Републику Молдавију, Европски савјет позива Савјет да их брзо усвоји и да без одлагања настави с радом. 

Европски савјет прима на знање текуће напоре Грузије и охрабрује земљу да напредује у неријешеним приоритетним реформама

(Независне) Фото: Н1

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ре

22.03.2024 06:28

БиХ могла је ући заједно са Словенијом и Хрватском у ЕУ да није било разно разни препрека личног интереса, и сада је то нагло све пресјечено и убрзано ради ситуације ратне у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

22.03.2024 09:38

Разно разниХ .

Name

ре

22.03.2024 09:17

Тек сада слиједе уцјене до уцјене, клечање на кољенима и суноврат до коначног уништење, отимања свих природних ресурса. Ово је наш крај. А никад неће ући у ЕУ, као што Србија није 12 година ушла откако је добила приступне преговоре. Замислимо да смо 1870. године добли пристпне преговоре за улазак у Аутроугарску као колонијалну силу која је аналог ЕУ данас. И 1878 године коначно уђемо у Аустроугарску. Сви смо видели како смо прошли. Нисмо научили лекције из историје, па смо принуђени да правимо исте грешке, а непријатељ је подмукао само се маскира и поприма другачије облике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

22.03.2024 09:51

Све тачно Мјесто нам је са Украјином и Молдавиом

ОДГОВОРИТЕ