Осумњиченим за лажирање диплома мјере забране

Суд БиХ изрекао је мјере забране ухапшенима у предмету "Едина Брутус и други" који су осумњичени за незакониту додјелу диплома Интернационалног универзитета у Горажду, те одбио приједлог Тужилаштва да им одреди притвор.

Босна и Херцеговина 21.03.2024 | 19:01
Осумњиченим за лажирање диплома мјере забране

Сипа је ухапсила је шест особа у акцији “Индекс” осумњичених за корупцију и незакониту продају универзитетских диплома и звања.

Тужилаштво БиХ предложило је 19. марта да се одреди притвор за Едину и Елму Брутус, Дамира Жугу, Кају Имшировић и Хајриза Бећировића, а да Мелведину Јашаревићу буду изречене мјере забране.

Суд је одбио приједлог Тужилаштва за одређивање мјере притвора, те се осумњичени Едина и Елма Брутус, Жуга, Имшировићева и Бећировић морају одмах пустити на слободу.

Едину Брутус и Имшировићевој изречене су мјере забране напуштања адресе становања, а Елми Брутус, Жуги и Бећировићу мјеста боравишта. Њима су изречене и мјере забране састајања са одређеним особама.

Свима њима, осим Имшировићевој, изречена је и мјера обавезног повременог јављања државном органу. Мјеста боравишта осумњичени не смију напуштати без претходног одобрења овог суда.

Из Суда БиХ данас су саопштили да су Јашаревићу изречене мјере забране путовања и обавезног повременог јављања државном органу, забрана састајања састајања и контактирања са осумњиченим лицима у овом кривичном поступку Едином и Елмом Брутус, Кајом Имшировић, Дамиром Жугом, Хајризом Бећировићем и Салватором Ђузепом Мариом Месином

Забрањено му је и приближавање овим особама на удаљеност од 50 метара, као и састајање и контактирање са свједоцима Тужилаштва БиХ у овом кривичном предмету.

Изречене мјере забране трајаће док за њима постоји потреба, а оправданост ових мјера забране биће контролисане свака два мјесеца.

Осумњичени се посебно упозоравају да им могу бити одређене мјере притвора уколико не буду поступали у складу са мјерама изреченим овим рјешењем.

Жалба на ово рјешење не одлаже његово извршење.

Осумњичени се терете да су, ради стицања противправне имовинске користи, издавали дипломе Интернационалног универзитета у Горажду о високом образовању са сва три циклуса студија већем броју особа на подручју БиХ, Италије, Србије, Црне Горе, Хрватске, Либије, Турске и других земаља.

Акција “Индекс” је проведена на подручју Горажда, Сарајева, Зенице, Травника и Коњица. Током акције заплијењена је значајна количина новца, већа количина документације, факултетске дипломе, досијеи студената, документација која се односи на финансијско пословање правних лица, печати, рачунари и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

(Срна)  Фото: БН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Петар

21.03.2024 20:13

Треба да се стиде Суд и Тужилаштво, толико су министара одшколовали, а ви их кажњавате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

21.03.2024 21:27

Ту неке бједнике ватате а 90 посто људи кад кренемо од опстина , градова па до владе су са купљеним дипломама јел ја треба да набрајам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССССССС

22.03.2024 08:43

Зашто нам држава назадује,па политика и такозвана струка налазе се људи на челним мјестима ове земље,колико доктора и медицинског особља има са купљеним дипломама,тко нас то лијечи,тко оперира,и коме човјек повјерује живот

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

22.03.2024 09:46

Најмање 70% политичара је са купљеним дипломама, а докторску диплому не можеш купити на пумпи.

Name

БАЈА

22.03.2024 11:01

пустите их на слободу, јер код њих су моји директори, министри и савјетници заврсили сколе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

22.03.2024 15:56

Законом забранит Продају Диплома на Бензинским Пумпама Бар оних За Медицинска Занимања,Шта ти мислиш дођеш Месару да ти оперише Кичму или Кук,,??

ОДГОВОРИТЕ