Централна банка Турске шокирала дизањем камате

Турска централна банка је у четвртак неочекивано подигла каматне стопе за 500 базних поена на 50 посто, наводећи као разлог погоршање изгледа инфлације и обећала да ће додатно пооштрити ако се предвиди значајно и трајно погоршање инфлације.

Свијет 21.03.2024 | 16:50
Централна банка Турске шокирала дизањем камате

Потез је дошао 10 дана прије локалних избора у цијелој земљи, а аналитичари су га видјели као сигнал да је централна банка независна од било каквих политичких ограничења и одлучна да се ухвати у коштац с растом цијена.

Као одговор на то, валута лире је ојачала чак 1,5 посто на 31,91 у односу на долар, преокренувши седмице сталног пада, а турске доларске обвезнице су продужиле раст.

Банка је сада подигла своју кључну једноседмичну репо стопу (ТРИНТ=ЕЦИ), за 4.150 базних поена са 8,5 посто од прошлог јуна, након победе предсједника Тајипа Ердогана на изборима у мају и заокрета ка већој ортодоксности у економској политици .

"Затегнута монетарна позиција ће се одржати све док се не уочи значајан и одржив пад основног тренда мјесечне инфлације, а инфлаторна очекивања не приближе предвиђеном распону прогнозе", наводи се.

(Клиx) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ваља се копрцати

21.03.2024 22:58

У дузницком ропству,"врати коко сто си позобала"....

ОДГОВОРИТЕ