Почиње самит лидера ЕУ, очекује се одлука о БиХ

У Бриселу данас почиње дводневни самит Европског савета током којег ће лидери ЕУ разговарати о политици проширења Европске уније, а очекује се да ће донети одлуку о отварању приступних преговора са БиХ. 

Свијет 21.03.2024 | 08:43
Почиње самит лидера ЕУ, очекује се одлука о БиХ

Како се наводи у агенди за самит Европског савета, када је реч о политици проширења, лидери ЕУ разговараће о најновијем развоју догађаја у БиХ, Украјини и Молдавији. 

На агенди Европског савета наћи ће се, између осталог, и питања безбедности и одбране, подршке Украјини, спољних послова и пољопривреде.

У позивном писму председник Европског савета Шарл Мишел предложио је да лидери ЕУ размотре припреме за проширење и реформе, имајући у виду, како је нагласио, да та два правца морају да напредују паралелно како би се осигурало да и будуц́е државе чланице и ЕУ буду спремне до тренутка приступања.

Када је реч о рату у Украјини, Мишел је упозорио да се  ЕУ суочава са "одлучујућим моментом" и навео је да је главни задатак да се брзо пружи војна помоћ Украјини, али и брза набавка и испорука муниције, на основу недавних иницијатива попут чешке иницијативе. 

"Овај Европски савет биц́е прилика да се ти напори ојачају и убрзају. Поред тога, морамо се усредсредити на ефикасну примену и спровођење наших санкција, као и на унапређење наших напора на коришц́ењу неочекиваног профита од непокретне имовине", навео је Мишел.

Оценио је и да је време за промену парадигме у односу на безбедност и одбрану Европе. 

"Сада када се суочавамо са највец́ом безбедносном претњом од Другог светског рата, крајње је време да предузмемо радикалне и конкретне кораке да будемо спремни за одбрану и да економију ЕУ поставимо на 'ратне темеље'. То значи да трошите више и купујете више заједно, а тиме и ефикасније. Морамо и да помогнемо одбрамбеној индустрији да приступи приватним и јавним фондовима и да смањи регулаторна оптерец́ења и баријере", навео је Мишел. 

Европска комисија раније овог месеца препоручила је да се одобри почетак преговора са БиХ, која има статус кандидата за пуноправно чланство од децембра 2022. године.

(Тањуиг) Фото: Агенције/Илустрација

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

+

21.03.2024 09:14

Сада и не требају услови. Је ли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј, жалости!

21.03.2024 09:34

Каква црна нада, што се тиче нас који живимо у БиХ?! Посебно ми са простора РС?; земље у којом влада политичка мафија ( контролише сву корумпирану судску и законодавну власт ) и криминално подземну мафију у спрези са међународном политичком олигархији?! Јадна таква унија! Сама себи пуца у стомак! Умјесто да за почетак прво похапси корумпиране политичаре, они их охрабрују и уводе себи у кућу! У свему томе, јадан народ који мора да живи са њима!10

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

21.03.2024 09:49

Редакцијо!!! Ово је зграда УН и нема никакве везе са ЕУ. 😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истразити

21.03.2024 10:45

Вас из Брисела сто сте се лицно окористили на основу испровоцираних ратова по свијету Треба испитати ко је све од вас "куповао" земљисте у Украјини, остале прљаве работе, прао покраден новац на разне нацине од градјана и прао преко донација, итд. итд, ?! Отуда нпр. "Украјина мора побједити"!

ОДГОВОРИТЕ