Моћници заробили појединце, али и државу и друштво

Годинама већ живимо у држави и друштву заробљеним бројним директорима и другим функционерима са другим називима, који руководе јавним органима у својству вршилаца дужности на одређено вријеме, углавном не дуже од три мјесеца, на које их моћници именују без конкурса.

Република Српска 20.03.2024 | 12:16
Моћници заробили појединце, али и државу и друштво

Аутор: Др Милан Благојевић

И током тог кратког мандата, док чекају на нову одлуку моћника о својој руководилачкој судбини, морају размишљати о томе да ли ће их поново ту именовати, што неизбјежно значи да своје понашање како у служби тако и у приватном животу морају прилагођавати жељама и прохтјевима моћника који ће изнова одлучивати о њиховој директорској функцији.

Постоје подаци према којима у Републици Српској има више од 700 не директора јавних органа него вршилаца дужности, који годинама у том својству обављају те функције, на које их свако мало именују моћници из власти.

Нема шта, права ведеизација државе и друштва. 

За ову болест и безакоње тако пристаје мисао Иве Андрића који је својевремено рекао: "заробити човјека чекањем, то је најсигурнији начин владања њиме, то значи учинити га непокретним и безопасним".

Али, тиме се у заробљенике моћника не претварају само ти бројни појединци, већ и држава и друштво у цјелини, с обзиром на то да ведеизовани руководиоци управљају системима какви су предузећа у шумарству, изградњи и одржавању путева, водоводу и другим системима који утичу на живот друштва у цјелини.

Све то је не само толико неморално и болесно, већ је и незаконито. Јер, Закон о министарским, владиним и другим именовањима толико јасно прописује да је његова интенција да се вршиоци дужности именују само у изузетним неприликама и на кратко вријеме, не дуже од два мјесеца, док правило према том закону треба бити именовање које је сушта супротност овој болести у Републици Српској.

А закон прописује тако јер се само тиме остварује правна обавеза, прописана чланом 33. Устава Републике Српске, да "грађани имају право да учествују у обављању јавних послова и са под једнаким условима буду примљени у јавну службу".

Не може се остварити ово уставно право грађана, ако се не расписују конкурси за директоре и друге руководиоце јавних предузећа, установа и органа, већ се умјесто тога без конкурса и на кратко вријеме изнова именују појединци по вољи моћника и према њиховом међупартијском договору о распореду овог плијена.

Када се тако ради, то је тешко кршење Устава и закона. 

Има лијек за ову болест, али нема воље да се он примијени.

У Закону о омбудсману за људска права БиХ није само прописано (члан 1. став 2) да се та институција успоставља с циљем промовисања владавине права, већ је у члану 4. став 2. истог закона прописано и да омбудсман, под условом да је заиста то а не војник партије која га је ту поставила, може покренути судски поступак кад год установи да је таква активност неопходна при обављању његових дужности.

И све то омбудсман може учинити не чекајући да му се обрати неки човјек коме су повријеђена права неуставном и незаконитом ведеизацијом државе и друштва, већ то може учинити и по службеној дужности, с обзиром на то да је чланом 2. став 2. наведеног Закона о омбудсману прописано да та институција дјелује и по службеној дужности.

Нажалост, колико ми је познато никада до сада, за све ове године, ниједан од овдашњих омбудсмана није покренуо судски поступак и затражио да се поништи иједно од бројних противправних рјешења којима моћници за своје потребе ведеизују и заробљавају појединце, али и државу и друштво у цјелини.

Могу ту омбудсмани, само да хоће и, понављам, под условом да нису војници одређене партије, већ истински заштитници људских права и Устава и закона.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Али и они су корумпурани

20.03.2024 12:39

Потковани подмазани самоЕвропски тузиоци Европдке судије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уна

20.03.2024 12:41

Окружно јавно тужилаштво Приједор је, формирало предмет који се тиче одређених јавних набавки Специјалне болнице за физикалну медицину и рехабилитацију Мљечаница. У међувремену, в.д. директора Дарко Бањац наставља трошити новац пореских обвезника на нетранспарентне и сумњиве тендере. (занимљив детаљ на ту га је функцију формално именовао најновији прелетач Драган Брдар који је гле чуда и неслужбени свак Дарка Бањца) да не говоримо о намештеним тендерима и што је дотични помоћ која је стигла од владе Србије доделио свом оцу у питању је 10 000 км, друга ствар предсједник омладине НПС-а се формално води да ради у Туристичкој организацији у Козарској Дубици то је бре картел а не странка… Уништили су тотално Републику Српску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕЛДЗУК ДРЗАВА

20.03.2024 12:59

ОВО ЈЕ СЕЛДЗУК ДРXАВА У КОЈОЈ СЕ НИСТА НЕ МОЗЕ АКО НЕМА ЦЕИФА ДОДИКА И ЊЕХОВЕ ГАНГСТЕР КАМАРИЛЕ. УМЈЕСТО ДА ВЛАДАЈУ ЗАКОНИ ОВДЕ ВЛАДА ЊЕГОВА ВОЉА. СМКЈЕСНО. СТЕДЊИ ВИЈЕК. МРАК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У центар!

20.03.2024 13:04

Много нам се више свиђају овакви текстови Благојевића, него коментари на одлуке ОХР-а и осталих мешетара, које актуелна власт преноси и користи само када им иду у прилог. Од њега очекујемо више коментара и оцјену законитости трагикомичних судских поступака у предметима као што су онај против Обрена Петровића и осталих, гдје се неко очигледно некажњено поиграва са судом и тужилаштвом?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азиз Кесеровић

20.03.2024 13:06

Тако значи зашто поштивати закон? Високи представничке гдје си?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сг Романија Соколац

20.03.2024 13:29

6 година вд директор Страхиња Басевиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2024 13:55

Али је зато милионер пусти ти то вд

Name

В.д. директора

20.03.2024 13:31

Прво законски ријешити статус в.д. У судски регистар уписује ко шта хоће. Замјеник директора има већа овлашћења, него директор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Још један додатак

20.03.2024 13:53

Посто га именују на три мјесеца као в.д. онда он размишља овако. Дај да крадем одмах док ме нису смијенили па сви одреда зуре са лазним тендерима, брзом запошљавању својих, крадјом гдје год шта може. И онда га смијене па ставе на друго мјесто а он све понавља и богати се. Сто би мислио на предузеће кад зна да може бити зачас посла смијењен. И то је посљедица тог Додиковог патента за труло безакоње и лов у мутном али и тај в.д. добро дођје владару да га натјера да одваја паре за Партију и Изборе, да врбује и притисце запослене за глас. И народ чудни ипак даје глас оваквим Партијским гмизавцима поготову СНСД и сателитима. И трпи народ једног Петра Дјокица, Клосарца, Вулицку, Сулица, Мазалице и подмазалице и сл. Имаце се кад и кајати кад до хљеба буде тешко доћи ал се бојим да скроз не окаснимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус Модерано

20.03.2024 15:14

У ИРБ - у директор и чланови Управе, започели своју пету годину мандата. Сви у в.д. мандату. А мандат члановима Надзорног одбора и Одбора за ревизију истекао 2016. године. Треба ли икакав коментар на ту лакрдију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"

21.03.2024 08:07

Пљујем на вд директоре, незналице, корумпиране. Све је то СНСД ПОЛИТИКА ДА СЕ ОНИ ОБОГАТЕ. А Народ гладан.

ОДГОВОРИТЕ