До јуна у Србији иновативни лијекови за карцином дојке

Најкасније до јуна биће доступни иновативни лекови којима се од рака дојке лече жене у европским земљама.

Србија 19.03.2024 | 19:21
До јуна у Србији иновативни лијекови за карцином дојке

Ово је најављено данас на панелу "Савремена дијагностика и третман канцера дојке" који је одржан у Београду поводом Националног дана борбе против рака дојке, 20. марта.

Директорка Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић указала је да рак дојке представља најчешће малигно обољење у женској популацији у развијенијим земљама света, као и у Србији.

Она је истакла да, према подацима тог Инстута, годишње од карцинома дојке оболи око 4.500 жена, али да је позитивно што се смртност из године у годину смањује.

"Смањивање стопе смртности је резултат дугогодишњег рада на појачаном информисању жена о значају мамографије као скрининг прегледа", навела је она.

Она је рекла да се у периоду од 2013. године до 2023. године бележи смањење учесталости умирања од рака дојке у Србији за 16,8 одсто и додала да се очекује да се у наредних десет година смањи за још 20 одсто.

"То значи да се оваквим акцијама и учешћем свих у заједници, пре свега здравствених сектора, заједничким одговором може очекивати правовремено контролисање здравља жена, доступност мамографије на свим нивоима здравствене заштите и рада мобилног мамографа и правовремено лечење са свим иновативним процедурама и лековима који дају позитиван исход", појаснила је она.

Државни секретар у Министарству здравља Србије Вицко Ференц рекао је да постоје неки стилови живота који могу да утичу  на то да се статистика оболевања смањи, попут здраве исхране, избегавања стреса, пушења и алкохола.

"Наш прави циљ је да нађемо те пацијенте који су оболели у наизглед здравој популацији, томе служе скрининг и рано откривање, који би нам помогао да нађемо особе које су оболеле а немају никаквих симптома, а да то буде у првом стадијуму болести, када је у више од 90 одсто случајева успешно излечење и то нам је циљ", навео је он.

Он је истакао да се ресорно министарство залаже да жене редовно одлазе код лекара, јер има довољно кадра, ултразвучних апарата, мамографа, те болест може да се открије на време и успешно лечи.

Представница Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Мирјана Узуновић Мако рекла је да је тај фонд препознао значај иновативних лекова и да се последњих година континуирано улаже све више новца, као и да ће лекови за карцином дојке који се налазе на листи бити доступни пацијентима у Србији најкасније у јуну.

"Жене оболеле од карцинома дојке са усвајањем ове листе се лече истим лековима као и жене у Европи. Сви лекови који су за карцином дојке биће доступни нашим пацијенткињама. Лек за троструко негативан карцином дојке, којим до сада жене нису могле да се лече, биће доступан од јуна, а можда и раније", рекла је она.

Начелник одељења за онкохематологију Института за онкологију Војводине Лазар Поповић рекао је да је значајно што се на позитивној листи налазе лекови који су намењени лечењу раног карцинома дојке за све подтипове.

"Имаћемо могућност да лечимо наше пацијенткиње слично као у западној Европи", навео је он.

Председник Управног одбора Фонда Б92, који је учествовао у организацији панела, Веран Матић указао је да су промоција и едукација важне како би жене биле свесне да морају да иду на превентивне прегледе.

"Акција 77 жена за седам дана је организована 2008. године  и успели смо да скупимо новац да купимо дигитални покретан мамограф", навео је он.

(Тањуг)  Фото: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

РАЈНА

20.03.2024 12:28

иста постава ко за Ковид, господо јел мислите да још има оних који вам вјерују, безбожници, само дај лову, изгледа да је здравље најуноснији посао, карма је чудо.

ОДГОВОРИТЕ