Тужилаштво БиХ тражи притвор за ухапшене због лажних диплома

Тужилаштво Босне и Херцеговине (БиХ) упутило је Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за пет ухапшених особа у акцији "Индеx" те мјере забране за једну особу.

Босна и Херцеговина 19.03.2024 | 16:00
Тужилаштво БиХ тражи притвор за ухапшене због лажних диплома

Мјера притвора је предложена за Едину Брутус, Дамира Жугу, Елму Брутус, Кају Имшировић и Хајриза Бећировића.

Из Тужилаштва БиХ наводе да је мјера притвора у трајању од 30 дана предложена због опасности да би боравком на слободи осумњичени могли ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике или поново починити кривично дјело или довршити започето.

Када је ријеч о шестом ухапшеном, односно Мевлудину Јашаревићу, предложене су мјере забране које се, између осталог, односе на забрану састајања са свједоцима и забрана преласка државне границе.

Велики број земаља

Осумњичени се терете да су, у циљу стицања противправне имовинске користи, издавали дипломе Интернационалног универзитета у Горажду (ИУГ) о високом образовању са сва три циклуса студија већем броју особа на подручју БиХ, Италије, Србије, Црне Горе, Хрватске, Либије, Турске и других земаља.

Током истраге прикупљени су докази да су осумњичена Едина Брутус и други припадници групе проналазили особе заинтересоване за стицање диплома или куповину истих, у потпуно незаконитом процесу, без одобрења надлежних органа у БиХ, Швицарској Конфедерацији и Италији, као и организовали наводну наставу на територију Швицарске и Италије за студенте из Италије.

Након тога је под надзором Брутус Едине вршено ретрокативно уписивање података студената у матичне књиге, уношење података о упису на факултет, лажних података о положеним испитима, кривотворење потписа професора, сачињавање студентских досјеа купаца диплома и страних студената.

Након тога су декани и ректори потписивали увјерења о дипломирању и дипломе о стеченом степену високог образовања, посебно свјесни да ИУГ није имао дозволу за рад изван Босанко-подрињског кантона Горажде, а за које услуге односно дипломе су у већини случајева наплаћивали новчане износе у висини које би студент иначе морали платити за званичне трошкове студирања.

(БН) Фото: Тужилаштво Бих 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Марко,Њемацка

19.03.2024 16:10

а кад це хапсити за лазне дипломе у реп.српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

20.03.2024 11:58

онда би морали затворити Центре за социјални рад , Јавни фонд за дјечију заштиту , Министарство рада и борачко инвалидске заштите, јер тамо ради највише ових са фотокопираним дипломама, само прочитајте њихова рјешења, то је чисто смјеће, људи не знају радити, а због њиховог не знања други остају без права, можда је то циљ вјежбе , ко зна, јер онај који не зна, он није ни свјестан у којој позицији се налази.

Name

Горан

19.03.2024 16:23

А кад ће провјера Шулићеве,Вулићкине,Стевандићеве и још много диплома,јер то у РС нормално,бити на функцији са фалш диоломом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда123

19.03.2024 16:24

Када ће те почети у Бања Луци да хапсите ове на факултетима који продају дипломе легално, три године 9000 КМ и мораш долазити на предавања и испите, ако хоћеш може да не долазиш на предавања, нити да долазиш на испите, три године 18 000 КМ и може бити завршено двије прве студентске године за једну годину календарску, а трећа студентска година друге календарске године. Односно простим рјечима речено 3 године факултета за двије календарске године. Јели могуће да СИПА-а непосједује никакве информације о дешавањима на Бањалучким приватним Универзитетима и трговином на истим? Многи су своје студирање провели далеко од факултета и немају пријатеље из факултетских дана, нити знају како им изгледају професори, а камо ли дје се налази амфитеатар на факултету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојдо

19.03.2024 16:35

Када ћете у добој у социјално,болница,електро,водовод итд.јавна тајна да су купили дипломе права,инжењера итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

19.03.2024 16:42

Тако вам и треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

кембриџ

19.03.2024 16:52

Бих нај образованија у региону мало Се потрудиш и на киоску се образујеш или на бетонској црпки !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

19.03.2024 17:01

Е јесте открили Америку. Гдје сте били и шта сте радили до сада. Сигурно се смиче конкуренција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опера и Лабрадор

19.03.2024 17:11

Проверите јел Драган Јаћимовић из СНСД-а садашњи амбасадор у Северној Македонији купио диолому? Човек био конобар сад "амбасадор"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.03.2024 18:09

Пусти ти Драгана, колико они имају људи са купљеним дипломама у СИПА. Први Дарко Цулум је под врло сумљивим околностима заврсио 2 приватна факултета. Знаци, тип је неписмен.

Name

Широки

19.03.2024 18:07

У шумарству у Чајничу има много радника са купљеним дипломама. Примају плату и ниста не раде .само подржавају снсд странку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кожарска дип

19.03.2024 19:26

А шта ће бити са високопозиционираном госпођом из Дервенте што ради у пореској у том граду и њеном лажном дипломом од средње школе? Јел заташкала питала је мозели се сакрит

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕУДАТА

20.03.2024 12:00

ееееее, Дервента је легло таквих госпоја, како Нада Топчагић каже, рукице и ногице у виссссссс и ето те госпоја

Name

+

20.03.2024 09:16

Види у ФБИХ ШТАНЦАЛИ ДИПЛОМЕ СЛОЖНО.

ОДГОВОРИТЕ