Нема квалификоване радне снаге, људи траже боље

Недостатак квалификоване радне снаге проблем је са којим је суочена домаћа привреда, али и регион – навео је Доминик Рашкај, портпарол портала за запошљавање.

Република Српска 19.03.2024 | 14:35
Нема квалификоване радне снаге, људи траже боље

Он је у рубрици “Без увијања” јутарњег програма БН ТВ рекао да ни угоститељски сектор у Хрватској није више на добром гласу иако је и даље најпопуларнији међу домаћим радницима.

Грађани БиХ константно су у потрази за пословима у региону. С обзиром на то да је зимска сезона такорећи подбацила у Европи, љетњи огласи нису губили на актуелности, тври Доминик Рашкај портпарол портала за запошљавање. Туризам је и даље број један, а то мјесто припада уједно и Хрватској, када је ријеч о потрази послова грађана БиХ.

“Сви предузетници у угоститељству још од прошле сезоне су суочени са проблемима недостатка радне снаге, па су приморани чак и да затворе угоститељске објекте, без обзира на добро пословање. Такође, приморани су да скраћују радно вријеме.”

Рашкај каже да се ствари мијењају, те да добар кувар и конобар и у БиХ могу да зараде пристојну плату.

“Није ни Хрватска што је некада била. Инфлација је урадила своје. Цијене енергената и станова отишле су у небо не само у Загребу него на цијелој Јадранској обали. Други услови живота у Хрватској нису онакви какви би требало да буду. Не поштују се прва слободног времена, не постоји слободан дан, услови смјештаја су лоши. Тако да се и неки грађани БиХ одлучују да остану у својој земљи за мању плату.”

Црно тржиште није само проблем БиХ. Веома је распрострањено и у Европи, па су грађани често жртве преваре. Осим тога и легално тржиште радне снаге ЕУ се смањује.

“Прошле године смо имали неких 15% до 20% повратка радне снаге грађевинске струке јер су Њемачкој, Француској и Италији затворило преко 11.000 грађевинских фирми. Дошло је до пада потражње за радницима, за инжењерима, пројектантима… Дошло је до обуставе градње стамбених објеката”, наводи Рашкај.

Он каже да је поразна чињеница да млади у БиХ још увијек не желе да раде.

“Доста је младих на Бироу за запошљавање, размишљају тако да им је довољна накнада са Бироа и тиме су задовољни. Друга ствар је што су родитељи ти који тјерају дјецу да уписују занимања која лијепо звуче. Сви би били директори, економисти, правници. То је међутим презасићено на тржишту рада.”

Неопходно је радити истраживања о потребним занимањима на сваких три до шест мјесеци са образовним установама, локалним заједницама, па чак и са Владом. С обзиром на то, Рашкај наводи да је у БиХ тренутно најтраженији грађевиснки сектор.

(БН) Фото: БН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Инзињер ЕТ

19.03.2024 15:57

Дајте ми стан, плату, па цу се вратити на рад у БиХ. У социјализму је била кадровска политика, а актуелна владина кадровска политика је растјеривање неподобних струцњака. Ја нисам политицар, странке ме не занимају, ја сам електротехницар..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

19.03.2024 23:02

А јеси тамо гдје јеси добио мозда стан. Или си га ипак изнајмио???А као инзињер ет си могао овде фино да заради и да зивис. Ја их знам доста, зарадју од 1.000-5.000 еур,зависи гдје ко ради....

Name

Шта наприча

19.03.2024 17:12

Овај каже дошло је до пада грађевинских послова у Њемачкој.Није то тако драматично,Њемачка је велика.Можда је дошло до отказивања неких послова нашим фирмама.Али ко је млад и хоће да добије визу у Њемачкој увијек има посла у Њемачкој.Грађевина ће у Њемачкој опстати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па...

19.03.2024 19:21

...овај стручњак хоће да каже да је боље у Бих него у Њемачкој, тај изгледа није макнуо даље од Саве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре па

19.03.2024 22:24

Каква црна Њемацка.Био видио вратио се.Не казем да је овде боље, али није ни тамо пуно.Радис ко магарац 250 сати мјесецно и 1700 евра нето, док платис стан ста имас ниста.Онда боље мозес овде зивити са 1500 марака.

Name

Децко

20.03.2024 21:06

Мала ти плата била.... С тим парама мозес само сјести и јаукати! Позз из Њемацке!