Нацрт закона о судовима скинут с дневног реда

Савјет министара Босне и Херцеговине(БиХ) на сједници у уторак, 19. марта, није разматрало нацрт Закона о суду Босне и Херцеговине, који је један од приоритета БиХ за отварање преговора са Европском унијом(ЕУ), потврђено је за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Босна и Херцеговина 19.03.2024 | 14:27
Нацрт закона о судовима скинут с дневног реда

Европска комисија у Мишљењу о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ тражила је усвајање новог Закона о судовима како би се постигла већа правна сигурност, те побољшало функционисање правосуђа.

Нацрт закона је претходно требао бити разматран и на сједници Савјета министара 12. марта, али је скинут са дневног реда, јер је, како је тада потврдила предсједавајућа Борјана Кришто, министар правде тражио додатних пет до седам дана за утврђивање коначног текста.

Нацрт Закона о Судовима БиХ сачињен је у складу с Мишљењем Венецијанске комисије.

Њиме се уређује континуитет постојања Суда БиХ и оснивање Вишег суда Босне и Херцеговине као другостепеног суда, наводи се у разлозима за доношење.

Овај закон, уколико прође процедуру у Савјету министара, треба да буде усвојен у оба дома Парламентарне скупштине БиХ како би ступио на снагу.

Тиме би био испуњен трећи, од укупно четири приоритета, који би Босни и Херцеговини донијели отварање преговора о чланству у ЕУ, о чему ће се расправљати у Бриселу 21. и 22. марта.

(РСЕ) Фото: Вијести.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бх

19.03.2024 15:31

Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

19.03.2024 18:18

Нема у еу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта вели Додо силни?

19.03.2024 23:44

Ево оснива се још један Суд на нивоу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ