У БиХ поврат ПДВ-а ради само један оператер, банке и мјењачнице укинуле услугу

– Грађани Србије, Хрватске и Црне Горе који су годинама долазили у редовне набавке у наше тржне центре због нижих цијена, од короне наовамо смањили су количину купљене робе због онемогућеног или отежаног поврата пореза на додату вриједност (ПДВ), који су банке и мјењачнице укинуле за вријеме пандемије и никада га више нису успоставиле.

Босна и Херцеговина 19.03.2024 | 09:30
У БиХ поврат ПДВ-а ради само један оператер, банке и мјењачнице укинуле услугу

До пандемије су трговци, посебно у пограничним зонама, биљежили изузетно висок промет, а о коликим се цифрама ради, види се из података Управе за индиректно опорезивање БиХ. Они показују да је у години прије короне (2019) страни држављани купили 136 милиона марака робе коју су пренијели преко границе у пртљагу, те да су затражили близу 20 милиона марака поврата ПДВ-а.

За вријеме пандемије, промет је значајно опао, па самим тим и поврат ПДВ-а који је био испод 10 милиона марака, а који су затражили преко компанија које раде у иностранству.

Тек од прошле године, нашим грађанима постао је доступан први оператер који пружа ову услугу и страним и домаћим купцима „Усхоп Таx Фрее“, након што су банке и мјењачнице без образложења окончале сарадњу са компанијом „Глобал Блуе“.

Према информацијама из УИО, током прошле године забиљежен је значајнији опоравак трговања па су страни држављани у БиХ „пазарили“ преко 81 милион КМ вриједности робе и затражили 11,78 милиона марака поврата ПДВ-а.

“У БиХ су највише куповали грађани сусједних земаља Србије, Хрватске и Црне Горе. Најчешће се ради о роби широке потрошње: основним животним намирницама, стварима за домаћинство и текстилним производима коју странци купују у БиХ и износе изван царинског подручја, те имају право да затраже поврат ПДВ-а”, објаснили су у УИО БиХ.

Како се остварује право на поврат ПДВ-а

Страни држављани, који остварују право на поврат ПДВ-а су физичка лица која робу купљењу у БиХ коју износе у пртљагу и чија је вриједност између 100 КМ, с тим да ту не улазе гориво, алкохол и дувански производи.

“У току 2019. године тај износ је био близу 136 милиона КМ, а износ захтијеваног поврата ПДВ-а било је скоро 20 милиона КМ. Овакву статистику прекида пандемија и у 2020. години и 2021. години када се износ захтијеваног поврата ПДВ-а смањује испод 10 милиона марака. У посљедње двије године долази до поступног опоравка, иако ће вјероватно још требати времена да би се вратили на ниво од прије пандемије”, рекао је Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Подаци УИО БиХ показују да држављани Хрватске и Србије који живе у појасу близу границе најчешће долазе у БиХ у куповину робе коју износе ван царинског подручја БиХ. Управо уз границу налазе се и велики маркети у којима се остварује и највећи број куповина уз захтјев за поврат ПДВ-а страним држављанима.

Тако је на примјер, на граничном прелазу Орашје током прошле године поднесено чак 33.026 захтјева за поврат 1,5 милиона марака ПДВ-а, док су на прелазу Зупци била само два.

“Продавнице у БиХ купцима страним држављанима најчешће нуде класичне обрасце за поврат ПДВ-а, и они се углавном враћају у нашу земљу да остваре поврат пореза. Међутим, неке продавнице у БиХ нуде и обрасце за поврат ПДВ-а за купце који се не враћају, као што су обрасци компаније “Усхоп Таx Фрее” која је једина регистрована у БиХ за пружање ове услуге. Тако страни држављани лакше остваре поврат пореза. С друге стране грађани БиХ раније су могли извршити поврат ПДВ-а за робу купљену у иностранству у мјењачницама у БиХ, а на основу образаца компанија посредника “Усхоп Таx Фрее” и “Глобал Блуе”, али у задње вријеме то је могуће једино тако да наши грађани добију поврат директно на своје рачуне које назначе на обрасцима приликом куповине робе”, објаснио је Ковачевић.

Готово све продавнице у сусједним земљама, Србији и Хрватској, каже Ковачевић, нуде страним држављанима и могућност поврата ПДВ-а путем посредника, чиме је њихов промет значајно увећан.

„Иако је на тржишту БиХ више од годину дана присутан посредник у поврату ПДВ страним држављанима компанија “Усхоп Таx Фрее”, још увијек многе продавнице у нашој земљи страним купцима не нуде ову могућност”, каже Ковачевић.

Банка без коментара

Ову услугу је раније пружала Раиффеисен банка у БиХ и купци су се могли са обрасцима за поврат пореза обратити њима за поврат у готовини.

“Услуга поврата пореза на робу купљену у иностранству није доступна у Раиффеисен банци од 31. 12. 2015. године када је престао да важи уговор између банке и компаније “Глобал Блуе”. Нисмо у прилици коментарисати уговоре с клијентима и партнерима банке”, кратко су нам одговорили из ове банке.

У компанији “Усхоп Таx Фрее” кажу да се купцима у продавницама издаје “таx фрее” образац који морају овјерити на царини на граници и њима послати поштом. Кажу да купци у продавници добију припремљену коверту са адресом коју само требају предати у прву пошту, а исплату могу очекивати на рачуне, картице или ПаyПал у року од 30 дана.

Директор ове компаније Дани Орешки каже да се у БИХ захтјев за поврат ПДВ-а може се поднијети и на документу оператера којег је продавац прије продаје робе овластио за поврат ПДВ-а страном држављанину. Продавац може да се одлучи на који начин ће купцу страном држављанину омогућити поврат ПДВ-а за купљену робу. То може бити кориштењем класичног ПДВ-СЛ2 обрасца или на документу оператера који садржи све његове елементе.

“Наша компанија је овлаштени оператер који послује у многим земљама, а у БиХ смо од прошле године. У БИХ неке банке и мјењачнице раније су пружале услугу поврата ПДВ-а у готовини у име страних оператера. По избијању панедмије која је значајно смањила обим путовања, па тако и куповине, престао је и њихов интерес да поврат исплаћују у готовини. Такође, купци више желе поврат на њихове банковне картице, банковне рачуне и ПаyПал рачуне”, рекао је Орешки за ЦАПИТАЛ.

Каже да грађани БиХ који обаве куповину иностранству могу преко њих вратити ПДВ, као што то раде туристи који купују код нас код продаваца које покривају уговори о “таx фрее” услузи.

Како изгледа поступак за поврат ПДВ-а?

У УИО БиХ кажу да страни држављанин ПДВ могу вратити подношењем захтјева који попуњава и овјерава продавац, а који ће показати царинској служби на граници уз рачун за купљену робу чија вриједност мора бити виша од 100 марака. Рачун за куповину робе не смије бити старији од три мјесеца.

“Страни држављани који купују у БиХ најчешће код трговаца затраже образац, јер тако поврат ПДВ-а могу остварити приликом наредног доласка у исту продавницу, а то мора бити у року од три мјесеца од дана издавања рачуна. Међутим, ако се страни држављани у том периоду не планирају вратити у БиХ поврат ПДВ-а може се затражити на обрасцу компаније – посредника за поврат ПДВ-а у БиХ “У Схоп Таx Фрее”, рекли су у УИО БиХ.

(Цапитал) Фото: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Уио

19.03.2024 11:05

УИО је једина институција у којој стручна објашњења даје портпарол. И у мандату мире џакуле и садашњег директора. То говори довољно. Директор има 5 помоћника и сви доктори економских наука али на батерије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

19.03.2024 13:38

Ај сад све то понови али без плакања