Руси незаконито отпуштали раднике Рафинерије уља

Рафинерија уља Модрича, у власништву руске компаније „Нефтегазинкор“ незаконито отпушта раднике и крши њихова права, пресудио је Окружни суд у Добоју. Рафинерија је на перфидан начин покушала смањити број радника тако што их је приморавала да се тестирају иако то није предвиђено ниједним законом, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 18.03.2024 | 15:20
Руси незаконито отпуштали раднике Рафинерије уља

Након оваквог поступка Рафинерије, осам радника је правду потражило пред Основним судом у Модричи који је пресудио у корист Рафинерије.

Међутим, Окружни суд у Добоју је ту пресуду преиначио и донио пресуде у корист три радника, док осталих пет још чекају судску одлуку.

Један од радника који су добили отказ, а који је у Рафинерији био запослен чак 23 године, Јовица Миланковић за ЦАПИТАЛ каже да су из управе предузећа на крајње безочан начин покушали да смањи број радника, односно незаконитим тестирањем.

„Радници нису хтјели да се такмиче између себе ко ће боље урадити тест, највише због тог што сматрамо да је то тестирање било незаконито и да је једини законит тест онај о противпожарној заштити“, наглашава Миланковић.

Додаје да су се радници договорили да само потпишу тест, јер тако неће моћи никога елиминисати и отпустити на уштрб другог.

„Оно што је важно је да их сада добијамо на суду и да су неке моје колеге већ добиле пресуде у своју корист, а и ми остали се надамо да ће исход бити такав“, казао је Миланковић.

Мирослав Савић је такође један од отпуштених радника, а у Рафинерији је такође 23 године био запослен на радном мјесту оператер на постројењу за припрему и обраду отпадних вода.

Он је сада добио пресуду у своју корист, те наглашава да ће се, након судске одлуке, вратити на посао.

„Наравно да ћу се вратити на посао. Имам малу дјецу и посао ми је потребан. Никад нисам ни требао отићи са тог радног мјеста, али је управа Рафинерије учинила све да нас незаконито отпусти“, каже Савић за ЦАПИТАЛ.

И он попут Миланковића свједочи да је био подвргнут незаконитом тестирању, које је такође одбио.

„Таква тестирања су незаконита и ми нисмо жељели да се тестирамо. Сада је другостепна одлука показала да смо били у праву и да смо отпуштени мимо закона“, закључио је Савић.

Шта је спорно

На суду Савића, као и све остале отпуштене раднике, заступа адвокат Милош Ђурић који каже да је ово први пут у његовој каријери да су му усвојени сви жалбени наводи.

У жалби коју је у име Савића поднио на пресуду Основног суда у Модричи, Ђурић наглашава да је извршено тестирање радника које није прописано Законом о раду нити правилником послодавца.

„Самим тим не можемо ни претпоставити какве су посљедице ако радник изађе на тест, а не зна одговор ни на једно питање или ако једноставно одбије да се тестира“, истакнуто је у жалби који је поднио адвокат Ђурић.

Ђурић у жалби појашњава да ни једном одредбом закона и Правилника о раду није предвиђено тестирање радника, а самим тим ни посљедице за случај да се тест не положи.

„Супротно томе, Законом о раду и Правилником о раду је прописано да послодавац може послати радника на стручно усавршавање и оспособљавање“, истиче Ђурић.

Каже да радника који не познаје материју којом ради, послодавац може послати на стручно усавршавање и оспособљавање, а ако одбије онда постоје законом прописане мјере.

Нагласио је да након што радници нису испунили тестове, односно само су се потписали на њих, Рафинерија укида радно мјесто „оператер на постројењу за припрему и обраду отпадних вода“, а као разлог укидања наводи да су радници одбили да се тестирају.

Рафинерија је затим донијела одлуку о измјени систематизације и укинула радно мјесто, те отказала уговоре.

Према његовим ријечима, будући да се ради о пословима који су неопходни за нормално функционисање производње, Рафинерија новом систематизацијом постојећем радном мјесту „оператер на постројењу за припрему и обраду отпадних вода и возила за прикупљање течних материја додаје три нова извршиоца“.

Након тога Рафинерија расписује интерни оглас за попуну та три радна мјеста.

На конкурс се јавља и један од отпуштених радника, Мирослав Савић, али га Рафинерија дописом обавјештава да не испуњава услове конкурса јер је огласом за наведено радно мјесто тражено звање КВ/металски и возач, док је звање туженог електроинсталатер.

Рафинерија након тога новом систематизацијом радном мјесту оператер на постројењу за припрему и обраду отпадних вода и возила за прикупљање отпадних течних материја додаје услов „хемијска/технолошка струка“ те себи ствара позицију да интерним премјештајем запосли три радника.

„Њих тројица, без икаквог радног искуства на пословима оператера на постројењу за припрему и обраду отпадних вода и без тестирања бивају запослени и данас раде исте оне послове које је радио Мирослав Савић“, навео је Ђурић у жалби.

Наглашава да је радно мјесто оператер на постројењу за припрему и обраду отпадних вода без основа угашено, а сви ти послови су приписани другом радном мјесту.

„Да би ствар била гора сви свједоци који су саслушани пред Основним судом у Модричи су потврдили да наведени тројац обавља све оне послове које су обављали отпуштени радници“, додаје Ђурић у жалби.

Ђурић у жалби даље наводи да је укинуто радно мјесто јер радници нису положили тестове.

Он појашњава да треба имати у виду да се ради о радном мјесту на коме се обављају послови који су неопходни за функционисање Рафинерије.

„Сви свједоци су потврдили да исте оне послове које су обављали отпуштени радници, сада обављају други радници. Дакле, овдје се ради о фиктивном укидању радног мјеста тако да се послови једног радног мјеста приписују другом радном мјесту“, наводи Ђурић.

Појашњења ради, Рафинерија уља Модрича је 2021. године отпустила осам радника.

Од укупно осам отпуштених радника добојски суд је до сада пресудио у корист њих тројице, те наложио Рафинерији да их врати на посао и исплати им заостале плате.

И остали отпуштени радници вјерују да ће пресуде у њиховом случају бити сличне.

Отпуштени радници су још у фебруару 2022. године поднијели тужбу против бивше фирме Основном суду у Модричи јер су сматрали да су незаконито отпуштени, посебно имајући у виду да су одмах након њиховог одласка, на њихова радна мјеста дошли други радници.

Из Рафинерије су се оглушили на наше захтјеве да прокоментаришу незаконито отпуштање радника.

Рафинерија уља приватизована је 2007. године заједно са Рафинеријом нафте у Броду и мрежом пумпи „Нестро Петрол“ руској компанији „ЊефтегазинКор“ за 236 милиона КМ.

Иако се најављивао препород овог предузећа као и комплетне нафтне индустрије РС након приватизације, од тога није било ништа.

Рафинерија у Модричи годинама послује са губитком, основна дјелатност јој је постала услужна прерада за “Оптима групу” која је уједно и власник производног процеса у рафинерији, а радника је све мање.

Тако је у Рафинерија од 520 запослених прије приватизације на крају прошле године имала 183 радника, док акумулирани губитак предузећа износи готово 111 милиона КМ.

(Цапитал)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Рус

18.03.2024 15:31

Руси су багра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рус

18.03.2024 17:12

Не лупетај глупости. Рафинерија није Руска. Зна се чија је.

Name

Ре

18.03.2024 19:11

Паре су код рудоње.

Name

Ре

18.03.2024 19:28

А тај на кога мислис је опет њиов

Name

Ре ре

18.03.2024 19:37

Није само његова.

Name

модрицанин

18.03.2024 19:53

99℅ ових је гласало 20 година за Секту !!!

Name

Ре: РЕ Рус

18.03.2024 20:03

..он је вама страх и трепет, ни име му ниси смио написати!

Name

модрицанин - Ре: Ре Рус

18.03.2024 23:53

Рафинеријју су приватизовали бивси председник РС Јелиц Милан (цији је био и директор) и садасњи председник РС Додик Милорад. Сваки градјанин Модрице то зна.

Name

Руси

19.03.2024 08:09

Су олош...Била њихова рафинерија или не...

Name

Пањик

18.03.2024 15:36

Е АКО ЈЕ НАРЕДИО КРАЉ МИЛОРАД КОЈИ ЈЕ СВЕ ПРОДО ПА МОЗЕ И САКУ ЉУДИ САМО ВИ ТРЦИТЕ ЗА СТО МАРУНА ДА НАПРАВИТЕ КРСТИЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меха

18.03.2024 15:40

Куку ономе кога Рус храни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азем

18.03.2024 17:02

Бас тако. Бољи су Нијемци - код њих су порције барем редовније.

Name

+

18.03.2024 16:08

Како то. А Русија у санкцијама напредује економски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.03.2024 07:37

Наравно кад су пола златних резерви продали.

Name

Милојко

18.03.2024 16:44

Па ста то руси ЗАКОНИТО раде ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица Милетиц

19.03.2024 08:02

Много тога. На примјер врацају руску земљу коју су јој отели западни имепријалисти.

Name

Име

18.03.2024 16:56

Зато откази нису тако теско пали радницима све за русију србију а ми цемо лако само нек је њима добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанско право

18.03.2024 17:09

У већини случајева се крши устав и закон то указују одлуке уставног суда једино он нешто ради ово остало је равно нули !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко

18.03.2024 21:19

Ко је он?

Name

ре

19.03.2024 07:39

Уставни суд БИХ.

Name

Хопп

18.03.2024 17:11

Ма како, молим те лијепо? Па Руси свугдје доносе мед с млијеком, и ми једва цекамо да постанемо најзападнија руска губернија и республика. Ако им допустимо да управљају республиком, бицемо сви рафинирани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан

18.03.2024 17:15

Каке санкције нијемци продају аута русима француска никакви санкција нема гас иде свукуда по европи народ све плаца ста цес како би богати зивили другције ви боцанци сте обицни цобани дајете глас за 50, км.па онда кукате како вам је све скупо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ван Гог

18.03.2024 17:24

Тоооооо браца Руси тоооо Русија мајко тоооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

18.03.2024 17:25

Јос мало па це раднике водити на фронт у Украјину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

18.03.2024 18:11

Јесмо ли браћа или нисмо, морате имати разумијевања према Русима. Људи су специјалној операцији треба да штеде, ви запели за пар радни мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осмак

18.03.2024 19:54

Јесу ли у алумини откази по закону давани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

18.03.2024 20:13

Све је за то крив Милорад Додик. Да из гроба устане Милан Јелић тога неби било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роми

18.03.2024 21:29

Ништа бољи не би био..

Name

мрга

18.03.2024 20:36

Сељацима и онима са такмичарским духом и лактарошким навикама забранити да буду газде. А онда их вратити кући на родну груду, јер боље ни не заслужују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

18.03.2024 20:51

То је ,,БРАТСКА РУСИЈА "немојте кукат па баја је обојио парламент са руском заставом све це да врате на посао И јос це да подјеле по 10хиљада марака свим радницима па то су браца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи гонзалес

18.03.2024 21:05

Лако је нама ратовати с вама јер су наси команданти васи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи гонзалес

18.03.2024 21:06

Лако је нама ратовати с вама јер су наси команданти васи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

18.03.2024 22:47

А сто ли је то суд и судија у Модрици пресудио у корист рафинерије? Мислим да цу се сјетити... Овим момцима свака цаст јер су се цасно понијели и остали колегијални сто је данас, поготово медју Србима то мисаона именица. А ста тек реци за бандитско руководство рафинерије? Отпустили су они многе борце и старије и младје и дјецу погинулих бораца... Онако успут, нек се зна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

19.03.2024 03:35

Нама Бöшњацима су "браћа" Турци а улажу у Србију МИЛИЈАРДЕ €, такодје српска "браћа" Руси педала са посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој ти

19.03.2024 08:12

Питај ту боље Турчина шта ти њему дођеш брат или теклић?

Name

ДТИ

19.03.2024 10:39

Сто знаци да се не зна од те двије сорте сто их помену, ко су веци лопови?

Name

Доорс

19.03.2024 08:25

Тамни Вилајез БиХ, од предивне земље ста урадисте, расељење становниства, корупција,криминал, убиства… народ то наградјује својим гласовима. Супер 🙌

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

20.03.2024 07:20

Зашто се не направи и објави ревизија пословања рафинерије.Спорадично се чује о огромним губитцима,а ето и о незаконитим отпуштањима.Све мутно око великих фирми,гдје се врти велики новац.

ОДГОВОРИТЕ