Словачка: Двоје повријеђених у нападу медвједа

- Две особе су хоспитализоване након што их је напао медвед у словачком граду Липтовски Микулаш, саопштиле су данас локалне службе за хитне случајеве

Свијет 18.03.2024 | 08:10
Словачка: Двоје повријеђених у нападу медвједа

.Жена стара 49 година задобила је повреду рамена, док је 72-годишњем мушкарцу санирана посекотина на глави, потврдили су званичници, пише ББЦ.

На видео снимцима објављеним на друштвеним мрежама види се како медвед скаче по путу, а на једном јуриша на човека на тротоару, док је, према извештајима, полиција касније отерала медведа из града у шуму.

Према речима мушкарца, он и жена су побегли у различитим правцима, а њу је касније открио пас трагач.

Неколико напада медведа у Словачкој се догодило последњих година, укључујуц́и један смртоносни напад 2021. године, за који се тада извештавало да је био први у Словачкој после једног века.

Боља заштита животне средине у централној и источној Европи од 1989. године значи да су се медведи вратили у своја природна станишта широм Карпатског планинског ланца, који се протеже од Румуније преко западне Украјине и даље до Словачке и Пољске.

Неки чланови словачке популистичко-националистичке коалиције позвали су на слабије законе о заштити медведа како би се све вец́и број могао регулисати ловом.

Министарство животне средине саопштило је да ц́е заједно са Румунијом на следец́ем Савету министара животне средине ЕУ изнети предлог да се медведи поново класификују на листу заштиц́ених врста, уместо угрожених, јер њихов број значи да им више не прети нестанак и да се могу селективно одстрелити.

Истраживачи, међутим, кажу да није дошло до експанзије у процењеној популацији медведа у Словачкој, за коју кажу да је и даље стабилна на око 1.275.

У суботу је 31-годишња Белорускиња умрла покушавајуц́и да побегне мрком медведу у оближњим планинама Ниских Татра.

(Тањуг) Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рефик

18.03.2024 12:22

Откуд Драган Мектић у Словачкој?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

18.03.2024 17:45

Није Драган то је нас Милорад висе лици њему.

Name

За Рефик

21.03.2024 11:32

Драган је за тебе, алфа и омега.