Урош Блажић није показао кајање за почињени масакр

Урош Блажић, оптужен за брутално убиство девет и рањавање још 12 људи на подручју општине Младеновац у ноћи између 4. и 5. маја прошле године, у својој одбрани пред тужиоцем, није показао ни мало кајања за почињени масакр, већ је покушао себе да представи као жртву подсмјеха житеља мјеста у којима је починио злочин.

Србија 16.03.2024 | 14:05
Урош Блажић није показао кајање за почињени масакр

У исказу пред Вишим јавним тужилаштвом у Смедереву, који је дио оптужнице, Блажић је детаљно изнио своју одбрану, жалећи се најприје да је са својим оцем, старијим братом и мајком, бесправно исељен из стана у којем је одрастао, јер су његовом оцу наредили да се исели или ће у противном добити отказ.

Пушку “калашњиков”, бомбе, мине, пиштољ “тетејац” је, како је навео, пронашао на тавану куће у Шепшину, а причао је и да је волио да иде у стрељану и вјежба пуцање.

У подруму куће пуцао је из аутоматске пушке и пиштоља у мету, односно у џак са пијеском, навео је поред осталог окривљени у свом исказу.

Тужиоцу је причао и да мјештани два села у којима је починио масакр нису имали добро мишљење о његовој породици и да су били љубоморни на њих и њега, јер се дружио са учесницима "ријалитија".

У њиховом понашању осјетио је подсмијех, ругање, а тврдио је и да су стварали завјеру против њега и да су хтјели да га претуку.

Тог 4. маја прошле године Блажић је, како је сам испричао, дошао до капије школског дворишта када је чуо да групица људи прича лоше о њему и његовом оцу.

То је, како је навео, изазвало бијес у њему, након чега је одлучио да оде у кућу и узме оружје да би "показао људима убудуће да не могу више тако са њим".

Оптужени је навео да, када је пуцао код Споменика палим борцима у Малом Орашју, није знао да ли некога погађа и да није чуо запомагања рањених, а тврди да никоме није прилазио и "овјеравао", што је у супротности са исказима повријеђених.

Том приликом Урош Блажић је убио М. М., док су од задобијених повреда у болницама преминули Н. С., Л. М., П. М. и малољетни Н. М. и А. М. сви из Малог Орашја.

Тада су рањене још четири особе док је на још четворо пуцао, али они нису погођене.

Након пуцњаве у Малом Орашју, према наводима из оптужнице, Урош Блажић се одвезао до села Дубона, гд‌је је видио више особа како поправљају ограду, те је, како се сумња, и на њих из пиштоља испалио више хитаца и тада им нанио тешке тјелесне повреде.

У мјесту Дубона ушао је у двориште Основне школе "Момчило Живојиновић", гд‌је је поново из аутоматске пушке почео да пуца у правцу више људи који су се дружили у том дворишту.

Окривљени је у својој одбрани рекао да је присутнима наредио да легну на земљу више пута, што они нису урадили, већ су га гледали са невјерицом, а неко се, према наводима Блажића и насмијао.

Он је тада, како пише у оптужници, убио је брата и сестру, М. П. и К. П, док је Д. Т. убрзо преминуо усљед задобијених рана, а још четворо људи је тешко ранио и покушао да убије још четворо.

Из његовог исказа произилази да је затим урадио све како би избјегао да га полицијски службеници "ликвидирају" јер је био наоружан, а желио је да остане жив.

Бјежећи са лица мјеста, Блажић је дио оружја оставио у свом аутомобилу, док је телефон бацио у зелено растиње.

Најприје је, како се сумња, узео једно возило и одвезао се до наплатне рампе у Малом Пожаревцу, гд‌је је оставио то возило, ушао у такси који је чекао на наплатној рампи и запријетио возачу да ће уколико не настави да вози, активирати ручну бомбу.

У аутомобилу се поред возача налазила и путница, која је, како произилази из њеног и исказа оптуженог, причала са њим и смиривала га јер се плашила, зато што је он често вадио бомбу и вртио је по рукама.

Она је у тужилаштву испричала да је слагала Блажића да је трудна, како је не би повриједио, а он је пристао да је одвезу до Уба гд‌је је сачекао вјереник, а прије изласка из аутомобила Блажић јој је запријетио да ником ништа не смије да каже.

Возачу је наредио да га одвезе до села Вињиште код Крагујевца, гд‌је је касније и ухапшен.

Тужилаштво је мишљења да мотив убистава, произлази из дијелова његове одбране у којој је он навео да су мјештани тих села били љубоморни на њега, јер се дружио са "ријалити учесницима", јер је возио добра кола, мотор, што га виђају у друштву са лијепим д‌јевојкама и што је "дигао љествицу више у односу на њихове животе".

Блажић за свој злочин не може да добије више од 20 година затвора, јер у тренутку масакра који је починио, није навршио 21 годину

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Хмм

16.03.2024 15:20

Овдје се нема шта коментарисати. Тип је наопако васпитаван. Затвор максималан у складу са законом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

16.03.2024 15:34

Како це показати кајање кад децко није психицки уредан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

К0рослав

16.03.2024 22:47

То да су направили у Титино време ,били уредни или не уредни из Милицајске станице кад изадју не би дуго живили 🤓.

Name

Искрено

16.03.2024 16:00

Па на фаци му се види да није нормалан. Умислио да је неко битан, а родитељи му то дозволили. Максимална казна затвора да не види сунце ни мјесец. Жалосно да млади људи леже под земљом, породице завијене у тугу, а овај шљам дише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислис

16.03.2024 17:17

Да цовека не треба бранити јер је залутао у савремености онога сто се нуди, бога му нико не нуди, мозда га надје у 4 зида, крив систем запад дјаво тик ток, слике, све то питај власт, види јел тога има у ирану и арабији, и онда рукај по немоцним родитељима а власт медији сервиси ниста криви

Name

О_о

16.03.2024 17:56

Резултат врло озбиљног психо-инжењеринга и програмирања, као и пар дана раније у Рибникару. Разне службе имају посебна одјељења за такве операције и то се масовно користи као метода специјалног рата. Врло тешко доказиво, али има начина да се дозна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

16.03.2024 19:29

У таквим слуцајевима и слицним догадјајима пукли смо тотално као друство,одгој,морал изгубили смо све сто је нормално потребно за зивот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.03.2024 21:56

Дјубре болесно и манијацко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тим

16.03.2024 22:00

Какав Болесник на дозивотну псијијатрсику клинику га затворити са Телевизором и јединим програмом за реалити представе нека гледа док не цркне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тим

17.03.2024 19:12

Срам те било да тако причаш о једном Србину! Какав год да је Србин је И мораш га поштивати!