Новак Ђоковић открио: Хтио сам да се повучем из тениса

Новак Ђоковић открио је да је размишљао о повлачењу из тениса 2018. године, послије бројних проблема са лактом.

Спорт 14.03.2024 | 11:46
Новак Ђоковић открио: Хтио сам да се повучем из тениса

У интервјуу са Џефријем Катценбергом, Ђоковић је открио како је изгледала његова повреда лакта, најозбиљнија у каријери.

''Почео сам да осећам бол 2016. године, вукао сам ту повреду лакта неко време. Одувек сам био против таблета против болова, али морао сам да их узимам, нисам никако другачије могао да играм. Нисам желео да изневерим себе, породицу, навијаче…

Постајало је све горе, убио сам све сензоре за бол, и дошло је до тачке – у четвртфиналу Вимблдона – да нисам могао да сервирам, нисам могао да подигнем руку'', рекао је Ђоковић.

Па је додао:

''Тада сам знао да је готово, тада сам морао да преузмем нешто радикалније. Избегавао сам операцију по сваку цену, па нисам играо до краја сезоне. Пробао сам све различите методе да се залечим, али осетио сам бол опет на припремама за следећу сезону. Отишао сам да играм у Аустралији, а после тога сам постао свестан да морам на операцију''.

Била је то невољна одлука за Новака, који је открио да се јако лоше осјећао послије операције.

''Урадио сам то, вратио сам се шест недеља касније. Плакао сам после операције, не зато што ме је болело, него зато што сам се осећао као да сам изневерио себе – моја филозофија увек је била да избегнем операцију.

Моја мама је била ту, покушала је да ме убеди да је то у реду, да је нормално и да сви пролазе кроз то. Надам се да ће то остати једина операција коју ћу имати. Тада сам већ имао 30 година, што за тенисера значи да улази у последњу фазу каријере''.

Када се вратио на терен после операције, Новак је у Индијан Велсу изгубио од Тара Даниела, затим и од Беное Пера у Мајамију. То је, према његовим речима, била најнижа тачка.

''Јесам се осетио као да желим да напустим тенис, морам то да кажем, нарочито у тих неколико месеци после операције. Први пут у много година, испао сам из топ 20, играо сам најгоре што сам икада играо и губио од момака од којих никада раније нисам. Осећао сам се јадно на терену.

Осећао сам да је то можда тренутак (да се повучем). Морао сам да променим и покрет при сервису, биомеханику, технику, тактику – све је било пред изазовом. Окупио сам свој тим и рекао им: ’Слушајте, почињем да се удаљавам од професионалног тениса, мислим да је можда време за наредно поглавље'', каже Новак.

А потом је додао:

''Моја жена, мој агент и мој тим су ми рекли да опет промислим, да дам себи мало времена. Глава ми је била врућа, тек сам изашао с терена после једног од пораза. Некад сам и ја вруће главе, моја жена може да посведочи. Изгубио сам меч у Мајамију и рекао 'готов сам'.

Они су ми рекли да промислим и заиста сам захвалан што сам имао ту велику подршку и прави савет, пошто ми је у том тренутку било потребно да се смирим. Премотамо напред – у другом делу 2018. године освојио сам два слема, освојио Вимблдон, УС опен и опет сам кренуо набоље''.

А сада је на 24 слема и рекордер је у скоро свакој замисливој статистици у историји – Новак Ђоковић.

(Курир)  Фото: Цхарлес Баус / Зума Пресс / Профимедиа

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Допинг, друже!

14.03.2024 13:20

Ускоро ће истина на видјело! Ускоро! Чуј, против таблета против болова? "Убио" све осјетила бола!?! Не једи говна! Допингован си И играо си повријеðан јер ти допинг није дао да осјетиш бол!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Допинг, друже

14.03.2024 20:15

Ухватила те мржња од љубоморе и зависти! Овај спорташ и човјек је био против операције а ти причаш о допингу! Да ли ти је познато да један спортиста као Ђоковић подвргнут је контроли допинга неколико СТОТИНА ПУТА ГОДИШЊЕ!!! Али изгледа да си ти паметнији и знаш шта он узима, вјероватно му ти то набављаш! Ето ја се поносим што је ЂОКОВИЋ СА БАЛКАНА!