Сирене се нису оглашавале, није било сагласмости

И данас је одржано суђење бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем начелнику добојске Цивилне заштите Милку Видаковићу због поплава из 2014. године, када је у Добоју смртно страдало 11 људи.

Република Српска 11.03.2024 | 17:05
Сирене се нису оглашавале, није било сагласмости

Драган Василић, тадашњи замјеник градоначелника Добоја, рекао је да се сирена за узбуну нису оглашавале у ноћи између 14. и 15. маја 2014.године јер није било сагласности тадашњег Штаба за ванредне ситуације.

„Градоначелник је предлагао ванредну ситуацију, међутим чланови Штаба за ванредне ситуације и извођачи радова у том моменту су се сложили да би се могла створити паника у граду. Нисмо смјели ризиковати да се повуче механизација и да останемо без насипа и одбране града од поплаве“, рекао је Василић.

У својству свједока тужилаштва, на суђењу се појавио Бранислав Брестовац, грађевински техничар и радник грађевинске фирме „Ријал шпед“, чији камиони су били ангажовани на изградњи насипа. Он каже да је све рађено уз договор са власником фирме и тадашњим начелником Обреном Петровићем .

„Урађено је око два километра насипа магистралним путем поред Босне и Жељезног моста. Вода је око осам часова ујутро 15. маја почела да прелива и на захтјев власника фирме, повукао сам људе и машине како би се спасили од воде. Да није било тог насипа вода би у току ноћи ушла у град Добој“, рекао је Брестовац.

Русмир Мрковић, бивши командир у касарни Миљковац у Добоју, рекао је да су они имали у приправности вод за помоћ становништву.

„Дан уочи поплава ишао сам на насип, по мом мишљењу са ахитектонског и војничког аспекта био је ОК. Проблем је правио отпад који је донијела ријека Босна, што је направило брану која се није могла склонити због чега су поплављене оближње куће. Покушали смо евакуисати мјештане, али многи од њих нису жељели напуштати своје домове“, рекао је Мрковић.

Наставак главног претреса заказан је за 9. април када ће бити представљени материјални докази. Петровић и Видаковић сумњиче се да,као одговорна лица, нису предузели мјере и радње у циљу заштите становништва од поплава, чиме, по наводима оптужнице, сносе одговорност за велику материјалну штету и смрт 11 особа. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Поплављено Тузиластво

11.03.2024 18:08

Пустите цоека - најбоља провјера це бити његово понасање код следеце поплаве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

11.03.2024 21:18

Русмир Мрковиц није био командир вец комадант касарне по цину генерал. Тузиластво нека га поново испита, а ако он неце да казе истину реци це други официри који су тада радили. Мрковиц зиви у Сарајеву и у то вријеме стално је путовао. Два дана прије поплаве градским властима је прослиједио информацију о водостају Босне и Миљацке. Јавио им је и кад је Миљацка поплавила Сарајево. Путем пратио стање и одредио људе да прате који су на току Босне. Знаци, Додик рекао овима из СДА Обрена морамо ослободити одговорности, СДА наредио Мрковицу ста да казе, јер је њихов кадар. Испитајте и друге официре!!!

Name

Ре

12.03.2024 10:30

Добој је црна рупа у БиХ. Највећи нељуди у историји града владају њиме. Све ће дати за власт ма ко био на власти. Без морала и карактера су сви. Изборе краду деценијама, а тужилаштво мирно спава и прима плате за нерад. Град са криминалним миљеом.

Name

Симо

11.03.2024 18:17

Развуците сто дузе, до застаре. Цуј 9. 4. За мјесец дана, па ово судство убија у појам, све их треба похапсити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

11.03.2024 18:18

Очигледно да ови свједоци немају појма шта лупетају. Василићу, ако сте се плашили панике током ноћи зашто сте дозволили да радници иду на посао 15.05.2014. године у јутарњим сатима, ученици у школу, дјеца у вртић, пацијенти код љекара. Зашто нисте узбунили и обавијестили становништво одмах у по сванућу 15.05.2014. ако сте изоставили узбуњивање током ноћи. Даље, ако је била таква ситуација Василићу какву предочаваш зашто си позивао чланове Штаба за састанак 15.05.2014. у 07,30 часова који је трајао око 10 мин. И зашто су се чланови Штаба разишли без обавеза и задатака. Василићу, гдје вам је била опрема и средства. Зашто нисте из буџета издвајали средства за финансирање обуке становништва и за опрему и средства. Много тога има зашто, зашто....., срам вас било, и по жртвама газите. Василићу опште је познато да становништво нисте узбунили јер систем за узбуњивање није био у функцији и много тога још има. Углавном сте сви криви у систему заштите и спашавању и треба да одговарате и врло је занмљиво како ће се Суд одредити или за правду или за народне паре које је Обрен Петровић покрао, а са којим ће поткупити Суд и и Тужилац ће бити награђен. Наравно ту је подршка и Додика који је Обрена највјероватније уцијенио са тим предметом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требавка

11.03.2024 20:00

Добојлија стручније од тужиоца образлаже оптужницу и свака ријеч у тексту је тачна и довољна за судску одлуку!

Name

Хх

11.03.2024 18:37

Ја се врло добро сјецам тог дана. Док се Завидовици и Маглај даве у води, у Добоју господа пије кафе у кафицима, јер их је неко убиједио да је Федерација отприлике Иран, а Сарајево отприлике Техеран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.03.2024 18:45

Из изјава свједока изгледа да ће судија пресудити да Обрен добије одликовање и да поплаве није било по ноћи само по дану. Могу ли се пустити снимци поплаве само 20 секунди. А зашто је Шамац поплављен. Ради незнања одговорних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИКОЛА

11.03.2024 19:20

Василићу, да си читао оно сто си требао, знао би да о ванредном стању и оглашавању сирена не одлучују извођачи радова. Кажите да уредај за емитовање звучног сигнала није био исправан па је могао емитовати само један тон. А ти војниче што конентаришеш насип са архитектонског аспекта требао би да знаш да ријечни шљунак због свог округлог облика и пропусности није погодан за насип. Све то знају људи од струке али ви сте њих отјерали и довели полтроне незналице. Сада неко мора бити крив сто није предузето оно сто је прописано. Наравно да то није могло зауставти виду али је могло спасити зивоте и велики дио имовине. Значи нисте предузели оно што је Законом прописано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уна

11.03.2024 19:35

Ја станујем на Усори, никад нико није дошао да упозори, а камоли да евакуише људе, цивилна заштита службеним џиповима возила своје жене кући,док су наша дјеца остала у кућама, а мрковић лаже као и обично, он и његова помоћ стновништву...тешка лажовчина, сами смо се организовали и покушавали спасават своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

11.03.2024 21:42

Да би се укључиле сирене треба прогласити елементарну непогоду и тада све пада на владу тј одштета сваком појединцу за изгубљену имовинуТо народ треба да знаЗато се избјегава проглашење елементарне непогоде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хммм

12.03.2024 06:55

Које близак власти неце бити пресудјен, то је пракса показала

Name

XОXО

12.03.2024 08:10

Затворите издајника побегуљу боље није ни заслужио

ОДГОВОРИТЕ