Запела иницијатива за враћање ПДВ-а за храну и опрему?

Поврат ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе у БиХ још је на чекању, јер свој став о томе треба да дају Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ и њен Управни одбор (УО), а онда и оба дома парламента БиХ.

Република Српска 11.03.2024 | 07:49
Запела иницијатива за враћање ПДВ-а за храну и опрему?

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ је, подсјетимо, у децембру усвојио иницијативу којом се од Савјета министара БиХ тражи да у року од 60 дана припреми приједлог измјена и допуна Закона о ПДВ-у ради поврата ПДВ-а у ову сврху.

"Савјет министара БиХ је на својој сједници одржаној 1. фебруара разматрао ту, као и иницијативу која се односи на смањење ПДВ-а на лијекове. Обје их је упутио УО УИО БиХ да они дају своје мишљење да ли се то може спровести или не", рекла је за "Независне новине" посланица Мира Пекић, која је са колегом Браниславом Бореновићем иницирала поврат ПДВ-а на храну и опрему за бебе.

Према ријечима Пекићеве, још немају повратну информацију из УО УИО, који још није ни засједао.

"Ја ћу на првој сједници у марту поставити питање Савјету министара докле се стигло са одговором Управног одбора УИО БиХ, али очекујем да ће то бити рјешавано у пакету са иницијативом која се односи на ПДВ на лијекове", нагласила је Пекићева.

Ако ове иницијативе добију зелено свјетло у УО УИО БиХ, преостало је још неколико корака.

"Дакле, након тога иду измјене и допуне Закона о ПДВ-у. Закон иде на сједницу Представничког дома и сједницу Дома народа и након тога се примјењује. Ја не вјерујем да ће неко гласати против тога, нарочито ако УО УИО покаже разумијевање за ове иницијативе", истакла је Пекићева за "Независне новине".

У Канцеларији предсједавајућег УО УИО су нам потврдили да су обје иницијативе добили.

"УО УИО примио је обје иницијативе за измјене и допуне Закона о ПДВ-у и у складу с процедурама доставио их на мишљење УИО, након чега могу бити разматране на првој наредној сједници", потврдили су у Канцеларији предсједавајућег УО УИО за "Независне новине".

Међутим, у УИО БиХ нису одушевљени оваквим иницијативама. Напротив.

"Потпуно је неприхватљиво и погрешно ићи на овакав начин да се сваког мјесеца тражи за одређену групу производа укидање ПДВ-а или смањење стопе, и то без било какве урађене анализе у смислу ефеката шта ће то у коначници донијети", кажу из УИО БиХ за "Независне новине".

(БН/Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Пањик

11.03.2024 07:56

Дали је за њихове супке по брзом поступку би било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Пањик

11.03.2024 09:10

Засто би размисљали о народу,цију касу константно пљацкају,зато им народ И слузи. Уосталом,боље и не заслузујемо,јер,не видим никакве протесте,ма ста нам радили.До нас је,све!!!

Name

Перса

11.03.2024 11:54

Фујјјј...На бебама се богатите.Злотвори

Name

Како

11.03.2024 08:47

Овдје нема сједнице и усвајања по хитном поступку акада је власт у питању све по хитном поступку треба још јачати буџет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xyз

11.03.2024 10:13

Само полако, без журбе не ради се о набавци нових лимузина. То је само храна и опрема за бебе. Стрпиће се дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxи

11.03.2024 10:16

Једна ријец...ЗЛО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Држава трула

11.03.2024 10:48

Ко је сад УО УИО БиХ кад је моћнији од свих у БиХ?

ОДГОВОРИТЕ