Колико грађана у БиХ има донорску картицу?

Донорску картицу у БиХ има око 80.000 грађана, али ако се ускоро не пронађе системско рјешење за финансирање Донорске мреже БиХ, она ће се угасити.

Босна и Херцеговина 09.03.2024 | 14:50
Колико грађана у БиХ има донорску картицу?

Рекла је ово у разговору за "Независне новине" Халима Ресић, предсједница Донорске мреже БиХ, која је истакла да Донорска мрежа у БиХ постоји већ 20 година, али искључиво захваљујући ентузијазму љекара и пацијената.

Наиме, у БиХ не постоји један кровни закон о трансплантацији, нити је БиХ чланица Еуротрансплант мреже, а Донорска мрежа БиХ постоји као невладина организација и има искључиво савјетодавну и едукативну улогу.

Иако је даривање органа након смрти највећи чин људске солидарности, како је навела Ресићева, без квалитетне промоције донорства нема ни трансплантација, јер је промоција кључна да би се открили потенцијални донори.

Додала је да када Донорска мрежа БиХ има кампање два пута годишње, за вријеме Свјетског дана бубрега и Европског дана донирања органа и трансплантација, тада постоји и велико интересовање за донорске картице, које сви заинтересовани бх. грађани могу извадити путем интернет странице Донорске мреже БиХ.

"Ми више не можемо радити на бази ентузијазма, а да се институције не укључе", казала је Ресићева, додајући да су се обратили Министарству цивилних послова БиХ за помоћ.

"Надамо се да ће ово министарство наћи неко рјешење. БиХ је мала земља и треба један квалитетан трансплантациони програм, јер као што видимо, ми имамо потенцијалних донора, али их не користимо", рекла је Ресићева, истичући да је потребно да Донорска мрежа постоји, као што постоје национални програми за ХИВ и туберкулозу.

Појаснила је да је у БиХ потребно радити више кадаверичних трансплантација, трансплантација које се врше са преминуле особе на живу, а овај тип трансплантација се у БиХ спроводи у ФБиХ, али не и у Републици Српској, гдје се врше трансплантације са живих пацијената.

"Ми смо у ФБиХ прошле године имали свега 16 трансплантација, од тога само двије кадаверичне", казала је Ресићева.

С друге стране, у Универзитетском клиничком центру РС (УКЦ РС) за "Независне новине" су рекли да у протекле двије године у овом клиничком центру није обављена ниједна трансплантација.

"Сви пацијенти који су трансплантирани у том периоду у другим трансплантационим центрима се редовно контролишу у нашој установи", рекли су у УКЦ Републике Српске.

У Министарству здравља и социјалне заштите Републикw Српске за "Независне новине" су навели да су у Српској на снази Закон о трансплантацији људских органа и Закон о трансплантацији људских ткива и ћелија, те да је недавно потписан Меморандум о сарадњи у области трансплантације са Бјелорусијом.

"Подсјећамо и да је, у складу са намјером да се развија сарадња у области кадаверичне трансплантације, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић недавно потписао у Минску, у Бјелорусији, Меморандум о сарадњи у области трансплантације са представницима Комитета за здравље у Минску", навели су у овом министарству.

У Фонду здравственог осигурања Републике Српске, који у потпуности покрива трошкове трансплантације за грађане Српске, за "Независне новине" су навели да се у иностранству најчешће раде кадаверичне трансплантације.

"Будући да БиХ није дио Еуротрансплант мреже, наши осигураници кадаверичну трансплантацију теже могу да остваре у земљама Европске уније, односно у земљама које су чланице те мреже. Најчешће се осигураници упућују у Бјелорусију", навели су у ФЗО РС, додајући да је од 2021. године у Бјелорусију упућено 35 пацијената, те да је до сада 23 трансплантирано, док је 12 пацијената завршило све припреме и чекају позив за трансплантацију.

МЦП БиХ пружиће финансијску помоћ

Министарство цивилних послова БиХ предложиће да се у Закону о буџету институција БиХ за 2024. годину, кроз планирана грант средства овог министарства, омогући и подршка развоју свијести о донорству, саопштено је на састанку МЦП БиХ с представницима Донорске мреже у БиХ одржаном у Сарајеву.

"Овом активношћу циљ је да се промовише значај донорства, али и допринесе испуњавању услова за чланство БиХ у Еуротранспланту, за шта је већ исказан интерес", навели су у МЦП БиХ.

(Независне) Фото: Илустрација/ломпоцвмц.цом

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Прасеци

09.03.2024 15:58

Немојте то радити, политицари це зивјети вјецно. Циљ је да поцркају сто прије како би нам било боље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

09.03.2024 17:49

Како да вјерујем нашем здравству кад сам изгубио свако повјерење осим појединаца које лично познајем,да ли се још примјењује технички кисик,које само пљачке у фонду здравства,шкрбић колико ојади здравство итд.и ником ништа,које само на челу УКЦ,смучи ми се све,донаторство ће бити успјешно кад проради правна држава,до тад ћао.

ОДГОВОРИТЕ